Top News
1133 prikaza

Tri hrvatske građevine u izboru za nagradu Europske unije

1/3
Ova tri objekta nemaju ništa zajedničko, ali sve tri građevine su u užem izboru za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - EU Mies van der Rohe Awards

Nova Gruntovnica u Zagrebu, Eko farma crnih slavonskih svinja pokraj Donjeg Miholjca i Interpretacijski centar i vidikovci u Parku prirode Lonjsko polje. Na prvu, ova tri objekta nemaju ništa zajedničko, ali sve tri građevine su u užem izboru za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - EU Mies van der Rohe Awards.

 | Author: Bosnić+Dorotić Nova Gruntovnica, Davor Bušnja Bosnić+Dorotić

Rekonstruirana Mala Jašionica, dio nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa na zapadu Zagreba, postala je nova Gruntovnica. Autor Davor Bušnja zadržao je izvornu opeku i obojio je u crveno, zgrada je nadograđena staklom, a cigla, bila ona tradicionalna ili pak načinjena od stakla, dominira i interijerom.

 | Author: Bosnić+Dorotić Eko farma Sinova ravnice, studio SKROZ Bosnić+Dorotić

Eko farma crnih slavonskih svinja pokraj Donjeg Miholjca je gospodarski objekt nogometaša Domagoja Vide i 'Sinova ravnice', koju smo gledali u emisiji 'Dulum zemlje'. Impresivno zdanje, djelo studija SKROZ, kombinira suvremenu i autohtonu slavonsku arhitekturu. Napravljeno je kako bi se optimizirao proces uzgoja, a u isto vrijeme životinjama pružio što kvalitetniji smještaj.

 | Author: Marko Mihaljević Vidikovac u Lonjskom polju, Roth&Čerina Marko Mihaljević

Arhitekti Roth&Čerina su autori trećeg zdanja koje je u konkurenciji za nagradu - Interpretacijski centar i vidikovci u Parku prirode Lonjsko polje. Žiri je, od 362 nominirana projekta ostvarena u protekle dvije godine u 38 europskih zemalja, izabrao 40 najboljih. Između ovih 40 izabrat će i pet finalista koje će osobno posjetiti, a nagradu će dodijeliti krajem godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.