Top News
529 prikaza

Ukrajincima je dosta rata: Više od 44 posto ih želi da pregovori s Rusijom počnu odmah

Foto: Pixsell/Reuters
U međuvremenu, više od 45 europskih čelnika okupit će se u Oxfordshireu u Engleskoj ovaj tjedan kako bi razgovarali o hitnim pitanjima, uključujući ukrajinsko-ruski rat

Gotovo 44 posto Ukrajinaca smatra da je vrijeme za početak službenih mirovnih pregovora s Rusijom, pokazuje istraživanje koje je objavio ukrajinski medij ZN.UA. Oni su angažirali Centar Razumkov da provede istraživanje, koje je također pokazalo da se 35% protivi mirovnim pregovorima, a 21% je reklo da je neodlučno.

Istovremeno, ogromna većina ispitanika (83%) rekla je da se protivi trenutnim uvjetima prekida vatre koje je ponudio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da će narediti prekid vatre "doslovno iste minute" ako Ukrajina pristane prepustiti četiri regije koje je djelomično okupirala Rusija - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporizhzhia.

Također je rekao da će Ukrajina morati odustati od svojih nastojanja da se pridruži NATO-u.

U međuvremenu, više od 45 europskih čelnika okupit će se u Oxfordshireu u Engleskoj ovaj tjedan kako bi razgovarali o hitnim pitanjima, uključujući ukrajinsko-ruski rat. Britanski premijer Keir Starmer poželjet će dobrodošlicu čelnicima s cijelog kontinenta u palači Blenheim u četvrtak.

Očekuje se da će novi britanski premijer iskoristiti sastanak kao platformu za poticanje kontinuirane međunarodne vojne i financijske potpore Ukrajini, uoči, kako se očekuje, teške zime.

"Europa je na čelu nekih od najvećih izazova našeg vremena", rekao je g. Starmer.

“Ruski barbarski rat i dalje odjekuje našim kontinentom, dok podle krijumčarske bande krijumčare nedužne ljude na opasna putovanja koja prečesto završavaju tragedijom.

"Ne možemo biti promatrači u ovom poglavlju povijesti. Moramo učiniti više i ići dalje, ne samo za hrabre Ukrajince na prvim linijama bojišnice ili one kojima se trguje iz zemlje u zemlju, već kako bi naše buduće generacije s ponosom gledale unatrag što je naš kontinent zajedno postigao."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.