Top News
636 prikaza

Uletjeli u zamku kao hrvatski vojnici u Kusonjama, samo Ukrajinci su uspjeli preživjeli

Foto: 225. jurišni odred
Na životu su ih održali dronovi koji su prenosili teret. “Jedini način za dobivanje streljiva, hrane i vode bili su nam dronovi,” prisjećaju se iz 225. odreda. Manje od deset njih izdržalo je 70 dana obruča i uspjelo preživjeti

U vjerojatno najboljem hrvatskom ratnom filmu "Broj 55" redatelj Kristijan Milić vjerno je prenio očaj i bezizlaznu situaciju u kojoj su se, prema istinitoj priči, naši hrvatski branitelji u selu Kusonje kod Pakraca na samom početku rata, 1991. Njih 18 upalo je u zamku zbog krive informacije da se u Kusonjama nalazi tek šaka pijanih četnika, izginuli su svi nakon što su se našli opkoljeni u kući koja je nosila broj 55, pisala su 24sata. 

Ukrajinci ovih dana javljaju o sličnoj situaciji, no šaka izmorenih ukrajinskih vojnika uspjela je zadržati Ruse više od dva mjeseca prije nego što će im stići pomoć i spasiti ih. 

Početkom svibnja, maleni tim iz ukrajinskog 225. jurišnog odreda i 223. odreda marinaca držao je obrambene položaje u šumi sjeverozapadno od Časiv Jara na istoku Ukrajine, uslijed napada ruskih snaga, piše Forbes

Ukrajinski tim navodno je brojao manje od desetak vojnika, a odjednom su se našli sami u šumi, potpuno okruženi Rusima. Prijateljske snage bile su udaljene stotinama metara. “Vojnici su držali kružnu obranu, odbijajući napade neprijatelja bez prestanka,” objasnili su iz odreda u utorak.

Čak sedamdeset dana Ukrajinci su se držali, čekajući da se 24. mehanizirana brigada – najbliža velika jedinica ukrajinske vojske – probije kroz šumu i otprati ih na relativno sigurne položaje glavne ukrajinske linije fronte.

Na životu su ih održali dronovi koji su prenosili teret. “Jedini način za dobivanje streljiva, hrane i vode bili su nam dronovi,” prisjećaju se iz 225. odreda. To nije bio prvi put da su ukrajinski piloti dronova morali pristići u pomoć odsječenim ukrajinskim trupama.

Sedamdeset dana jako je dugo ako preživljavate na slabašnim količinama hrane koju iz zraka izbacuju sićušni dronovi, a postaje još dulje ako ste čitavo to vrijeme pod neprijateljskom vatrom. Fotografija preživjelih iz 225. odreda prikazuje vojnike izgladnjelog izgleda, s dugim bradama i poderanim uniformama.

Ukrajinska 24. mehanizirana brigada uspjela se napokon probiti kroz Ruse i spasiti vojnike, od kojih su neki bili ozlijeđeni. “Položaj je naš, put je otvoren,” izvijestili su iz 225. odreda.

Nevjerojatno je da se ova misija spašavanja događala dok su ruske snage napredovale u najudaljeniji kvart Časiv Jara. Povukavši se prema zapadu iz tog dijela i spasivši odjsečene trupe, Ukrajinci su ojačali svoju obrambenu liniju u gradu. Borbe bjesne već četiri mjeseca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.