Top News
18283 prikaza

Zašto Hebrang ne podnosi Primorca: Problem je u jednom Golfu, ili su bila zapravo dva?

Davor Puklavec/PIXSELL
Dragan Primorac je nešto najnegativnije što je hodalo Hrvatskom, napisao je u priopćenju Andrija Hebrang i istupio HDZ-a jer je Andej Plenković u utrku za predsjednika gurnuo nezavisnog kandidata

Andrija Hebrang, nekadašnji HDZ-ov pretorijanac i ministar zdravstva, više nije član stranke. Odlučio je tako sam i istupio iz članstva razočaran kandidaturom Dragana Primorca za predsjednika države. Sudeći prema reakciji, Hebrang je u Plenkovićevu HDZ-u bio potpuno marginaliziran i prilikom kandidature Primorca nije se vodilo računa o netrpeljivosti njih dvojice koja datira od predsjedničkih izbora. U čemu je problem? Pa zapravo u jednom golfu, ili su možda bila dva, ovisi koga pitate. 

Kao nezavisni kandidat Dragan Primorac se, nekoliko mjeseci nakon odlaska iz stranke skupa s Ivom Sanaderom uz riječi "Došao sam na poziv Sanadera i s njim odlazim") žestoko okomio na dojučerašnje prijatelje i stranačke kolege, u prvom redu tadašnjega predsjedničkog protukandidata Hebranga. 

PLENKOVIĆ EFEKT Top News 'Upravo su me obavijestili da mi je plaća narasla za 1200 eura, nisam imao pojma'

- Dobio sam stan na korištenje, ali sam ga otkupio po tržišnoj cijeni, za razliku od dragog prijatelja, gospodina Andrije Hebranga, koji je dva puta prodavao vlastitoga Golfa - rekao je Primorac. 

- Ne, imao sam dva golfa i svakog sam prodao po jedanput . odgovorio je Hebrang. 

U sučeljavanju na Novoj TV produbljeno je neprijateljstvo dvojice liječnika, dojučerašnjih stranačkih kolega. Govoreći kako je lagao u vrijeme Domovinskog rata, kad su interesi Hrvatske bili u pitanju, Hebrang je pojasnio: 

- Da nismo lagali ne bi bilo Hrvatske, gospodin Josipović se toga ne sjeća jer nije u tome sudjelovao. A Primorcu je u vrijeme rata sve izgledalo kao istina jer je onda bio u SAD-u.

Primorac se pokušavao obraniti:

- Bili su i Toni Kukoč i Dražen Petrović u SAD-u pa njih ne smatrate izdajicama...

No Hebrang je poentirao:

- Njima nisam kao ratni ministar zabranio 1991. izlazak iz Hrvatske, ali liječnicima jesam. A Primorac je liječnik...

Primorac je pak isticao Aferu Shimadzu, optužbe da je Hebrang pogodovao japanskoj tvrtki da postane najvažniji dobavljač hrvatskih bolnica i tako zaradi preko 300 milijuna kuna. 

 | Author:

Feud među njima s godinama se nije smirio. I Hebrang je odlučio nakon desetljeća vjernosti prestati plaćati članstvo u HDZ-u. 

"Nikada nisam bio član ni jedne druge stranke, a s HDZ-om sam stvarao i od srpsko-crnogorske agresije branio Hrvatsku. Jučerašnjom odlukom stranke o podršci Draganu Primorcu kao kandidatu za predsjednika RH zabili ste posljednji čavao u lijes HDZ-a, a ja ne mislim umirati s njim. Taj čovjek je najnegativnije što je hodilo našom Hrvatskom. Kao član naše stranke natjecao se je protiv mene kao jedinog službenog kandidata da bi me eliminirao. Iza te odluke stajale su mračne snage koje i danas razaraju stranku i državu. Kada je izgubio, preporučio je članstvu da glasuju za Josipovića, našeg direktnog političkog protivnika!", napisao je u priopćenju Hebrang.

2272 EURA! Top News Ovako izgleda čovjek koji je upravo dobio brutalno veću plaću, ali Orbanova je kao tri Plenkovićeve

"Sada stranka ide s takvim čovjekom dalje, svaka Vam čast i želim da Vam na isti način odgaja djecu. Sa strankom smo u ratu bili višekratno pred životnim opasnostima, ali ne i taj Primorac. Napustio je državu prije prvog srpskog agresorskog plotuna i vratio se nakon Oluje! Iako su svi liječnici imali radnu mobilizaciju, kukavički je pobjegao i ostavio svoj narod na cjedilu prekršivši i liječničku zakletvu. Tužio me je sudu jer ga javno zovem dezerterom, ali je izgubio tužbu jer sam dokazao da postoje i civilni dezerteri. Neka vas tako napusti i pri prvoj sljedećoj krizi, vi ste to tražili. Napokon o njegovu životnom poštenju. Postao je sveučilišni profesor u Osijeku, jer drugdje nije zadovoljavao uvjete, a izabran je u to časno zvanje u vrijeme svojega mandata ministra znanosti i visokog obrazovanja", tvrdi Hebrang. 

"Naravno da bi takav sukob interesa u svakoj pravnoj državi rezultirao poništenjem izbora i zakonskom kaznom. A njegova karijera u USA? Nije mogao položiti ni razlikovni ispit ni dobiti specijalizaciju pa se je vratio i ovdje uspio. Mi, koji smo prije rata publicirali u USA stručne radove kao prvi autori odrekli smo se bogate obećavajuće karijere. Objavio sam rad u prestižnom američkom časopisu 1988. godine i imao registrirani patent s lijepim prihodima, ali na poziv Domovine sve sam otkazao i ostao ju braniti. Sada moja stranka daje potporu takvom čovjeku koji je živio život izvan moralnih pa i zakonskih normi. Svemogući neće dozvoliti da takav postane uzor mladima", nastavlja Hebrang i zaključuje:

Znam da politiku vode skrivene namjere. Iza ove namjere ja svakako želja da na izborima pobijedi Zoran Milanović, ideološki jednak brojnim članovima iz vrha HDZ-a, a ovo je jedini način da mu se pomogne uz prijevaru velikog dijela članstva. Jer potpora je dana najslabijem kandidatu, mladom komunisti, dezerteru, kršitelju stranačkih propisa i čovjeku koji je zlorabio ministarski položaj. Hrvatska će ipak opstati, a vama neka sude vaša djeca!'."

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:15 03.Kolovoz 2024.

    Pinokio