Znanost
2529 prikaza

Pogledajte Appleov novi campus, čudesni 'svemirski brod'

Apple campus 2, Cupertino, Kalifornija
Dicklyon/ CC BY-SA 4.0
U svom posljednjem obraćanju javnosti u listopadu 2011., već doslovno na samrti, Steve Jobs je pun nade govorio o ovom svom posljednjem projektu

Želja Stevea Jobsa bila je da ne izgleda kao korporativna građevina, nego kao utočište u prirodi. Pa što koštalo da koštalo. A košta 5 milijardi dolara, površine je čak 260.000 metara četvornih, i to na zemljištu od 0,71 kilometara četvornih odnosno 71 hektara od čega će 80 posto biti pošumljeno. Samo nekoliko mjeseci prije nego što će umrijeti krajem 2011., Steve Jobs je vlastima gradića Cupertino, nedaleko od kalifornijske obale, objasnio što želi da bude jedno od njegovih posljednjih djela na Zemlji. Jobs nije uspio doživjeti čak niti početak radova, točnije, radovi na Apple Campusu 2 započeli su skoro dvije godine nakon njegove smrti, no ako je to bio način da ostavi svoj posljednji trag, Jobs je to učinio u velikom stilu, upravo spektakularno.

Steve Jobs Ostavio trag Tehno Koliko se Apple promijenio bez Jobsa?

Posljednja snimka koju je uz dopuštenje Applea dronom načinio Mashable, pokazuje da bi doista do kraja godine sve više manje moglo biti gotovo, kako su projektom i predvidjeli. Campusom dominira kružna središnja zgrada za 13.000 radnika Applea, na četiri sprata, promjera čak 922 metara. Dijelom iznad, dijelom ispod okolnog terena već neko vrijeme je ukopana garaža za ukupno 20.000 automobila i gusta petlja cestovnih pristupa, a u cijeli taj podzemni kompleks ulazi se s ulice kroz pravi pravcati tunel. Središnja zgrada pokrivena je solarnim fotoelektričnim panelima ukupne snage 16 MW, koji će biti u stanju pokrivati čak 75 posto vršne potrošnje zgrade tijekom dana. Cijeli kompleks 100 posto će opskrbljivati električna energija iz obnovljivih izvora. Zgrade u campusu, koliko god je to bilo moguće, izvedene su tako da ih ventilira prirodni protok zraka. Steve Jobs je tim kompleksom i tom zgradom toliko bi oduševljen da je o njoj govorio čak i pri svom posljednjem pojavljivanju u javnosti, već na samrti, u listopadu 2011.

Objasnio je da će cijela biti zakrivljena, da će zakrivljeno biti sve do posljednjeg stakla kojima će biti obložena glavna zgrada i dobar dio popratnih. "To doista nije najjeftiniji način za nešto graditi... Ali, mislim da će studenti arhitekture dolaziti ovamo kako bi razgledali tu zgradu", kazao je Jobs tada. Od nekoliko kafića, najveći će moći primiti čak 3000 ljudi i poslužiti 15.000 obroka dnevno. Jedno od posebno čudesnih mjesta u campusu bit će auditorium za čak 1000 mjesta za posjetitelje. Riječ je o suterenskoj građevini bez i jednog betonskog ili ikakvog drugog potpornja, u potpunosti obloženoj staklom i s krovom od 80 tona, izgrađenim od ugljikovih vlakana.

Apple Krenuli iz garaže Tehno Apple slavi 40. rođendan - evo što morate znati

To je danas najveći krov od ugljkovih vlakana iz jednog komada. Izgrađen je u Dubaiju, nebrojeni stakleni egzotični građevinski elementi porijeklom su iz Njemačke... Ukratko, Jobs je čvrsto odlučio da se iz te zgrade pruža pogled po campusu u krugu od 360 stupnjeva i to su sad i napravili. Wellness centar za Appleove radnike ima čak 100.000 metara četvornih, istraživački centar, pak, samo 28.000 metara četvornih i iz razumljivih razloga dobro sakriven od pogleda u cijelom tom čudesnom kompleksu. Što se tiče vegetacije, campusom će se zasaditi čak 8000 stabala čak 309 lokalnih vrsta, od kojih će mnoge davati jestive plodove. Projekt je već neko vrijeme čuven po središnjoj kružnoj zgradi koja podsjeća na svemirski brod, a kako trenutno izgleda arhitektonsko i tehnološko remek djelo koje nam već danas donosi budućnost, pogledajte na video snimci drona u nastavku:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.