Bestseler o smrti bez lažne sentimentalnosti

Fokus
Čitanje ove knjige izaziva bijes na sudbinu, ali ona uči kako cijeniti život u svojem najgorem izdanju
Vidi originalni članak

Augustus ima 17, a Hazel 16 godina. Sretnu se i zaljube. Ona ima rak u posljednjoj fazi i svijetom hoda vukući za sobom bocu za kisik. On je bivši košarkaš. Bolest je pobijedio, ali ostao je bez noge. Njihov zajednički put traje samo nekoliko mjeseci i završava tragično. Roman je to koji bi se mogao svesti pod nazivnik “sve prave su ljubavi tužne”, ali Greenu je pošlo za rukom napisati bestseler o smrti bez lažne sentimentalnosti. 

Priča nema velikih srcedrapajućih trenutaka ni patetike, ima samo dvoje tinejdžera koji vode borbu s rakom. Greenu je inspiracija bila djevojka koja je u dobi od šesnaest godina preminula od raka štitnjače.Za njega je redefinirala proces umiranja u mladosti. Zbog toga je stavio naglasak na život oboljelih, inzistirao na tome da on, iako kratak i pun boli, može biti bogat i kvalitetan.

Riječ je o zanimljivu djelu koje nije bez mana. Primjerice, reakcije junaka su predvidljive i podređene Greenovoj poruci. Ona, koliko god snažna bila, nije sama po sebi dovoljna da uzdigne roman do statusa klasika. Ali bolji je od većine hitova za mlade jer uči kako cijeniti život u njegovu najgoremizdanju.

Greška u našim zvijezdama, John Green, Fokus/24sata. Prevela: Iva Ušćumlić-Gretić

 

Posjeti Express