Top News
1904 prikaza

Vučića žulja 'srbomrzac' Picula: 'Tri noći neću spavati prije nego dođe u Beograd'

M.M, Ivana Ivanović/PIXSELL
Nije moja obaveza da se sretnem sa njim. On je tražio sankcije protiv Srbije, optužio je našu crkvu za terorizam! Nazvao ju je dijelom crne ruke Apisove, opleo je Vučić po novom izvjestitelju EU parlamenta za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je opet opleo po hrvatskom europarlamentarcu Toninu Piculi. Kao 'gost' emisije 'Jutro' na srpskoj Prvoj televiziji, između ostalog, iskoristio je priliku da se obračuna s novim stalnim izvjestiteljem europskog parlamenta za Srbiju. 

- Živ nisam, tri noći neću spavati prije nego što on dođe u Beograd. Imat će on susrete sa ovim parlamentarcima. Nije moja obaveza da se sretnem sa njim. On je tražio sankcije protiv Srbije, optužio je našu crkvu za terorizam! Nazvao ju je dijelom crne ruke Apisove, i dijelom šire obavještajne zajednice. To je čovjek koji je svašta govorio protiv naše zemlje, protiv rezolucije o Jasenovcu. Uvijek je imao antisrpsku politiku, za nas je to jasan signal. Picula nikada neće voditi politiku Srbije, još 100 života da živi - rekao je Vučić u emisiji, javlja Kurir.

Ističe i da će Picula 'morati ispuniti mnoge uvjete i zahtjeve prije nego što dođe do sastanka sa njim'.

- A živ nisam, tresem se od straha. Ne sekirajte se ljudi, našu politiku će voditi ljudi koje su izabrali, a ne Tonino Picula - kazao je Vučić.

Podsjetimo, otkako je Tonino Picula početkom tjedna imenovan za izvjestitelja europskog parlamenta za Srbiju, tamošnji političari su žestoko prosvjedovali. Pojedini provladini mediji u Srbiji reagirali su na Piculino imenovanje za izvjestitelja EP za Srbiju ocjenom da je "srbomrzac", ustvrdivši da je odluka EP-a "guranje prsta u oko" Beogradu. Stvar je otišla toliko daleko da su se po Srbiji pojavili ogavni plakati na kojima se SDP-ovog bivšeg ministra vanjskih poslova prikazuje s ustaškom kapom.

 | Author:

Što je Piculin zadatak?

Picula će idućih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske Unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama.  Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Europskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Srbije.

"Nastavno na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad", kazao je Picula. Srbija će biti ocijenjena individualno, prema rezultatima

- Kao i uvijek do sada pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička potpora nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija. Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno prema svojim rezultatima - istaknuo je Tonino Picula

Picula je u ranijim mandatima bio voditelj Radne skupine za zapadni Balkan, izvjestitelj za SAD i Crnu Goru, izvjestitelj EP za novu strategiju proširenja i suizvjestitelj EP-a za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za zapadni Balkan.

Srbija je status zemlje kandidata dobila u ožujku 2012. Jedan od glavnih izazova za Srbiju svakako će, pored usklađivanja s pravnim stečevinama i vrijednostima EU, biti usklađenost i s aktualnom politikom Bruxellesa prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Picula će jednom godišnje u ime EP pripremati izvješća o stanju u Srbiji. Službeni početak pregovora između Srbije i EU bio je u siječnju 2014. godine, a do sada su otvorena 22 od 35 poglavlja; uključujući sva poglavlja u klasteru 1 o osnovama procesa i klasteru 4 o Zelenoj agendi i održivoj povezanosti, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Tonino Picula | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Tonino Picula Marko Prpić (PIXSELL)

Vojvođanski Hrvati: Picula će tu dužnost obavljati odgovorno

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) smatra da će eurozastupnik Tonino Picula, novoimenovani izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, imati važnu ulogu u formuliranju politika EU prema Srbiji, da će pozitivno pridonositi ubrzanju europskih integracija te zemlje i da će s njim aktivno surađivati.

Stranka hrvatske manjine u Srbiji u srijedu je priopćila kako vjeruje da će Picula tu dužnost odgovorno obnašati te da „ovdašnji negativni apriorni stavovi i iste takve predrasude spram Hrvata, napose raširene u dijelu medija i javnosti, neće ostavljati posljedice kako na sam njegov rad, tako i na ishode njegova djelovanja“.

DSHV ističe da visoko cijeni europske vrijednosti i posvećeno već desetljećima radi na eurointegracijskim procesima.

U tome kontekstu navodi da je od ključne važnosti da Srbija nastavi predano provoditi sve potrebne društvene reforme, osobito one koje osiguravaju trajnu institucionalnu zaštitu svih manjinskih zajednica, uključujući i hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

Pozdravljajući odluku predsjednika države i vlade Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića o uključivanju predstavnika hrvatske manjine u tijela vlasti, DSHV smatra važnom svaku inicijativu koja dodatno osnažuje položaj Hrvata u Srbiji, kroz institucionalne okvire europskih integracija ili kroz bilateralne odnose između Srbije i Hrvatske.

„Kao pouzdan partner vladajuće stranke i državnih institucija, DSHV će kao autonomni politički subjekt nastaviti aktivno surađivati kako s domaćim, tako i s tijelima međunarodnih institucija, što znači i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Republiku Srbiju Toninom Piculom, u cilju osiguranja boljeg položaja Hrvata u Srbiji, ali i općeg prosperiteta države na njezinom europskom putu“, priopćio je među ostalim DSHV.

Srpski premijer: Razgovarat ćemo, govorimo istim jezikom

Srbijanski premijer Miloš Vučević izjavio je u srijedu, komentirajući imenovanje hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju, da je Srbija "shvatila poruku" te da će s njim razgovarati jer "govore istim jezikom".

Vučević se, odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu, referirao na raniju izjavu predsjednika Aleksandra Vučića, da je Srbija "dobro razumjela poruku koju joj je Europski parlament poslao postavljajući Tonina Piculu za izvjestitelja EP-a", rekao: "Svašta smo očekivali, ali razumijem poruku".

"Razgovarat ćemo s Piculom, barem pričamo istim jezikom", rekao je Vučević.

 | Author: Dejan Rakita/PIXSELL Srpski premijer Miloš Vučević Dejan Rakita/PIXSELL

"Razgovarat ćemo s njim i radit ćemo s njim. Ali smo dobro razumjeli poruku Europskog parlamenta", rekao je Vučić dodavši kako nije problem u tome što je Picula Hrvat, već u njegovim stajalištima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.