Top News
2588 prikaza

Zar su svi grafiteri slova "U" nepoznati počinitelji?

Hrvatska zastava na brodu
Petar Glebov (PIXSELL)
Učiniti zakone jednakima za sve nemoguća je misija u RH, bilo da je to šaranje po spomenicima ili krađa državnog novca

Da su svi hrvatski građani jednaki pred zakonom, kako je to već zapisano u Ustavu RH, tlapnja je kakvih je mnogo u tom dokumentu. Hrvatski građani, što se zakona i onih koji ga provode tiče, dijele se na poznate počinitelje i nepoznate počinitelje. Poznati počinitelji su uglavnom sitna raja, sirotinja koju se proganja, hapsi, osuđuje i zatvara zbog nekoliko stotina kuna neplaćene TV pretplate, ili struje, ili nečega sličnog.

Nepoznati počinitelji su uglavnom oni koji utajuju i kradu na veliko, u milijunima, uglavnom su to ljudi bliski vlasti ili na vlasti, riječju elita - pa kad ih se i uhvati u utaji i krađi, kad im imena i budu objavljena, oni i dalje ostaju izvan dohvata policije i pravosuđa. Čak i kad protiv njih budu pokrenuti procesi, oni na čudan način ispare iz Hrvatske, ili se brane sa slobode, u miru troše utajeno i ukradeno, sudski procesi traju godinama i desetljećima.

Ivan Penava Brvno u oku Top News Penavin Vukovar: Milijuni cure iz grada, a on bi opet u rat

Nepoznatih počinitelja, također, ima i među sitnom nacionalističkom rajom, to su autori svih onih utuživih i kažnjivih grafita, povika na stadionima i sličnih imbecilija, što ih desetljećima toleriraju hrvatska policija i hrvatsko pravosuđe. Jedan od najpoznatijih poznatih počinitelja ovih dana je mladić koji je crnim sprejem iscrtao srp i čekić na spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Nekoliko dana on je bio nepoznat počinitelj, no policija je uz pomoć snimaka nadzornih kamera i dojava građana vrlo brzo otkrila njegov identitet te ga uhitila. Osumnjičen je, kako govore iz policije, za "kazneno djelo oštećenja tuđe stvari", a "nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu". Bravo za policiju, reklo bi se, da nije nekoliko stvari. Da je, recimo, ovdje stvarno riječ o nekom zločinu.

I da je policija tako brza i učinkovita u svim slučajevima "oštećenja tuđe stvari", da ostanemo samo na ovom kaznenom djelu, koje po meni uopće nije kazneno djelo, jer spomenik nije oštećen, samo je išaran. Osim toga, mladić nije na spomenik nasprejao zakonom zabranjen simbol, poput ustaškog "U", nacističkog kukastog križa i slične simbole kakvih su puni zidovi hrvatskih gradova i sela.

Franjo Tuđman | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL

Danonoćno niču novi i novi zabranjeni simboli, a policija je gluha, slijepa, paraplegična i nijema u svakom od tisuću takvih slučajeva. A i kad se tim povodom oglase, zadovolje se izjavom da je to učinio nepoznati počinitelj i stvar brzo ode u zaborav. Ne sjećam se da je ikad u sličnim slučajevima policija tražila pomoć građana, da je pregledavala snimke nadzornih kamera. Ili da je otkrila i uhitila ijednog od čitave vojske zasad nepoznatih počinitelja koji su srušili i uništili na tisuće spomenika NOB-a.

Jedan od posljednjih težih slučajeva bio je krađa biste Ive Lole Ribara u Zagrebu, a kad je ondje postavljena nova bista, vrlo brzo je išarana ustaškim grafitima i nikome ništa. Ni "o" od oštećenja tuđe stvari, počinitelj nepoznat. Pa čak i kad su počinitelji poznati, kao u slučaju skidanja table s natpisom Trg maršala Tita u Zagrebu, oni ostaju izvan dohvata policije i sudstva. Zagrebački ugostitelj koji je u ljeto 2017. skinuo tu tablu pohvalio se novinarima svojim djelom, novine su čak objavile razgovor s njim.

Zanimljivo, i policija se zadovoljila samo razgovorom s njim. Ni riječi o kaznenom djelu i oštećenju tuđe stvari, ni riječi o predavanju osumnjičenika pritvorskom nadzorniku, još manje o nadležnom državnom odvjetništvu. U Zadru je tako nepoznati počinitelj na zidu neke kuće išarao grafit vrlo popularan među hrvatskim nacionalistima i drugim kretenima, naime UBI SRBINA.

Spomenik Franji Tuđmanu, Uskoro i Zagreb Kultura Spomenici Franji: Ukočeni robot, nakaza iz horora...

Sadržaj grafita je kazneno djelo pozivanja na mržnju i na ubojstvo, vrlo često može se čuti na stadionima i u sportskim dvoranama, no to kod hrvatske policije prolazi glatko kao gutljaj čaja. E, sad, u Zadru je jedan čestit čovjek, ako mene pitate, nadopisao slovo "lj" tom grafitu, pretvorivši poziv na mržnju i ubojstvo u poziv na ljubav: LJUBI SRBINA. I što mu se dogodilo kad je svoju intervenciju objavio na društvenoj mreži? Ščepala ga je hrvatska policija.

Autor originala koji poziva na ubojstvo i dalje je nepoznat, za njim nitko ne traga. Za jedan drugi kombinirani slučaj poznatih i nepoznatih počinitelja pobrinuo se vukovarski gradonačelnik osobno. Taj je veseljak na službenu stranicu grada stavio snimku svojih sugrađana, srpskih mladića koji, navodno, nisu ustali dok se na nekom stadionu izvodila hrvatska himna.

Pritom nigdje u zakonu ne piše da se tijekom intoniranja hrvatske himne mora stajati - zakon to ne predviđa, pa onda i ne sankcionira, to je stvar kućnog odgoja, prije svega. No to nije spriječilo vukovarskoga gradonačelnika da u maniri savjesnoga građana, na kakve je apelirala policija u slučaju srpa i čekića na spomeniku Tuđmanu, objavi snimku mladića koji su, valjda, sjedili dok se prašila hrvatska himna, promoviravši ih tako odmah u poznate počinitelje.

Grafit Za dom spremni | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

No kako je tu prekršajno i kazneno sve čisto, kako nema prekršaja ni kršenja zakona, kako za policiju i slične organe tu nema baš nikakvog posla, stvar su u ruke uzeli gradonačelnikovi savjesni sugrađani, pa je jedan mladić sa snimke napadnut i pretučen na autobusnom kolodvoru. Napali su ga i pretukli, pogađate, nepoznati počinitelji.

Pikantan začin čitavom ovom slučaju daje podatak da je gradonačelnik prekršio zakon o zaštiti djece, a čitavu tu stvar izveo je u trenutku kad su novinari iskopali neke sumnjive gradske transakcije. Riječ je o kojih šest stotina tisuća kuna koje su iz nekog fonda bespravno prebačene na račun jednog budućeg nepoznatog počinitelja, čime će se dostojno nastaviti saga o nepoznatim i počiniteljima te ostalim povlaštenim guzonjama.

Odredbe o povlaštenima, naravno, nema u hrvatskom Ustavu, ali je ona življa od mnogih zapisanih u tom dokumentu. Ta je nenapisana odredba temelj postupanja hrvatske policije i sudova.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 08:38 28.Siječanj 2019.

    *** Korisniku "vjaceslav" opomena zbog potpuno neutemeljenog insinuiranja kvislinške političke pozadine autora. 

  • Ms.ADRI 08:12 27.Siječanj 2019.

    Da, ednako nekažnjivi kao i oni grafiteri slova CCCC!!!!!