Top News
2496 prikaza

Jasna poruka diplomata odlaskom u Jasenovac

Komemoracija u Jasenovcu
1/14
Nikola Ćutuk/ Pixsell
Tjedan dana ranije održana je komemoracija u organizaciji židovskih organizacija, a brojni diplomati su odlučili prisustvovati

Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjen Kraus istaknuo je u nedjelju na komemoraciji žrtvama bivšega koncentracijskog logora Jasenovac da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav "Za dom spremni". 

Komemoracija žrtvama bivšega ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, u kojemu su stradali brojni Židovi, održana je u nedjelju u organizaciji ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, a treći put zaredom priređena je neovisno od središnje državne komemoracije.

Okupljenim sudionicima komemoracije Kraus je objasnio zašto ove, kao i u prethodne dvije godine, sami organiziraju komemoraciju u Jasenovcu, odnosno zašto treći put ne sudjeluju u središnjoj  državnoj komemoraciji.

"Mi tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava Republike Hrvatske. Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću, nakon godinu dana rada, utvrdilo je da je pozdrav 'Za dom spremni' neustavan. Zato je njegova poruka još skandaloznija, kada predlaže da se taj pozdrav može koristiti u komemorativnim prilikama. Dakle, izuzetno - što god to značilo", istaknuo je predsjednik ŽOZ-a . Dodao je kako je "predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio da bi se ta iznimka regulirala zakonom". 

Židovska obitelj na druženju s prijateljima u Ludbregu HOLOKAUST Top News Život Židova u Hrvatskoj prije dolaska ustaša

S tim u vezi, Kraus je ustvrdio kako se "u pravnim državama, kada je neka zakonska odredba neustavna, ona usklađuje s Ustavom, a kada su upravni akti nadležnih tijela u suprotnosti sa zakonom ili Ustavom, oni se poništavaju, odnosno stavljaju van snage".

"Mi očekujemo da Vlada u najkraćem roku uputi u Sabor prijedlog zakonskih odredaba, koje će se uskladiti s hrvatskim Ustavom da se konačno riješi ovo pitanje njegovim izglasavanjem. Pozdrav - Za dom spremni - u bili kakvoj upotrebi i obliku u RH za nas nije prihvatljiv", istaknuo je Kraus.

Predsjednik ŽOZ-a ocijenio je da se "židovska zajednica ne može složiti s revizijom povijesti, ne možemo se složiti s izjednačavanjem NOB-a i NDH, NDH i SFRJ, kada se govori o totalitarizmu. NDH je bila sazdana na rasnim zakonima, zar se to može izjednačavati".

Kraus je zatražio da hrvatska predsjednica i Vlada budu "jasni u svojim porukama i bez stalnoga ali".

"Doprinos Židova kulturnom, privrednom, znanstvenom, zdravstvenom i drugim područjima djelovanja u povijesti Hrvatske u nesrazmjeru je s našim brojčanim prisustvom nekada, a posebno danas. Zato smatramo da zaslužujemo barem minimalno poštovanje, razumijevanje i dijalog kad se nešto radi ili odlučuje u vezi sa židovskom zajednicom", ustvrdio je Kraus.

Komemoracija u Jasenovcu New York Top News "Srbija manipulira i laže o Jasenovcu"

"NDH je bila jedina država u Europi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, podsjetio je Kraus, a obraćanje je završio riječima - "Nadam se da ćemo dogodine svi zajedno komemorirati žrtve ovoga logora."

Molitvu za duše ubijenih Židova u jasenovačkom logoru održao je glavni rabin ŽOZ-a i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Luciano Moše Prelević, a potom su u prostor kamenog cvijeta položeni vijenci i po židovskoj tradiciji mali kamenčići.

U ime Države Izrael vijenac je položila veleposlanica u RH Zina Kalay, francuski i kanadski veleposlanik Philippe Meunier i Daniel Henry Andrew Maksymiuk, te predstavnici veleposlanstva Njemačke, Austrije, SAD, Srbije i Srpskoga narodnog vijeća (SNV).

"Službena" komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održat će se u nedjelju 22. travnja 2018. godine

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.