Bio je opasan, grub, ubijao je i šamarao žene na ekranu, ali nije bio zao

MGM
Iako je najpoznatiji kao James Bond, u četiri desetljeća karijere bio je vladar ekrana u pravom smislu riječi i otkad je ostavio film i otišao na Bahame igrati golf glumačko filmsko prijestolje je, nažalost, prazno
Vidi originalni članak

Prve dvije stvari koje prosječnom gledatelju padnu na pamet kada netko spomene Seana Conneryja jesu James Bond i Škot. 

Kad je Hrvatska priznata kao neovisna država, Connery je izjavio:

“Ako može Hrvatska, može i Škotska.“ 

Kao vatreni pobornik škotske neovisnosti, britanski plemić sir Sean Connery živi izvan svoje domovine jer se zarekao da će se u Škotsku vratiti tek onda kad bude slobodna zemlja. 

A upravo je 25. kolovoza navršio 85 godina i već dvanaest godina ne glumi. Glumu je napustio, Škotsku nikad, a u njoj ne živi. Zanimljiv čovjek.

Conneryju je možda pravi škotski podanik, no u svijetu glume jedan je od kraljeva, a njegova vladavina počinje s Jamesom Bondom. Connery je proslavio Flemingova tajnog agenta bolje nego što bi to mogao ijedan drugi glumac, a taj je agent zauzvrat proslavio njega.

Bio je to savršeni spoj glumca i uloge. I dandanas, još je nedostignut standard špijunskog viteštva na filmu, karizmatičan sveti Juraj zapadne civilizacije koji se bori protiv zmajeva totalitarizma i terorizma, te usput osvaja najljepše žene i vozi najbolje automobile.

Bondova prava sudbina, međutim, nije špijunaža, politika nego sasvim poseban, vrlo rijedak na filmu, spoj opasnosti i slobode.

Bond je definicija opasnosti i, također, utjelovljenje ljudske slobode, sve do slobode da nekažnjeno ubija. 

Ključna odrednica je opasan život, a opasan život može voditi samo opasan čovjek.

Predugo smo posljednjih petnaestak godina gledali Conneryja kao prosijeda patrijarha i zaboravili da se proslavio ulogom tajnog agenta s pogledom divlje zvijeri. 

Nije uzalud Alfred Hitchcock dao ulogu poslovnog i seksualnog predatora Marka Rutlanda u trileru “Marnie“ Seanu Conneryju.

Želio je da njegova naslovna junakinja film provede pod sjenom prijetećeg grabežljivca koji štiti junakinju i brine se o njoj poput galantna viteza, a izgleda kao zvijer koja se jedva suzdržava da je ne poždere.

Hitchcock se poslije žalio da je za tu ulogu trebao uzeti glumca koji je profinjen i pravi gospodin, nekoga poput Laurencea Oliviera, no Olivier bi u toj ulozi, u usporedbi s Conneryjem, izgledao poput junakinjine tetke iz provincije. 

Znao je Hitch koga uzima i što dobiva s Conneryjem, ali se pravio lud. Hitch je u trileru “Marnie“ želio karizmatsku zvijer, ali i galantna viteza, a to je Conneryjeva druga jaka strana. 

Poput jednog od svojih karizmatskih prethodnika, Clarka Gablea, ni Connery nije mogao glumiti negativca. 

Bio je opasan, grub, ubijao je i šamarao žene na ekranu, ali nikada nije, koliko se sjećam, bio zao i glumio negativca. 

On je, jednostavno, bio junak u kojega se bilo tko u filmu mogao pouzdati, čak i kad je bio varalica, šarlatan i potpuno djetinjast i neodgovoran, kao u ulozi tobožnjeg nasljednika Aleksandra Velikog u filmu “Čovjek koji je htio biti kralj“ Johna Hustona.

Izgled opasnog čovjeka davao mu je slobodu da bude dobar, a da pritom ne bude “dobričina“, da glumi velikodušne junake koji nisu “dudeki“, te da bude dobročinitelj, a da pritom ne prestane biti tvrd, neugodan, nezainteresiran i zanimljiv. Kao bivši vozač kamiona i raznosač mlijeka, svojem je glumačkom poslu pristupao kao “poslu“ i tvrdio da je donio inteligentnu odluku kad je umjesto profesije nogometaša odabrao glumu jer glumci “dulje traju“. 

Iako je najpoznatiji kao Bond, Connery je u četiri desetljeća glumačke karijere, osim špijunskih smokinga, nosio razne uniforme, glumio prave i lažne kraljeve, vitezove, odmetnike, redovnike, arheologe, pisce, rudare, lopove, pjesnike, proroke, arapske vladare, vojnike, zapovjednike podmornica, policajce, znanstvenike i zmajeve. 

Svoje najbolje uloge, one u filmovima “Robin i Marian“ Richarda Lestera, “Vjetar i lav“ Johna Miliusa i u Hustonovu “Čovjeku koji je htio biti kralj“ snimio je sredinom sedamdesetih, kad je još bio dovoljno mlad da bude opasan, kako za muškarce tako i za žene, a već dovoljno prosijed i star da se, poput duhovita mudraca, smije svojim slabostima. 

Bio je jedan od vladara ekrana u pravom smislu riječi i otkad je prije dvanaest godina ostavio film i otišao na Bahame igrati golf, glumačko filmsko prijestolje je prazno.

Posjeti Express