Top News
1879 prikaza

Ugledni građanin Bujanec, koji gubi doticaj sa stvarnošću

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović
Damir Cerić (PIXSELL)
Problem nije u Velimiru Bujancu, već u činjenici da on spada u red 'uglednih građana', piše portal Novosti

Provokativan i britak žurnalista Velimir Bujanec javnosti je poznatiji kao voditelj talk showa ‘Bujica’ na Osječkoj televiziji, po fotografijama iz mlađih dana na kojima pozira u nacističkoj odori te pravomoćnoj presudi vezanoj uz droge. Upravo je on tokom jučerašnjeg prosvjeda protiv branitelja okupljenih u šatoru u Savskoj 66 isplivao u prvi plan.

Samopromovirao se u svojevrsnog glasnogovornika podstanara Savske 66

‘Idi tamo! Ti si s njima došo’, poručio je Velimir Bujanec novinaru ‘Indexa’ i rukom mu spriječio snimanje izjave Josipa Klemma, jednog od lidera prosvjednika u Savskoj. Ubrzo nakon toga novinaru Dariu Dalmaciji prilazi još nekoliko ljudi okupljenih oko Bujanca i Klemma, te mu poručuju da ‘ne provocira’ i da ‘ne snima’, na što im ovaj odgovara kako je na javnoj površini dozvoljeno snimanje. ‘Izgledaš ko da te voda donijela’, nastavlja Bujanec i novinara naziva ‘pedofilom’. Klemm završava svoje izlaganje o braniteljima koji ‘žele dobro za sve’, a Bujanec iz prvih redova poručuje prosvjednicima protiv ‘terora šatoraša’ s druge strane ‘da se operu’.

Sada kada smo ukratko prepričali sadržaj videa objavljenog na portalu ‘Index.hr’, ne bi bilo uzgred podsjetiti na lik i djelo izvjesnog Bujanca koji se ovom prilikom samopromovirao u svojevrsnog glasnogovornika podstanara iz Savske 66.

Prostitutke plaćao kokainom

Krajem 2013. u osobnom automobilu Velimira Bujanca pronađeno je nešto manje od grama kokaina, za što je i prekršajno gonjen. Bujanec je, međutim, odgovarao i kazneno za ‘stavljanje u opticaj’ te droge. Konkretno, optužen je da je usluge prostitutke plaćao kokainom. Premda je na početku tvrdio kako mu je droga podmetnuta, ubrzo se nagodio s USKOK-om i priznao nedjelo, te je osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

U brošuri Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske stoji kako kokain drastično povećava samopouzdanje i daje čovjeku lažnu sliku o sebi, privid osjećaja moći i vlastite superiornosti. Ta droga, kažu stručnjaci, kod korisnika stvara paranoidno ponašanje. Bujanec, istini za volju, i nije neki atleta. No, gubi li ovaj ostrašćeni voditelj, omamljen mržnjom i rastućim nacionalizmom koji ga promovira u uglednika i daje mu na važnosti, svaki doticaj sa stvarnošću do te mjere da se upušta u komentiranje izgleda novinara i prosvjednika?

Bujanecov status više govori o našem društvu nego o njemu samom

Optužbe o pedofiliji koje Bujanec vadi iz rukava također poprimaju sasvim drugu perspektivu kada u obzir uzmemo činjenicu da je upravo on osuđen zbog plaćanja seksualnih usluga kokainom. Obraćajući se novinaru ‘Indexa’, prijeti li i vrijeđa Bujanec baš njega ili možda vodi neku unutarnju borbu obračunavajući se zapravo sa samim sobom?

Problem zaista nije u samom Velimiru Bujancu, već u činjenici da on spada u red ‘uglednih građana’, da ima svoju emisiju i da je bio gost na inauguraciji šefice države. A sve to više govori o našem društvu nego li o samom Bujancu.

To je valjda model po kojem radikalna desnica vidi budućnost. Oni sa ‘slabijom’ optužnicom odredit će nepoćudne novinare, pa im zabraniti snimanje, a onda i pisanje i izvještavanje. Za one kojima se nešto ozbiljnija nedjela stavljaju na teret, rezervirane su i više pozicije. I to po modelu reciprociteta. Istovremeno, između reda uvreda i reda nasilja, s desnice stižu pozivi na dijalog. Kakav točno dijalog, s kime i o čemu, pitanje je koje se nameće nama, nešto manje ‘uglednim’ građanima.

Tekst je objavljen na portalu Novosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.