Tehno
1146 prikaza

Amazon premašio vrijednost od bilijun dolara

Jeff bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona
ABHISHEK CHINNAPPA/REUTERS/PIXSELL
Investitori marljivo prate Amazon i sa uzbuđenjem promatraju rast ovog gigantskog lanca

Vrijednost Amazona popela se na bilijun dolara i tako je postao druga američka kompanija, nakon što je Apple početkom kolovoza dosegao tu vrijednost, koja je prešla tu magičnu granicu. Amazon je tako prošao transformaciju od online knjižare do snažne trgovačke sile.

Pokazatelj je to velikog rasta kojeg je ostvarila ova kompanija 'stara' samo 24 godine, ali i bezrezervnog povjerenja investitora u njezinu budućnost, piše CNN. Amazon je prešao taj prag kada je cijena dionice na Wall Streetu dosegla 2050,27 dolara.

Amazon i Apple tako čine 8 posto vrijednosti kompanija koje se nalaze na popisu onih najvrjednijih, kako kaže Howard Silverblatt, viši analitičar za S&P. Doseći ovaj prag nije bilo lako, uz procjene 14 najvećih maloprodajnih trgovaca po prihodima za 2017., od tvrtke Walmart (WMT) do Autonation (AN).

Investitori prate Amazon i sa uzbuđenjem promatraju rast ovog gigantskog lanca, koji je premašio rast drugih maloprodajnih lanaca čiji je prosjek od 20 do 40 posto rasta i zarade. Njihov je oko 180 posto. Godinama su investitori ulagali u Amazonove dionice dok je kompanija gradila i širila svoju mrežu poslovanja, kupovala druge kompanije i razvijala nove tehnologije. 

Apple Prava radnika Tehno Apple vrijedi bilijun dolara, ali neki se brinu zbog toga

Prošle je godine Amazon počeo 'ubirati plodove svog rada'. 

Početkom 2018. godine kompanija je bila vrijedna 580 milijardi dolara. U drugom kvartalu njihov neto dohodak skočio je na 2,5 milijarde dolara, što je puno više od 197 milijuna koliko su 'težili' u drugom kvartalu 2017. godine. Prihode su ostvarili, između ostalog i zahvaljujući uspješnoj web usluzi, ali i oglašavanju na mnogim stranicama i pretplati Prime članstva. 

Sve to promatrali su investitori čiji je entuzijazam pomogao i daljnjem razvoju kompanije. 

Morgan Stanley nedavno je povećao svoj cjenovni cilj na 2.500 dolara, što bi Amazon moglo dovesti do vrijednosti od 1,2 bilijuna dolara na temelju projekcija rasta prihoda od 24 posto godišnje do 2020. godine. Procijenili su vrijednost Amazon Web Services, sada sveprisutne usluge koju koriste kompanije od najmanjih startupova do CIA-e, na 375 milijardi dolara.

Analitičar Daniel Martins početkom 2017. godine smatrao je kako je Amazon pre skup zbog prevelikih očekivanja, no nakon analize njihovih posljednjih financijskih rezultata i velike ekspanzije na druge industrije i nova tržišta, predviđa kako bi Amazon mogao svoju vrijednost udvostručiti do 2020. godine. 

Amazon | Author: REUTERS REUTERS

"Letvicu su podigli jako visoko i nije jednostavno pretpostaviti kako će biti uspješni u svemu što čine. No u isto vrijeme, mislim kako je Amazon najbolja kombinacija na svijetu među velikim kompanijama koje imaju poduzetnički DNK-a u duhu startupova",naglašava. 

Amazon je kompanija koja investitori vole jer dominira na svim tržištima na koja se uključi, te je u stanju stvari promijeniti i odraditi jako brzo. Svoje su mjesto pronašli na tržištu prehrambenih namirnica, zdravstvenih usluga, financijskih servisa, medija, pa čak i usluga čišćenja. 

"Pokazali su kako to može funkcionirati. Troše puno na sve te stvari kako bi izgradili i osnažili svoje kompetitivne prednosti", rekao je
Michael Lippert iz Baron Capitala

No mnogi se pitaju hoće li Amazon, ako nastavi rasti ovim tempom, imati problema sa antitrust regulacijoma i hoće li to ugroziti investitore?

Antitrust regulatori najčešće promatraju da li tvrtka koristi svoju dominaciju na određenom tržištu kako bi podigla cijene potrošačima. Do sada, Amazon je radio upravo suprotno, smanjivao cijene, bez ikakve konkurentske štete. No, znanstvenici su zabrinuti da bi s vremenom Amazonova kontrola potrošačkih novčanika mogla spriječiti sljedeću bilijunsku kompaniju da dođe do te granice. 

"Ako to znači dugoročni gubitak inovacija, taj kompromis je možda onaj s kojim ne želimo živjeti", kaže Hal Singer, viši znanstveni suradnik na Sveučilištu George Washington i direktor Economists, Inc.

Amazon i Apple simboli su sve većeg i rastućeg utjecaja tehnoloških kompanija na tržištu i u ekonomiji. Ova industrija, bogata i snažna, stvara novi poredak u kojem najvrjednije bogatstvo više nije nafta, već podaci. Na toj ljestvici ne zaostaju ni Googleov vlasnik Alphabet Inc. i Microsoft Corp., koji se približavaju vrijednosti od 900 milijardi, dok je Facebook vrijednost od 500 milijardi dolara dosegao sredinom prošle godine, prije velikih skandala koji su potresli tu društvenu mrežu. 

Jeff Bezos PLUTOKRACIJA Ekonomix Bezos je super bogat, a ovo su loše strane njegovog bogatstva

Rast ovih kompanija i njihov sve veći utjecaj potaknuo je i mnoge institucije da pomno prate tehnološki sektor. Amazon, u koji odlazi gotovo polovica američkih dolara koji se troše online, privukao je pažnju i američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njihovog odmaka od tradicionalnog načina poslovanja i utjecaja kojeg to ostavlja na američku poštansku uslugu. Senator Bernie Sanders kritizirao je kompaniju zbog načina plaćanja i radnih uvjeta zaposlenika, što iz Amazona opovrgavaju i govore kako je riječ o netočnom prikazu. 

Investitori su također zabrinuti zbog izvanrednog utjecaja tehnoloških tvrtki na burzu. Amazon, Apple i Microsoft čine više od 35 posto ukupnog prihoda S&P 500 ove godine, prema podacima S&P Dow Jones indeksa do 28. kolovoza, piše The Wall Street Journal. 

Ključ uspjeha Amazona, mnogi će reći, leži u 54-godišnjem vlasniku Jeffu Bezosu, najbogatijem čovjeku na svijetu. Vlasnik je oko 16 posto Amazona, vrijednosti oko 166 milijardi dolara. Amazon se razvio u gotovo najveću kompaniju na svijetu nakon svojih skromnih početaka iz Bezosove garaže 1994. godine. Internet je tada bio tek mala platforma, a Bezos vizionar u trenutku kada su najvrjednije kompanije na svijetu bili veliki konglomerati poput telekomunikacijskih kompanija i naftaškog diva Exxon Inc.

U trenutku ulaska na javno tržište 1997. godine vrijednost mu je bila procijenjena na 500 milijuna dolara. 

Jeff Bezos, osnivač Amazona | Author: Hubert Boesl/DPA/PIXSELL Hubert Boesl/DPA/PIXSELL

"U to vrijeme nitko od nas nije mislio da će internet pa ni Amazon postati toliko važan kao što je danas", rekao je Tom Alberg, iz Madrona Venture Group koji je uložio u Amazon 1995. godine. 

U vrijeme kada su svi voljeli knjige kupovati u knjižarama smatrali su kako potrošači neće željeti knjige kupovati karticom putem interneta. 

"Ljudi su me pitali koja je tajna uspjeha Amazona. Zapravo nema tajne", rekao je Alberg. Amazon je kompanija koja svoj uspjeh može zahvaliti velikom fokusu na potrošače i inovacije, a ne boje se ni riskirati, pokrenuti nešto sasvim novo i drugačije. Zadržali su niske cijene i brzo se razvijali. Otvorili su svoju stranicu milijunima malih tvrtki, trgovcima i proizvođačima koji također bilježe rast  i tako zajedno napreduju. Prošle godine njihova prodaja putem interneta premašila je 108 milijardi dolara. 

Kreirali su popularne elektronske uređaje, producirali nagrađivane filmove i emisije, a svoje su usluge ponudili preko servera i drugim kompanijama. Tako je Amazon Web Services zaradio više od 17 milijardi dolara prihoda prošle godine i postao najveći dobitnik tvrtke.

Posljednjih mjeseci u svoje su carstvo uključili prehrambeni lanac Whole Foods Market, sa više od 470 lokacija, i online ljekarnu PillPack. Poboljšali su svoj sustav dostave, a očekuje s kako će se uskoro moći natjecati i sa FedExom i United Parcel Service.

Donald Trump i Jeff Bezos Teška bitka Top News Trump provocira, a Bezos ostaje miran i razvija svoje carstvo

U potrazi su za drugim sjedištem, poznatim kao HQ2, u kojem planiraju otvoriti oko 50.000 novih radnih mjesta i investirati više od pet milijardi dolara tijekom dva desetljeća. Odluka o novom sjedištu trebala bi biti poznata tijekom sljedećih nekoliko tjedana s čim bi završila ta jednogodišnja potraga. 

Amazonu je trebalo 165 dana kako bi na tržištu dosegao vrijednost od 600 milijardi do bilijuna. U usporedbi s Appleom, kojem je trebalo 183 dana, bilo su ipak puno brži. Amazon je skuplji od mnogih njegovih 'vršnjaka'. Premašili su predviđenu zaradu za sljedećih 12 mjeseci, i to više nego što su bila predviđanja za Alphabet, Microsoft i Apple.

Neki analitičari predviđaju i očekuju kako će Amazon ubrzo prestići Apple i postati najveća američka kompanija, što će biti veliki uspjeh, posebno nakon što je samo nakratko 2016. godine s prvog mjesta Alphabet uspio skinuti Apple. 

Bezosovo pismo dioničarima kojeg šalje svake godine od 1997., pokazuje indiferentnost tvrtke na "kratkoročne reakcije na Wall Streetu". Na svim sastancima sa zaposlenicima Bezos citira legendarnog investitora Benjamina Grahama koji je rekao: "Na kratke staze tržište je glasački stroj, no dugoročno je to stroj za vaganje".

Ova američka tvrtka danas zapošljava 575.000 ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.