Top News
1723 prikaza

Zbog Zokija su inspektori zatvarali noćne klubove po Hvaru

Zoran Milanović na Hvaru
1/6
Goran Jakus (PIXSELL)
Vila Costabella samo je jedna od rezidencija koje su koristili hrvatski premijeri za godišnji odmor. Donosimo kako je izgledao jedan godišnji Zorana Milanovića u Bakarićevoj vili na Hvaru

Ljudi koji se ne odmaraju ne mogu biti korisni, rekao je Zoran Milanović dok je bio premijer 2012. godine i svojim ministrima velikodušno odobrio 15 dana godišnjeg odmora. Samo je tadašnji ministar financija Slavko Linić ostao raditi u Zagrebu.

Vila Kovač | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Većina ih je naime odmah pohitala na more. Tako se i Milanović nakon proslave “Oluje” pridružio supruzi i djeci na Hvaru. Odsjeo je u Vili Kovač, popularno zvanoj Bakarićeva vila. Prvih dana odmora na Hvaru Milanović je bio nezamjetan. 

Nije se, za razliku od bivšeg predsjednika Stipe Mesića, koji je također odsjedao u Vili Kovač, šetao po gradu i družio s turistima i domaćima. 

"Nismo ga vidjeli. Da nema toliko policije i da ne vidimo svako malo helikopter kako slijeće, ne bismo ni znali da je premijer tu", ispripovijedali su Hvarani. 

No s dolaskom Milanovića na naš najsunčaniji otok pristiglo je i dvadesetak inspektora koji su pošli u provjeru rada ugostiteljskih objekata.

Slučajno ili ne, tijekom boravka bivšeg premijera na Hvaru zatvoren je disco-klub “Veneranda” koji je od Vile Kovač udaljen 150 metara zračne linije. Inspektori su “stišali” i beach bar “Hula-Hula”, također nedaleko od Bakarićeve vile.

“Hula-Hula” je skroz stišan. Inspekcija je maknula zvučnik", rekao je jedan od domaćih na Hvaru.

Što se tiče inspektora, dodao je kako se domaći ne sjećaju da je toliko njih prošlih godina kružilo mjestom te da se u jeku sezone zatvaraju popularni klubovi koji donose veliku zaradu. 

U klubu “Veneranda” rekli su tada da zatvaranje kluba možda i nije povezano s boravkom predsjednika Vlade, ali je činjenica da je klub zatvoren.

"Dobili smo rješenje da smo zatvoreni od osam do 30 dana", rekli su kratko u “Venerandi”.

Vila Kovač | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Na 14-dnevno ljetovanje Zorana Milanovića kao premijera procjenjuje se da je samo za osiguranje potrošeno 150.000 kuna. 

Za njegovu sigurnost, kao i sigurnost njegove obitelji, brinulo se najmanje pet policajaca - tjelohranitelja.

No uz njih je još bila i dvočlana posada policijskog glisera s kojim je premijer često odlazio na kupanje na Paklene otoke ili na neke druge izlete.

Upravo je na gotovo svakodnevno korištenje glisera potrošeno najviše novca jer se procjenjuje da je samo na gorivo dnevno “otišlo” 5000 kuna. 

Osim toga policajci uz redovitu plaću dobivaju i dnevnice od 150 kuna. 

No kako premijer ljetuje u državnoj rezidenciji uštedjeli su na smještaju tjelohranitelja koji spavaju u istoj kući s premijerom. Sam je Milanović izjavio da mu je u vili ugodno. 

Smještaj je plaćao sam, a koliko je točno Milanović potrošio nismo uspjeli doznati jer ni u Vladi tada nisu znali taj iznos. 

Prema starom cjeniku najam cijele stajao je 4000 kuna na dan.

Najam apartmana na katu stajao je 250, a svake sobe 154 kuna za državne dužnosnike.

Zoran Milanović na Hvaru | Author: Goran Jakus (PIXSELL) Goran Jakus (PIXSELL)

Novu regulaciju korištenja Bakarićeve vile, odnosno državnih rezidencija, osmislio je Tomislav Saucha, Milanovićeva desna ruka, bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Ni on nije želio reći koliko će premijera stajati dvotjedni godišnji odmor. 

Novim je pravilnikom odredio da Bakarićevu vilu mogu koristiti samo tri državna službenika s obiteljima. Riječ je o predsjedniku republike, predsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora. Vila je bila omiljeno odmaralište Vladimira Bakarića, Titova suradnika.

Zbog vrta punog ljekovitog bilja Bakarić kojeg su zvali i Svileni volio je u vili ljetovati jer je tako liječio svoju kroničnu astmu. 

I bivši predsjednik Stipe Mesić ljetovao je u istoj vili. Za vrijeme ljeta provedenih na Hvaru stekao je i prijatelje, a imao je i svoje rituale. 

Gotovo svako ljeto išao bi kod brice Zvonka, u ribolov, šetnju Hvarom, a večerao bi u restoranu Bounty.

Za razliku od Mesića, Milanovića se nije moglo vidjeti na večerama, šetnjom gradom ili na kavi jer je očito puno tajnovitiji od bivšeg predsjednika.

Milanović se očito želio dobro odmoriti pa je preferirao osamu. Nije se čak ni, kako je rekao, susreo sa svojim prijateljem Emilom Tedeschijem, predsjednikom Uprave Atlantic Grupe, koji također godišnji odmor provodi na Hvaru. 

Zoran Milanović i supruga policijskim se gliserom upitili prema Paklenim otocima | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)

No, navodno je uživao u dugim vožnjama biciklom po otoku, što mu jedna od najvećih strasti. Tako se jedno jutro u 7 sati ujutro popeo na bicikl i prešao čak 80 kilometara. 

Milanović voli i kupanje, ali očito bježi od sunce jer za razliku od bivšeg premijera Ive Sanadera, nije dobio brončanu boju. 

Bakarićeva vila ima zatvoreno kupalište, ali Milanovićevi su radije odlazili na obližnej otoke gdje je more tirkizne boje.

"Vila u kojoj ljetuje Milanović gotovo je u istom stanju kakva je bila i u vrijeme Vladimira Bakarića, šefa hrvatskih komunista. Dolje je jedna velika dnevna soba, gore nekoliko malih, ništa posebno. No, prednost te vile je što ima prekrasan vidik, veliku terasu i dvorište s kojih puca sjajan pogled na more", rekla je bivša djelatica u uredu Stipe Mesića. 

Mesić je bio jako zaljubljen u tu vilu da je i nakon odlaska s mjesta predsjednika želio boraviti u njoj. Ljetovanje je Mesić uvijek plaćao iz svoje plaće. 

Agencija za upravljanje državnom imovinom nakon ljetovanja bi poslala račune Mesiću, a Ured za opće poslove bi mu taj trošak skidao s plaće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.