Više ništa neće biti isto: Umro je Apple Stevea Jobsa

Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
Sudjelovao je u dizajnu Apple Parka, futurističkog 'svemirskog broda' vrijednog pet milijardi dolara
Vidi originalni članak

Nakon gotovo 30 godina kreativnog rada Apple napušta Jony Ive, glavni kreator dizajna iMaca i iPhonea. Najava njegovog odlaska sigurno će se odraziti na stanje dionica ove kompanije na burzama, no kako je sam najavio, ovaj 52-godišnjak i dalje će ostati uključen u rad Applea. 

"Iako više neću biti zaposlenik, bit ću i dalje jako uključen, nadam se još mnogo godina. Ovo mi se čini kao prirodno vrijeme za takvu promjenu", kaže. 

Planira pokrenuti novu kreativnu kompaniju LoveFrom, a prvi klijent bit će mu upravo Apple. 

"Apple će i dalje nastaviti uživati u prednostima njegovog talenta radeći s njim na ekskluzivnim projektima i kroz stalni rad briljantnog i strastvenog dizajnerskog tima koji je izgradio", rekao je šef Applea Tim Cook.

Ostavio trag Koliko se Apple promijenio bez Jobsa?

Osvrnuo se na njegov dugogodišnji rad u kompaniji i naglasio kako su zahvaljujući radu na iMacu ljudi počeli posvećivati pažnju Appleu, puno više od priča o tome kako kompanija posluje, piše The Guardian.  

"Nastavit ćemo sa istim timom s kojim smo radili dugo vremena i imat ćemo zadovoljstvo nastaviti raditi i s Jonyjem. Ne mogu zamisliti bolje", rekao je Cook. 

Smanjeni rast Applea koji je zabrinuo dioničare

Njegov odlazak dolazi u malo nezgodnom trenutku za Apple, koji je prije godinu dana postao prva kompanija na svijetu koja vrijedi bilijun dolara. No došlo je do usporavanja zbog povećane konkurencije, usporavanja u potražnji za pametnim telefonima i trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Tvrtka je šokirala ulagače u siječnju ove godine kada je snizila prognoze prodaje, što je bilo prvo takvo upozorenje od 2002. godine.

Posljednjih mjeseci bacili su se na raznolikost u ponudi, pa tako i prihodu, od prodaje hardvera do pretplatničkih usluga, uključujući i ponudu za preuzimanje Netflixa.

Na vrhu svijeta Amazon premašio vrijednost od bilijun dolara

Dionice Apple pale su za jedan posto nakon objave o odlasku Ivea. 

Njegov utjecaj u Apple bio je velik i prije nego je postao njihov zaposlenik, dok je radio na originalnom Apple PowerBook 140 iz 1991. godine kada je radio za britansku tvrtku Tangerine. Njegov prvi veliki uspjeh nakon ulaska u Apple bio je 1998. godine sa prozračni kućištem za iMac Bondi blue. Zati su slijedili iPod, iPhone i Apple Watch.

No njegov se utjecaj proširio i izvan dizajna hardvera. Od 2012. godine preuzeo je dizajn Appleovog softvera, što je rezultiralo potpunim remontom operativnog sustava iPhonea, iOSa. 

Futurističko izdanje opasno za posjetitelje

Sudjelovao je u dizajniranju Appleovog novog sjedišta, Apple Parku, futurističkom 'svemirskom brodu' vrijednom pet milijardi dolara otvorenom 2017. godine. No i on je imao niz promašaja i dobio kritike. Upravo je to vidljivo na primjeru Parka, iako je riječ o zadivljujućem zdanju sa staklenim površinama, minimalistički dizajn ne uključuje oznake koje bi spriječile ljude i ptice da se u ta stakla zalijeću, zbog čega je bilo niz nesreća i ozljeda. 

Jobsova ostavština Pogledajte Appleov novi campus, čudesni 'svemirski brod'

U ožujku su predstavili najtanju kreditnu karticu na svijetu, i umjesto pozitivnih kritika, dobili one loše. 

Zasad nije poznato tko će ga naslijediti. 

"Osjećam gotovo moralnu obvezu da budem koristan, i imam ambiciju. Mislim da sam bio sretan što sam imao priliku raditi sa izvanrednim ljudima tijekom posljednjih 30 godina i više, raditi na jako zanimljivim projektima i riješio neke teške probleme. Osjećam se odgovornim da učinim nešto značajno sa svim tim učenjem", rekao je Ive.

Posjeti Express