Top News
16267 prikaza

Kakva vježba, pa u mornarici je kolaps! Naši ratni brodovi su zastarjeli, imaju 40 godina

Petar Glebov/PIXSELL
Brodovi Hrvatske ratne mornarice već su bili kod Dubrovnika kad je predsjednik Zoran Milanović naredio - odgađa se ratna vježba. Express je ranije pisao o ranjivosti hrvatskog krajnjeg juga, bez iti jednog vojnika

Čudna zbivanja danas oko vojne vježbe HARPUN na jugu Hrvatske. Ta vježba obično završi gađanjem ciljeva na moru bojevom municijom, ali ovaj put - ćorak! Predsjednik Zoran Milanović odgodio je vježbu koja je sutradan trebala početi i više manje sve je bilo spremno, čak su i ratni brodovi isplovili i bili blizu dubrovačkoga akvatorija.  

-  Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da MORH traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe - situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice - južno od Dubrovnika i to već 1. kolovoza umjesto u listopadu za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice - stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika:

- Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada kada je planirano održavanje glavnog obučnog događaja Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama (...) Predsjednik Milanović odlučio je kako će se trodnevna vježba HARPUN održati prema već donesenom godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada u vodama srednjeg Jadrana.

Dakle, reklo bi se da vrhovni zapovjednik vojske nije bio upućen u stvari oko HARPUN-a. 

- Ako se Oružane snage sprečava da se obučavaju, što se onda može očekivati od takvih Oružanih snaga? - rekao je ministar Anušić za Jutarnji. 

 | Author: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

Express je već ranije pisao o paradoksalnoj situaciji, vezano uz napetosti s Crnom Gorom, da Hrvatska na svom krajnjem jugu nema stacioniranog baš niti jednoga vojnika.

- U tom golemom prostoru, od Ploča, preko Dubrovnika, Cavtata i Konavala, do punte Oštro, nema ni jednog jedinog hrvatskog vojnika. Čudno nešto i teško razumljivo - pisao je Expressov vojni stručnjak

A ratni brodovi koji su trebali sudjelovati u HARPUN-u prije negoli je Milanović "bacio sidro" u očajnom su stanju. 

- Prosjek starosti brodovlja u HRM je 40 godina. Ploveći hrvatsko-jugoslavensko-finski krš. Istekom resursa raketama RBS-15 HRM je izgubio fundamentalnu sposobnost svake mornarice - protubrodsko djelovanje - pisao je Express. 

 | Author: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

- U miru glavni nositelj sigurnosti na moru treba biti Obalna straža, a HRM nastupa na scenu kad se zarati. (...)  Hitno nabaviti dvije rabljene korvete. Najbliže onome što nam treba su finske Hamine, oružanom konfiguracijom vrlo slične HRM-ovoj klasi Kralj. (...) Za 100-tinjak milijuna eura mogu se na tržištu kupiti dva plovila takve klase. Lani su nam Norvežani ponudili takozvane korvete, 90-metarske mrcine Vanguard. No to nisu korvete nego višenamjenski offshore supplieri sukladniji Obalnoj straži. (...) Nabaviti barem desetak brzih jurišnih brodova, tipa izraelska Super Dvora Mk-III ili švedski Stridsbåt 90. S brzinama većim od 50 čvorova mogu munjevito djelovati. U 50 milja eura stane deset novih, polovnih još i više. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.