Top News
19853 prikaza

Trag nasilja Koradeova sina: 'Izvadit ću ti grkljan, pobit ću ti obitelj... daj mi novac'

Željko Lukunić, Boris Šćitar/PIXSELL
Mario Korade prvi put uhićen je par mjeseci nakon što mu je otac Ivan Korade, ratni heroj, u proljeće 2008. u Zagorju ubio petero ljudi. Nakon toga Korade junior prijetio je, tukao, iznuđivao...

Mario Korade ponovno je uhićen. Sin generala Ivana Koradea, ratnog zapovjednika koji je u Domovinskom ratu ostao bez ruke i koji je u krvavom pohodu po Zagorju u rano proljeće 2008. ubio petero ljudi, prijavljen je zbog nasilja u obitelji zbog čega ga je privela policija.

Kako neslužbeno doznajemo Korade je na parkiralištu premlatio ženu, a policija je tijekom uhićenja u njegovoj kući pronašla pištolj koji je ilegalno posjedovao. Zbog nasilja u obitelj iza rešetaka je završio nekoliko mjeseci nakon što mu se otac, okružen policijom, ubio nakon što je ubio poznanike i susjede. Naime, tek što je javnost, nakon Koradeovog pokolja, zaboravila na njegovog oca, sin se potrudio da i sam ubrzo završi u crnoj kronici. 

Mlađi Korade je sa suprugom, za koju se oženio nedugo nakon očevog samoubojstva, živio u obiteljskoj kući. Sin pokojnog generala, tada 19-godišnji Mario Korade, uhićen je nakon što ga je supruga prijavila zbog nasilja u obitelji. Kako se neslužbeno doznalo, prijetio je svojoj supruzi, koja je iz kuće Koradeovih s djetetom pobjegla u Varaždin. Nije prošlo dugo, a mlađi Korade je opet bio u crnoj kronici. Već 2009. dobio je 18 dana zatvora zbog divljanja u kafiću.

Par godina ranije posvađao se u kafiću i odmah je nazvao tatu. Ovaj je dojurio naoružan da riješi nekakvu kafansku svađu u koju je upao njegov jedinac, pa je svojim autoritetom i službenim oružjem riješio problem.

 | Author: General Ivan Korade Snimio: Boris Šćitar

Ubrzo ga je prijavio prijatelj od kojeg je iznudio više od 40.000 kuna pa ga je policija uhitila zbog prijetnji i iznuda. Korade se s 24-godišnjim mladićem počeo družiti nakon očevog pokolja i počeo ga je iznuđivati, pisala su 24 sata. Prvi novac zatražio je 2012., što je trajalo sve do 2015. kad ga je mladić napokon odlučio prijaviti.

'Izvadit ću ti grkljan, pobit ću ti obitelj... daj mi novac'

"Izvadit ću ti grkljan, pobit ću ti obitelj, razbit ću te, vidjet ćeš što će ti se dogoditi, pošalji mi novac, daj mi ga", prijetio je Korade. Mladić mu je unazad tri godine slao ili davao novac, u više navrata po nekoliko tisuća kuna, jednom i 10.000. No iznude nisu prestajale, a žrtva se stravično bojala da će Korade i ostvariti svoje prijetnje. Dečko je i obolio, završio na Hitnoj. Na kraju je ipak odlučio prijaviti Koradea. Policija ga je uhitila, a iznuđivani mladić svoj je iskaz dao i državnom odvjetništvu u Zlataru.

Osim za iznudu, prijavili su ga i za sprečavanje dokazivanja. Korade je, naime, od istog mladića tražio da da lažan iskaz u njegovu korist i to nakon što je u šumi brutalno pretukao dva brata i njihova susjeda koji su rušili drva u šumi. Jedan je hrast pao na njegovo imanje.

- Ne znamo odakle se stvorio. Mario je došao s dva psa i pištoljem u ruci. Uperio ga je u nas i rekao: ‘Kleknite, jer ću vas pobiti’ - rekao je za 24sata jedan od braće. Kleknuli su na zemlju i tada je, kaže, počela tortura koja je trajala oko 45 minuta.

- Dok smo klečali, prvo je drškom pištolja udario brata. Prije toga nas je pošpricao suzavcem da se ne možemo braniti. Svakoga od nas je po nekoliko puta udario tim pištoljem po glavi i leđima . Uzeo je kolac i njime nas tukao. Mislim da je bio nadrogiran, izgledao je kao životinja . Nismo se usudili pisnuti, a tada nam je rekao: ‘Lezi dolje, sve ću vas poubijati’ – rekao je jedan od napadnute braće.
Kako nisu imali izbora, legli su. Tada ih je, govori, nastavio tući kolcem i gazio im po koljenima .

"Prijetio je da će nas prepiliti motornom pilom"

- Dohvatio je našu motornu pilu i pokušavao je upaliti. Rekao je da će nas njome ispiliti. Sam Bog je dao da nije uspio upaliti pilu, pa ju je bacio u jezero i odlučio nas poštedjeti . Rekao je da ide, da se ne smijemo pomaknuti dokle god ga vidimo, a ako ga prijavimo policiji, da će poubijati i nas i naše obitelji . Bojimo se da će se osvetiti, da nas nitko neće zaštititi- kazala je žrtva za 24sata.

Od mladića kojeg je iznuđivao tražio je da svjedoči kako je tad bio s njim i da kaže kako Korade nikog nije pretukao, što je mladić iz straha i učinio, ali je kasnije povukao iskaz.

Mario Korade | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Oba kaznena djela objedinjena su i dobio je u studenom 2016. godine jedinstvenu kaznu od 2 godine i 2 mjeseca zatvora. 
Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Sudac je udovoljio Koradeovom zahtjevu kako novinski članci štete njegovom sinu. Iz zatvora je tražio da ga puste ranije, a vadio se na bolest majke i na uzorno ponašanje unutar ćelije. Ipak, kako se pokazalo - lagao je. Ustanovilo se da u zatvoru nije dolazio na predviđene programe, pa je iz njih na kraju izbačen. Stoga mu nije odobreno prijevremeno puštanje na slobodu, na kojoj nije predugo uživao.

Zbog prijetnji curama brutalno je pretučen

Prije presude, u ožujku 2016. nasilni Korade brutalno je premlaćen. Bilo je već rano jutro kada smo vidjeli vidno pijanog Koradu kako iz jednog noćnog kluba izlazi odjeven u trenirku i tenisice, pisao je svojedobno Večernji list. Bio je vani samo nekoliko minuta kada su pored njega prošle tri djevojke.

"Najprije im se počeo nabacivati, a onda je odjednom promijenio ploču i počeo se derati na njih i prijetiti im. U rukama je imao metalnu šipku kojom je mahao pred njima. Tada je jednom momku koji se našao u blizini puknuo film i iznenada je nasrnuo na Koradu",  prepričavaju očevici.

Prema njihovim riječima, sve se dogodilo toliko brzo da se Korade nije ni stigao braniti. Pao je na tlo i metalna šipka mu je ispala iz ruke, a drugi mladić ga je pred djevojkama i još nekoliko ljudi neprekidno udarao desetak minuta. Prestao je tek nakon što je došla policija. Tri mjeseca kasnije u kafiću u zlataru prijetio je bivšoj curi i njezinu dečku.

- Vidiš kaj sam napravio sebi, pa si misli kaj bum tek napravil tebi - zaprijetio je mladiću nakon što si je pijan na glavi razbio čašu. Dečko je bio u društvu Koradeove bivše djevojke.

 | Author: Grob Ivana Koradea

Pucao nakon tučnjave u kafiću

U studenome 2019. Mario Korade se, nakon što su ga izbacili iz caffe bara u Sesvetama, vratio na parkiralište ispred lokala. Rastresen nakon svađe s vlasnikom i tučnjave pucao je u zrak. Kako je tada izvijestila zagrebačka policija, Korade se prvo posvađao s vlasnikom kafića. Sukob je prerastao u tučnjavu, kojoj su svjedočili gosti lokala. Ljutiti Korade zatim je pucao, sjeo u svoj Volkswagen Golf i pobjegao. Svojim hicima je ugrozio najmanje šest ljudi. Uznemireni svjedoci odmah su zvali policiju koja je krenula u potjeru iz obližnjih postaja Sesvete i Dubrava. Korade je otišao prema zapadu te preko okretišta Dubec došao do raskrižja Avenije Dubrava i Poljaničkog prilaza, gdje su ga na kraju uspjeli zaustaviti. 

Izvukli su ga iz auta i priveli na ispitivanje. 

Ali to nije bilo sve. Tek kasnije saznalo se da se mlađi Korade nema previše poštovanja ni prema mrtvima. Na grobu jedne od žrtava svog pomahnitalog oca, razbio je bocu whiskyja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.