Top News
23426 prikaza

Vučić prolupao: Za sve su mu krivi Luka Modrić i Hrvati

Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Srpski predsjednika ima ozbiljnih problema u vlasti, a krivnju pokušava zamaskirati bacanjem dimnih bombi

Obavještajne službe oduvijek rade daleko iza očiju javnosti i ogroman je problem kad saznamo čime se oni bave. Srpska obavještajna služba Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) ovih dana podigla je kaznenu prijavu protiv Nikole Kajkića te tvrde da je on stvarao mrežu doušnika u Srbiji, a sve po nalogu hrvatske SOA-e. 

Iz SOA-e su promptno reagirali priopćenjem gdje, između ostaloga, stoji: 

"U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u."

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić S-400 Top News Putinova poruka: Vučiću je dao rakete koje dosežu Zagreb

Srpski dnevni list Blic tvrdi da su imali uvida u Kajkićev dosje, a upravo u tom dosjeu, navodno, pojavljuju se insinuacije da je u jednu operaciju bio upleten i nogometni reprezetnativac Luka Modrić. 

Zamijetili ste da jako oprezno pišemo o takvoj priči, a vidjet ćete i zašto. Blic tvrdi da u Kajkićevu dosjeu postoje transkripti razgovora između Kajkića i njegove srpske veze Dražena Letića koji je lažirao dokumente srpskog Ministarstva obrane kako bi diskreditirao tužitelja Miroslava Kraljevića. Kraljević je vodio istragu protiv Branimira Glavaša, ali i istragu zbog sumnji da je Modrić lažno svjedočio na suđenju braći Mamić. 

Luka Modrić | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL
Glavaš je te navodne dokumente pokušao plasirati čak i putem Sabora, krajem travnja prošle godine, kada je tijekom rasprave o izboru novog glavnog državnog odvjetnika ustvrdio da ima potvrdu iz Srbije da je Kraljević kao dobrovoljac JNA sudjelovao u agresiji na RH.

"Raspolažem saznanjima kako je današnji zamjenik ŽDO-a Osijek Kraljević još u rujnu 1991. potpisao prijavu za upis dobrovoljaca u JNA. Dokumentom Ministarstva obrane Republike Srbije od 13. travnja 2018. imam 'Uverenje' da je vojni obveznik Kraljević bio učesnik rata", kazao je. ŽDO Osijek je, blago rečeno, demantirao njegove riječi govoreći i da je Kraljević bio na popisu za strijeljanje kao hrvatski nacionalist.

Andrej Plenković i Angela Merkel Top News Pučani vole Slobinog učenika - što o tome misli Plenković?

Vratimo se mi ipak Kajkiću. On je dosta često posjećivao Srbiju, a pogotovo otkako je bio uključen u radnu skupinu za ponovno otvaranje istrage ratnih zločina na Ovčari. Blic piše da je radna skupina formirana na francuski zahtjev kako bi se istražio nestanak Jean-Michela Nicoliera, francuskog branitelja Vukovara ubijenog na Ovčari.

On je suspendiran krajem sredinom prošle godine zbog teške povrede službene dužnosti, a ove godine je protiv njega podignuta i optužnica zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Kajkića terete da je lani, 22. siječnja, u Vinkovcima postupajući kao službena osoba na temelju naloga nadležnog državnog odvjetništva, zajedno i u dogovoru s 59-godišnjom službenicom, izradio na računalu dokument pod nazivom 'službena zabilješka'.

U tom dokumentu je navedeno da je pozvana građanka iskazala kako ju je 1991. godine pod prijetnjom oružja silovala jedna osoba, iako su oboje znali da s tom građankom nije obavljen obavijesni razgovor i da od nje nije uzeta izjava u prostorijama policije, te da ona nije iskazivala da ju je netko silovao.

Okrivljenike se tereti se da su takvu službenu zabilješku potpisali i uložili u spis predmeta, a da je 46-godišnjak koristio sadržaj bilješke u daljnjem tijeku kriminalističkog istraživanja, iako su znali da njezin sadržaj ne odgovara istini, prenijela je Hina.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Desnilo s povodom Top News Vučić je 'četnik iz rukava' - po potrebi je prijatelj i neprijatelj

Blic, međutim, tvrdi da je do smjene došlo zato što je Kajkić bio previše blizak desničarskim strukturama kojima je, navodno, pomagao da rezultate istraga koriste za napade na Vladu Andreja Plenkovića. Istina je da je Kajkić u emisiji Bujica pokazivao dosijee i slike ratnih zarobljenika, ali nije potpuno jasno koliko istine ima u tvrdnjama da je te materijale dobio od suradnika iz Sremske Mitrovice.

Kad se sve te informacije stave u širi kontekst, postaje jasno zašto baš sada cure detalji po srpskim medijima. 

Naime, Srbiju trenutačno potresaju dvije doista velike afere u koje su upletene čak i druge države. Jedna, također špijunska, pokazuje da Rusija baš i ne gaji tako bratski odnos prema našim istočnim susjedima kako se to pokušava prikazati. 

Aleksandar Vučić | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL
Nakon što je objavljena snimka na kojoj ruski obavještajac navodno predaje novac nepoznatoj osobi sa srpske strane, srpski državni vrh je zakazao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. Kako je beogradskim medijima priopćio Relja Željski, načelnik analitike Sigurnosno informativne agencije (BIA), „snimak je autentičan i na njemu se nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban".

Službenik BIA-e je u istom dahu pokušao da donekle amortizira činjenicu da je riječ o ruskom špijunu, rekavši „da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriju Republike Srbije, a on se de facto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju". „Naprotiv, i druge velike sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenut ću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski.

Camp Bondsteel Ugostio nas NATO Top News Mala kolonija Hrvata u bazi koju bi Vučić najradije maknuo

Srpski portal Kurir objavio je tekst u kojoj kaže da je u 'špijunsku aferu, koja proteklih dana potresa domaću i međunarodnu javnost uključena je i hrvatska služba, koja se, kako se sumnja, dokopala i nekih srpskih tajnih dokumenata'. Iza svega, kako tvrde sugovornici te novine, stoji NATO, koji ima, kako piše Kurir, 'namjeru narušiti odnose Beograda i Moskve, a konačni cilj je poljuljati neutralnost Srbije“.

Portal Kurir piše da je 'plan spriječen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručio je da je cijeli slučaj Srbiju učvrstio u odluci da neće ni u jedan vojni savez, kao i da neće mijenjati politiku prema Rusiji.'

Afera je izbila 17. studenog objavljivanjem snimke koja je nastala prije godinu dana, a na kojoj potpukovnik Vojske Srbije Z.K. prima novac od agenata ruske vojne obavještajne službe GRU Georgija Klebana.

„Snimku su vjerojatno napravili hrvatski agenti i plasirali ju svojim kanalima u javnost. Osnovano se sumnja da su hrvatski agenti pratili tu „primopredaju“, što su s veće udaljenosti uočili i pripadnici naših službi koji su bili na licu mjesta. Hrvati su to snimili jer im je Z. K, kako se pretpostavlja, otkrio da komunicira i s Rusima, pa su ga pratili. Sumnja se i da im je on ranije davao neke poverljive dokumente i podatke“, otkriva izvor Kurira.

Inače, srpske službe su Z. K. počele 'obrađivati' 2012. zbog veza s hrvatskim obavještajcima i pristupu dokumentima vezanim za događaje tijekom rata u Hrvatskoj, a 2017. uočen je niz kontakata s ruskom službom.

Kurir piše da je ovaj pukovnik, koji je danas u mirovini, bio idealan za ovu akciju.

Protesti u Beogradu: 1 od 5 milijuna Propale inicijative Top News Sva 'balkanska proljeća': Dođu do ljeta i padnu u zaborav

Druga velika afera u Srbiji tiče se tvornice Krušik. Postoje doista ozbiljne teze da su tvrtke Branka Stefanovića, oca aktualnog srpskog ministra policije, od državnog Krušika kupovale oružje po povlaštenoj cijeni koje bi preprodavale dalje po tržišnim cijenama.

Najbolji opis dao je srpski Nin u tekstu pod naslovom "Ko ruši Krušik".

"Dok vlast pokušava priču trgovini oružjem skrenuti na drugu vodenicu, da se umjesto u sukobu interesa oca i sina - Branka i Nebojše Stefanovića- fokus prebaci na sukob interesa majke i sina - Milijane i Aleksandra OBradovića - tvornica iz Valjeva odlaže rate dospjelih kredita i uzima nove zajmove, dok joj Tešićeve firme i GIM, koji je zastupao otac ministra policije, duguju novac".

Aktualizacija slučaja Kajkić, čak i da u njemu ima istine, služi isključivo da se skrene pozornost s Vučićevih realnih i ozbiljnih problema. Vlastiti ministri mu rade iza leđa, braća Rusi ih čak i okreću. Kako najlakše skrenuti pažnju javnosti? Okriviti Hrvate za sve. Kako su se puštale priče o pukovniku dvostrukom špijunu, tako i ove priče o Modriću treba uzeti s nekoliko tona rezerve.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Luxman 19:51 05.Prosinac 2019.

    Vučić je samo jedan srpski isprdak . Onaj tko misli da on vodi svoju zemlju, grdno se vara a vrijeme će to pokazati