Top News
348 prikaza

Više od milijardu dolara potrošili su Rusi u napadu na Ukrajinu u jednom danu

STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Rusija je u ponedjeljak lansirala više od 200 projektila i dronova, ubivši najmanje sedam ljudi i oštetivši energetsku infrastrukturu. Ukrajina će uskoro uzvratiti balističkim raketama domaće proizvodnje

Ukrajina je izvela uspješnu probu prve balističke rakete domaće proizvodnje, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Možda je prerano govoriti o tome, ali želim to podijeliti s vama", rekao je Zelenski u utorak na forumu o neovisnosti Ukrajine 2024. u Kijevu. Zelenski je čestitao ukrajinskoj obrambenoj industriji na projektu, ali nije dao nikakve dodatne pojedinosti o oružju, objavio je Kyiv Independent.

Dan ranije ministar obrane Rustem Umerov rekao je da Ukrajina priprema odgovor na ruske zračne udare oružjem vlastite proizvodnje.

"Ovo još jednom dokazuje da su nam za pobjedu potrebne sposobnosti dugog dometa i ukidanje ograničenja za udare na neprijateljske vojne objekte", rekao je Umerov. "Ukrajina priprema vlastiti odgovor. Oružje vlastite proizvodnje."

Zelenski je ranije otkrio da je Ukrajina razvila raketnu bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje. Rekao je da je to već korišteno protiv Rusije.

Kijev je od partnera dobio niz raketa dugog dometa, poput američkih ATACMS, britanskih Storm Shadowa ili francuskih SCALP/T-a. Njihov potencijalni utjecaj ograničen je zapadnim ograničenjima na udare duboko unutar ruskog teritorija.

Rusija pak redovito koristi balističke projektile poput Iskandera-M ili Kinžala u napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu. Napad na Ukrajinu u ponedjeljak koštao je Rusiju oko 1,26 milijardi američkih dolara.

Naime, piše Ukrajinska pravda, ukrajinske zračne snage objavile su da su Rusi u ponedjeljak na Ukrajinu lansirali 109 napadačkih bespilotnih letjelica Shahed-136/131,  77 krstarećih projektila Kh-101, tri krstareće rakete Kh-22,  28 krstarećih projektila Kalibr za podmornice,  šest balističkih projektila Iskander-M; tri aerobalističke rakete Kh-47M2 Kinzhal te 10 vođenih projektila Kh-59/Kh-69.

Bespilotna letjelica Shahed-136/131 može koštati od 49.000 dolara ako se proizvodi u Rusiji i do 290.000 dolara ako se uvozi iz Irana. Kao osnova za izračun uzeta je cijena za uvoz iz Irana u iznosu od 193.000 dolara. Stoga je 109 napadačkih bespilotnih letjelica Shahed koštalo Rusiju oko 21,3 milijuna dolara.

Cijena aerobalističke rakete Kh-47M2 Kinzhal je 10 milijuna američkih dolara, a ukupna cijena lansiranih projektila je 30 milijuna američkih dolara. Trošak projektila Kh-22 procjenjuje se na milijun američkih dolara po komadu, s ukupnim iznosom od ti milijuna američkih dolara.

Projektil Kh-101 košta 13 milijuna američkih dolara po komadu, dok je ukupna cijena projektila tog tipa koje lansira Rusija milijardu američkih dolara. Prema Defense Expressu, cijena jedne rakete Kalibr je 6,5 milijuna američkih dolara, tako da je ukupan iznos potrošen na projektile korištene u napadu 182 milijuna američkih dolara.

Projektili Kh-59/Kh-69 koštaju pola milijuna dolara po komadu, tako da je ukupna cijena projektila pet milijuna američkih dolara.

Balistička raketa Iskander-M može koštati tri milijuna dolara, a ukupna cijena svih raketa tog tipa koje je Rusija lansirala je 18 milijuna dolara.

Dakle, ukupni iznos koji je Rusija potrošila ujutro napada na Ukrajinu u ponedjeljak iznosi 1,26 milijardi američkih dolara, navela je Ukrajinska pravda. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.