Top News
289 prikaza

Želimo imati pozitivan pristup normaliziranju hrvatsko-srpskih odnosa

Marko Mrkonjić/PIXSELL
Kratki intervju s predstavnikom Hrvata u Republici Srbiji, Tomislavom Žigmanovim koji je novi ministar za ljudska prava i manjine u vladi Ane Brnabić

Tomislav Žigmanov, politički predstavnik Hrvata u Republici Srbiji, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, novi je ministar za ljudska prava i manjine u vladi Ane Brnabić.

Koji su vaši uvjeti za ulazak u Vladu Srbije?

Hoćemo biti dionici u politikama koje će voditi Srbiju u europske integracije, razvijati demokraciju u Srbiji, osnaživati vladavinu prava, pridonositi radu nezavisnih institucija, izgrađivati uključujuće politike prema nacionalnim manjinama, omogućiti integriranje pripadnika hrvatske zajednice u srbijansko društvo na ravnopravan način, imati pozitivan pristup normaliziranju i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa.

 | Author: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL

Kako ocjenjujete dosadašnji rad Vlade Srbije u odnosu prema Hrvatima?

Boljim nego prije nekoliko godina, no još s mnogobrojnim deficitima, napose kad govorimo o integraciji Hrvata u društveni život i politički sustav Srbije! Riječju, bilježimo pomake - nakon povrata dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu počela je obnova, stavlja se u funkciju dobiveni prostor za rad Hrvata u Beogradu. Prva smo nacionalna manjina u Srbiji koja je osigurala udžbenike za sve razrede osnovne škole i gimnaziju. Otvorili smo lektorat za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu.

Ima li Vučić kompleks Hrvatske budući da je često spominje?

Hrvatska je za Vučića učestalija točka usporedbe u odnosu na druge države. To se da zamijetiti, kao i neka vrsta natjecateljstva, u kojem Srbija nekako uvijek bude bolja. Sve skupa vjerojatno kazuje da je Hrvatska Vučiću važna za stvaranje niske pobjeda u takvom natjecanju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • korisnik 09:27 31.Listopad 2022.

    Natjecanje u kojem Srbija bude bolja kažeš?

  • BESTpartizan 15:38 28.Listopad 2022.

    Da zapeli u 90ima