Top News
445 prikaza

U strahu su velike oči, a od korone su one i veće

Damir Špehar/ Pixsell
Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove, u 2019. godini je od ukupno primljenih 309 prijava sumnji na nuspojave cjepiva nešto više od polovice njih primljeno za djecu

Kad je čovjek bolestan i muče ga veliki bolovi, uzet će lijek kako god, ne razmišljajući o njegovu sastavu i nuspojavama. Kad je zdrav i preventivno uzme cjepivo, neće mu biti drago pojave li se teže nuspojave, pitat će se čemu je uzimao cjepivo da bi se - razbolio. Zaboravlja, pritom, da su nuspojave nakon cijepljenja kod djece uobičajene, gotovo se podrazumijeva da dijete nakon cjepiva dobije temperaturu, da osjeća bol na mjestu uboda, nastane čak i oteklina. To je normalna reakcija tijela na cjepivo. 

U Hrvatskoj dosad nitko nije, barem ne dokazano, preminuo zbog cjepiva protiv Covid-19. Prijavljeno je dvadesetak smrti koje su se dogodile nakon cijepljenja, no uzročno-posljedična veza nije dokazana. S druge strane, izvješće o prijavljenim nuspojavama za 2019. godinu, jer ga za prošlu još nema, kaže da je bilo 115 prijavljenih sumnji da je smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka. Prije pandemije, prije svega, dakle. Zna li itko za to, osim onih koji su prijavili i agencije koja je tu prijavu primila? Ne zna, odnosno o tome se nije pričalo niti pisalo. Nema lijeka bez ijedne nuspojave, nema cjepiva bez toga. U SAD-u na svakih tisuću hospitaliziranih od posljedica liječenja umire od jedna do čak šest osoba. Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove, u 2019. godini je od ukupno primljenih 309 prijava sumnji na nuspojave cjepiva nešto više od polovice njih primljeno za djecu. Ni tim se podatkom nitko prije nije bavio, a nije baš mala brojka u pitanju. 

Korona kriza je sedmoglava aždaja, koja nam je pokazala stotinu lica. Pokazala nam je, međutim, i kakvi smo ljudi, kakvo društvo, a najviše kako se tko nosi sa svojim strahom.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.