Top News
1013 prikaza

Uspon vođe Islamske države: Od lošeg učenika do najtraženijeg čovjeka na svijetu

Abu Bakr Al Baghdadi
Youtube
Najopasniji terorist pao je razred, a nije mogao ni u vojsku

Ponavljao je razred jer je bio loš iz engleskog, a trenutno je najtraženiji terorist na svijetu čija je glava ucijenjena na 10 milijuna dolara. Do pojedinosti o 44-godišnjem Bakr al-Baghdadiju, vođi terorističke organizacije ISIS došli su njemački istraživači. 

Prosječan učenik gradske gimnazije

Osim dvije fotografije, te samo nekoliko podataka, o Baghdadiju je vrlo malo poznato. No, Süddeutsche Zeitung i njemačka ARD televizija otrkili su nove pojedinosti nakon posjeta njegovu rodnom gradu Samarri.

Kako prenosi The Independent, čovjek koji je sebe prozvao kalifom nove "islamske države" nije mogao u vojsku jer je kratkovidan, a potom nije uspio ni upisati pravo. Bio je prosječan učenik gradske gimnazije, a na maturi nije ostvario dovoljno bodova za upis na pravo Bagdadskog sveučilišta. 

Iskustvo počeo stjecati u Zaljevskom ratu

Umjesto toga, odlučio se za islamsku teologiju koja je možda, kako prenose, u kombinaciji s ranijim iskustvom, doprinijela stvaranju njegovih radikalnih stavova. Nakon osam godina proučavanja, islamsku teologiju je doktorirao 1999. godine.

Süddeutsche Zeitung navodi kako mu je taj doktorat pomogao da dođe do pozicije vođe ISIS-a te izgradi "teološko opravdanje" za organizaciju brutalnosti. Baghdadi je iskustvo počeo stjecati u Zaljevskom ratu 2004. godine. Pod nejasnim okolnostima uhitila ga je američka vojska i deset mjeseci držala u pritvoru Camp Bucca u južnom Iraku. 

Učenika zloglasnog Abu Musab al-Zarkawija

Tada je počeo razmišljati o priključenju Al-Qaedi. Od 2007. godine bio je odgovoran za provođenje zakona Sharia, koji mu je poslužio kao opravdanje za teroristička djela. Neki kažu da je učenik Abu Musab al-Zarkawija, bivšeg vođe al-Qaeda u Iraku koji je uveo praksu odrubljivanja glave taocima i nošenje narančastih odijela.

Inače, Baghdadi je treći od četvorice sinova rođenih u pobožnoj sunitskoj muslimanskoj obitelji, povjerio je njemačkim istražiteljima jedan njihov susjed koji je želio ostati anoniman. Ambiciozan je bio i tada. 

U kvartu ga zvali vjernikom

"Volio je moć i utjecaj. No svi smo bili šokirani kada smo ga odjednom vidjeli kao kalifa", rekao je susjed.

U Samarri je išao u školu, igrao nogomet na uskim ulicama toga grada, djeci držao sate Kurana. Zvali su ga vjernikom, rekli su stanovnici njemačkoj televiziji ARD. 

"Njegove školske kolege ubijene su od strane ISIS-a, a on im je vođa. To je zastrašujuće", rekao je jedan susjed Süddeutsche Zeitungu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.