Top News
3202 prikaza

Zarobljeni ISIL-ovci odaju sve napade

Ilustracija ISIL-ovca
Screenshot
Da se slušalo dojave iz Indije, napadi su možda mogli biti spriječeni

Rana upozorenja iz indijskih obavještajnih službi dužnosnicima Šri Lanke uoči bombaških napada na Uskrs u nedjelju, temeljena su na informacijama prikupljenim od osumnjičenika ISIL-a, piše CNN.

Delhi je proslijedio neobično specifične obavještajne podatke u tjednima i danima koji su prethodili napadima, rekli su dužnosnici sa Šri Lanke, a barem je dio toga došao iz materijala dobivenog tijekom ispitivanja osumnjičenika ISIL-a uhićenog u Indiji.

Osumnjičeni je dao istražiteljima ime čovjeka kojeg je trenirao, koji je povezan s ekstremističkom skupinom na Šri Lanki koja je umiješana u bombaške napade, kazao je izvor. Čovjek, Zahran Hashim, identificiran je u videu navodnih napadača koje je u utorak objavio ISIL, koji je preuzeo odgovornost za ubojstva na uskrsnu nedjelju.

U priopćenju koje je objavila novinska agencija Amaq, povezana s ISIL-om, skupina je priopćila kako su napadači bili "borci islamske države".

Sudjelovanje neke inozemne organizacije objasnilo bi kako je marginalna domaća ekstremistička skupina koja je optužena za napade, Nacionalni Tawheed Jamath (NTJ), mogla izvesti jednu od najgorih terorističkih zločina od 11. rujna.

Teroristički napad na crkve i hotele u Šri Lanki, 21.04.2019. | Author: društvene mreže društvene mreže
Broj žrtava mogao je biti još veći. Vlasti su u utorak priopćile kako je četvrti hotel bio među prvotnim ciljevima, ali napad na toj lokaciji nije uspio.

Dužnosnici su, uz to, ranije rekli kako su pronašli neeksplodiranu bombu u blizini zračne luke Colombo.

Dok su istražitelji pokušavali pronaći suradnike bombaša, na Šri Lanki raste osjećaj ljutnje i razočaranosti jer se nisu poslušala upozorenja indijske obavještajne službe.

Prvo upozorenje došlo je više od dva tjedna prije napada. Službenicima Šri Lanke 4. travnja je rečeno o potencijalnoj zavjeri za pokretanje samoubilačkih napada na kršćanske crkve i turistička mjesta, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Rajitha Senaratne novinarima. Upozorenja su ponovljena dva dana i dva sata prije napada, rekao je Senaratne.

"Dok smo istraživali slučajeve ISIL-a, tijekom ispitivanja optuženog, otkrio je ime čovjeka, Zahrana Hashima, koji je jedan od bombaša samoubojica i povezan je s NTJ-om", rekao je obavještajni izvor u Indiji. "Osumnjičeni je rekao da je igrao ulogu u Hashimovoj radikalizaciji."

Indijski obavještajni izvor nije precizirao kada je uhićenje izvršeno. 

Masovni sporvod ubijenih u napadima u Šri Lanki | Author: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL
Hashimovo se ime pojavljuje na dopisu od 11. travnja, a potpisao ga je zamjenik glavnog inspektora policije Šri Lanke. Memorandum, čiju kopiju je vidio CNN, nazvao je Hashima vođom NTJ-a.

Široko je distribuiran nizu sigurnosnih službi i nekim vladinim ministarstvima.

U utorak, video koji je objavio ISIL pokazao je osam muškaraca, koji su navodno napadači sa Šri Lanke, kako obećavaju odanost terorističkoj skupini. Svi muškarci imaju spojene ruke i maskirani su, osim jednog. Taj čovjek, identificiran kao Zahran Hashim, "h vodi", prema opisu novinske agencije Amaq.

Visoki dužnosnik Šri Lanke potvrdio je da je neoznačeni čovjek na fotografiji Hashim. 

"Zahran je glavni organizator tih napada. On je taj", rekao je Azath Salley, guverner zapadne provincije Šri Lanke. "On je tip koji im ulijeva ideologiju", rekao je Salley u intervjuu za CNN.

Na tiskovnoj konferenciji premijer Ranil Wickremesinghe također je identificirao Hashima kao krucijalni dio zapleta. 

"Očekuje se da će on biti jedan od bombaša samoubojica", kazao je.

Govoreći za CNN u Colombu, bivši visoki policijski dužnosnik izjavio je kako je NTJ bio poznat vlastima Šri Lanke najmanje dvije godine.

Rekao je da se ta skupina pojavila u istočnoj provinciji Šri Lanki i bila povezana s uništavanjem budističkih statua. Kazao je kako postoje naznake da skupina raste, te procjenjuje da trenutno u zemlji ima oko 100 do 150 članova.

Zahran Hashim | Author:
Bivši dužnosnik je kazao kako je neuspjeh u postupanju na temelju obavještajnih podataka o planovima skupine bio "kriminalno nemaran". 

Dužnosnici Šri Lanke izjavili su kako su u posljednja dva dana uhitili desetke osumnjičenih. Ali su priznali da su neki još uvijek na slobodi. Na svojoj konferenciji za novinare u Colombu, premijer Wickremesinghe je rekao kako "još uvijek postoje ljudi u bijegu naoružani s eksplozivima".

Priznao je da su napadi mogli biti spriječeni, da se slušalo "dojave"

Šri Lanku su zahvatila politička previranja otkako je predsjednik prošle godine pokušao ukloniti premijera. Vrhovni sud je intervenirao, a Wickremesinghe je vraćen na posao, ali su ostale duboke podjele. Ministri su optužili predsjednika, koji je ujedno i ministar obrane zemlje, da nije podijelio obavještajne podatke prije napada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.