Tehno
1074 prikaza

Koliko se Apple promijenio bez Jobsa?

Steve Jobs
DPA/PIXSELL
I nakon pet godina iz Applea stižu sjajni proizvodi, no teško se oduprijeti dojmu da nedostaje ta revolucija ili Jobsova vizija

Mnogi su mislili da će smrt Stevea Jobsa prije pet godina označiti i kraj za Apple kakav smo znali do tada. Čovjek koji je definirao Apple ostavio je neizbrisiv trag na svojoj kompaniji, ali i na cijeli svijet.

Apple | Author: Pixabay Pixabay

No, danas Apple postavlja financijske rezultate koje bi poželjela svaka kompanija, njihovi proizvodi i dalje su iznimno traženi, ali prisutan je i onaj osjećaj da tu stalno nešto fali. 

Pod Jobsovim vodstvom Apple je bio revolucionarna kompanija koja je mijenjala svijet. Macintosh je bio prvo tržišno uspješno računalo s grafičkim sučeljem i mišem, a Apple II u svoje je vrijeme bio ogroman uspjeh.

Jobsov povratak u Apple donio je nove promjene, a šareni iMac pokazao je da računala ne moraju nužno biti dosadne sive kutije.

U sljedećim godinama pod njegovim vodstvom vidjeli smo iPod, MacBook Air, iPad i iPhone kao vjerojatno najvažniji Appleov proizvod. Svi su ti proizvodi bili mjerilo u svojoj klasi i revolucionarni u svoje vrijeme i što god mislili o Appleu, oni su stigli zahvaljujući Jobsu. 

I nakon pet godina iz Applea stižu sjajni proizvodi, no teško se oduprijeti dojmu da nedostaje ta revolucija ili Jobsova vizija u kojoj je mogao gledati stvari kao običan korisnik i vidjeti poslovni potencijal u njima.

iPhone | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

iPhone je s godinama narastao, ali u protekle dvije godine vidjeli smo tri gotovo identična telefona. iPad je varirao u veličini, a razvijao se i MacBook Air.

Svima je zajedničko da su pratili tržište i mijenjali se shodno tome. Jedini praktično novi proizvod koji je izašao u mandatu Tima Cooka je Apple Watch koji je u drugoj generaciji postao još bolji, a iako su prodali milijune satova, teško je reći da ima status kao i drugi Appleovi uređaji. 

"Nismo vidjeli velike inovacije iz Applea u eri nakon Stevea Jobsa", rekao je za AFP Vivek Wadhwa, bivši poduzetnik i profesor sa Sveučilišta Carnegie Mellon. Dodaje kako i najnoviji iPhone 7 odlično reklamiraju, ali da se radi o opet istom telefonu. 

Steve Jobs je dva puta uzdizao Apple na tron, a kad je odlazio Timu Cooku je rekao da ne želi da se ikad pita što bi on napravio - već da samo učini što je ispravno. Cook je to i učinio i nije se osvrtao previše unazad. Prihodi i zarada dvostruko su viši nego prije pet godina. 

Tim Cook | Author: Tobias Hase/DPA/PIXSELL Tobias Hase/DPA/PIXSELL

Cook je mijenjao kompaniju i iznutra i povećao ulaganje na istraživanje i razvoj na 4 posto ukupnih prihoda, dok je pod Jobsom to bilo samo 2 posto, a učinio je i ono što je Jobs odbijao - isplatio dividende dioničarima.

Kao i mnoge kompanije, Apple danas ispituje nova tržišta u potrazi za tom sljedećom velikom stvari. Ušli su u streaming usluge i mobilno plaćanje, a navodi se da rade na autonomnoj vožnji i na virtualnoj stvarnosti.

Govoreći o ovom novom području Tim Cook je najkonkretnije rekao kako mu je puno atraktivnija proširena stvarnost (s uređajima poput Microsoftova HoloLensa) jer omogućuje bolje iskustvo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.