HDZ-ov Cezar i njegova žena: Obogatili su se u tišini

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Iako se prije dvije godine branila da je od 2013. do 2015. čuvala trudnoću i bila na porodiljnom, DORH Pirušku Canjugu sumnjiči da je Todoriću pomogla sakriti 1.250.000 eura
Vidi originalni članak

Tek što je Ivica Todorić prije nekoliko dana najavio kako će njegova stranka "od ove države napraviti cvijet", otkrilo se kako je Gazda iz Agrokora ukrao 1.250.000 eura i sakrio ih u Švicarsku za crne dane. U toj raboti, navodno mu je  pomogla Piruška Canjuga kao izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj, i Ante Huljev, nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije. Istraga je pokazala da se pronevjera odvijala 2013. godine, kad je već koncern pokazivao prve naznake rasula.Agrokor je američkom nekretninskom fondu W.P.Carey prodao dio svoje imovine.

Uglavnom je bila riječ o skladištima, te Konzumovim hipermarketima i supermarketima za koje je Agrokor dobio od fonda desetke milijuna eura. No, nije iz tih nekretnina iselio, nego ih je samo novom vlasniku počeo plaćati najamninu. Tzv. ugovori 'sale-leaseback' nisu bili sporni, to je uobičajena praksa poslovanja, no istražitelji su pronašli da je u tim transakcijama između Agrokora i američkog fonda, u Švicarskoj ostao iznos od 1.250.000 eura kao provizija nekakvoj tvrtki za 'obavljeni posao i za savjetovanje'. 

Kad su od Švicaraca zatražili pravnu pomoć, pokazalo se da su sumnje istražitelja bile opravdane: da je zapravo riječ o Todorićevoj off-shore tvrtki jer u Agrokoru nisu pronašli nikakvu dokumentaciju koja bi potkrijepila 'savjetodavnu ulogu' famozne tvrtke koja ni u Švicarskoj uopće nije poslovala. Daljnje istrage pokazale su da su pravo upravljanja sredstvima u švicarskoj tvrtki imali Piruška Canjuga i Ante Huljev. Novac je i dalje na to računu, i blokiran je na zahtjev DORH-a. Zagrebačko tužiteljstvo ispitalo je Canjugu i Huljeva i procesuiralo ih redovnim putem, bez predlaganja istražnog zatvora, a provođenje istrage potvrdio je i Županijski sud. 

Inače, 2013. godina važna je u životu Piruške Canjuge. Kad ju je u listopadu 2017. godine privodio PNUSKOK, preko odvjetnika Ante Nobila poručila da od 2013. do 2015. uopće nije bila na poslu. Zbog čuvanja trudnoće bila je cijelu 2013. godinu na bolovanju, a iduće 2014. bila je na porodiljnom dopustu. Piruška Canjuga bila je druga najmoćnija žena Agrokora, dugogodišnja bliska Todorićeva suradnica i osoba od njegovog najvećeg povjerenja i sigurno je mogla mnogo toga otkriti DORH-u i policiji, no tog listopada 2017. Anto Nobilo je novinarima pročitao njezinu poruku:

"Na zahtjev stranke ističem: mandat Canjuge, kao članice Uprave, istekao je 17. lipnja 2015. i više nije obnavljan, te se dodaje da Canjuga od 2013. do 2015. nije bila na poslu jer je '2013. bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, a tijekom 2014. na porodiljskom dopustu", rekao je Nobilo prije godinu i pol dana.

Propalo sve Projekt Herkul trebao je spasiti Todorića i Agrokor

Te 2017. godine kuća u zagrebačkom elitnom kvartu, na adresi Tuškanac 93, ponovno je došla u središte medijske pažnje. Prvi put onuda su se fotografi motali 2012. godine kad se saznalo da je na parceli, na kojoj je niknula vila bračnog para Canjuga, ilegalno promijenjena namjena. No, to je bilo ništa u odnosu na 2017. kad su Tuškanac počeli opsjedati i istražitelji PNUSKOK-a.  

Smatralo se već tada da opravdanja s bolovanjima i trudnoćom neće spasiti Pirušku, inače suprugu nekoć moćnog HDZ-ovca Zlatka Canjuge, spasiti od šire istrage. A sad se, novom optužnicom opet potvrdilo da je godinama uživala veliko Gazdino povjerenje. Piruška Canjuga u Upravu Agrokora je ušla dok je Zlatko Canjuga bio glavni tajnik HDZ-a i kad počnu suđenja, smatra se da bi ona mogla biti jedna od 'pokajnika'. 

Prije afere Agrokor povezivalo ju se uz aferu Agram. Naime, u vrijeme kada se istraživala afera, dio istrage usmjeren je i na Ivicu Todorića. Njegovo ime se povezivalo sa zagrebačkim gradonačelnikom i to ponajviše u aferi prenamjene gradskog zemljišta, ali se propitivala i njegova uloga u Bandićevoj predsjedničkoj kampanji s kraja 2009. i početkom 2010. godine. Bandić je naime tijekom kampanje dijelio jabuke, koje su stizale iz Todorićeve tvrtke Agrofruktus koja je dio koncerna Agrokor. Iako Todorić nikada nije priznao izravno financiranje Bandićeve kampanje, javno se žalio mjesecima kasnije da mu Bandić – nije platio jabuke.

Zid od tri metra koji opasava viletinu bivšeg HDZ-ova trijumvira Zlatka Canjuge i njegove supruge i simbolički je prolaznicima poručivao kakav mu je stav prema znatiželjnim pogledima javnosti.  Ne želim da me vidite, nema me i ne želim da išta o meni znate. Tako je reagirao i 2015. godine, kad je Express otkrio da je prodao svoju uspješnu tvrtku za recikliranje papira u Zaboku.

"Nemam nikakva komentara", rekao nam je tada Canjuga. Nitko ozbiljan ‘90-ih se ne bi kladio na to da će od svih Tuđmanovih kadrovskih izuma najdugovječniji biti onaj koji je uvjerljivo najviše sličio figuri harlekina. Bio je to Zlatko Canjuga koji je, sad je očito, sa suprugom radio u tišini i gomilao bogatstvo. Tvrtka Hamburger Recycling ENS bila je kruna njegova poslovanja, a otvorio je s austrijskim partnerima Hamburger Recycling group u Zaboku. I u krizi su svake godine rapidno rasli. Od 14 zaposlenih došli su do njih 32. Posao je išao dobro i u pet su godina povećali prihode s 32 milijuna na čak 51 milijun kuna. Svake godine su ostvarili i dobit od 1,5 do tri milijuna kuna. Od svibnja 2015. godine Canjuga više nije bio suvlasnik tvrtke, što su pokazali podaci iz sudskog registra. Vlasnici su ostali samo austrijski partneri. 

Čovjek koji ima titulu bivšeg čelnika Skupštine Zagreba, NK Croatie (Dinama), Tuđmanova čovjeka od povjerenja, postao je tako i bivši kralj reciklaže papira. Canjuga nije htio odgovarati o razlozima prodaje, koliko je novca dobio i je li pravi razlog dugovi koji su ga pritisnuli. Činjenica je da je prodao prosperitetnu tvrtku, a sebi ostavio onu koja svake godine gomila milijunske gubitke. U Sv. Heleni Canjuga ima i tvornicu papirnatih vrećica koju je sagradio prije pet godina.

Bijeg u Dubai Zbuksao novac: Todorićev tajni račun u arapskoj banci

Svatko tko je kupovao tada u Konzumu, McDonald'su, Mlinaru, Frumentumu i nizu drugih tvrtki, držao je Canjugine papirnate vrećice u ruci. Zanimljivo je da je Konzum od njega to nabavljao dok je njegova supruga Piruška žarila i palila koncernom Agrokor. Unatoč jakim klijentima i rastu prihoda, tvrtka je svake godine od 2011. do 2015. godine ostvarila gubitke od 3 do 5,9 milijuna kuna.  Zbog gradnje ove tvornice bivši je čelnik HDZ-a u Zagrebu založio i jedan od tri stana koje imaju on i njegove tvrtke: onaj u Bužanovoj. Hipoteka od dva milijuna eura je i na tvornici i na stanu. 

No zato njegova vila na Tuškancu, koja se procjenjuje na 15-ak milijuna kuna, nema hipoteka. Kako se bivši referent za kulturu iz Ivanca obogatio? Iako se maknuo od javnosti nakon što ga je Vladimir Šeks prije 17 godina smijenio sa svih dužnosti u HDZ-u, Canjuga je održavao veze. Njegova supruga Piruška iz rodnog mjesta je Zorana Milanovića, sinjskih Glavica, i do prije nekog vremena bila je jedna od najmoćnijih žena u Hrvatskoj. 

Dugogodišnja je potpredsjednica Agrokora Ivice Todorića. Canjuga nikada nije objasnio kako je stekao prvi milijun kuna i zašto se odlučio baš na reciklažu papira, koja se pokazala punim pogotkom.  Tko bi to rekao za čovjeka koji u galeriji tvrdih Tuđmanovih Hercegovaca, od Šuška do Pašalića, reputacijski deficit nadoknađivao luckastim teorijama društva. Kad je iznio “stališku teoriju” hrvatskog društva, cijela se zemlja tresla od smijeha.

Zlatko Canjuga negirao je modernu sociologiju i klasnu strukturu društva koje se dijeli na slojeve ili klase. Prema Canjugi, hrvatsko je društvo podijeljeno na “stališe” (staleže) kao u srednjem vijeku. U trenutku ekstaze, filozof iz Ivanca čak je došao na zamisao da se Hrvatski sabor ustroji tako da u njemu jedan dom pripadne “stališima”.  Koliko je teorija šašava, dovoljno govori činjenica da je Canjuga u tako ustrojenom Saboru želio izbjeći stranke – hrvatski bi politički sustav nalikovao na onaj iz vremena Zrinskih i Frankopana. Ta mu uloga ležala. 

 Pristajao je na fotosessione u kojima je prikazivan kao rimski trijumvir: prizore takve grotesknosti hrvatska politika do tad nije često viđala.  Teško je reći da je Canjuga ikad ozbiljno računao s provedbom takvih odluka u život – prije će biti da se ekstremnim historicizmom dodvoravao Franji Tuđmanu koji je, međutim, kolegu iz Ivanca ipak tretirao sa zrnom soli.  Ipak, lansirao mu je blistavu karijeru.

Canjuga je 1995. godine postao savjetnik predsjednika za društvene djelatnosti, saborski zastupnik. Bio je i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, član Odbora za vanjsku politiku i stalni član Predsjedničkog vijeća.  No pravi uspon slijedi godinu dana poslije - 1996. došao je na čelo HDZ-a Grada Zagreba i na čelo NK Croatije. I dok je Tuđman vodio državne poslove, Canjuga je, u sjeni, vodio brigu o privatnima. Miroslav Ćiro Blažević prikazao ga je kao neviđenu “vrdalamu”. "Sad ću ti reći da mi nitko nije nanio toliko zla kao Canjuga! Canjuga je, sine, rođeni izdajnik, čovjek koji ne poznaje riječ vjernost! No, opet, nitko mu ne može osporiti da je neviđen entuzijast i da je napravio sve da ovaj klub bude velik. I zato ne mogu kontra Canjuge", govorio je Blažević.

Lista tvrtki Dali su Todoriću milijune prije nego je pobjegao

U prosincu 1997. osvojio je jednu od glavnih Feralovih nagrada za Greatest Shits, izjavom: “Reakcije oporbenjaka dokazuju da je riječ o mentalnim bolesnicima koji sedam godina govore protiv HDZ-a, premda nikoga nismo ni progonili ni zatvorili.” U to doba teško je biti na čelu Dinama i ostati siromašan, a ni Piruška nije došla s pučke kuhinje. U hrvatsku povijest Canjuga će ipak ući kao čuvar zavjeta – jedini je on čuo navodne riječi s Tuđmanove samrtne postelje – “Vratite djeci ime Dinamo”...

Kao predsjednik Croatije organizirao je skupštinu kluba, na kojoj su 43 od 44 delegata bili za povratak imena Dinamo. Ta njegova izjava i danas izaziva salve smijeha navijača koji njega i Tuđmana smatraju najzaslužnijim što je Dinamo postao Croatia. Zanimljiv je njegov postpolitički dobar odnos s čovjekom koji ga je koštao političkog uspona i karijere - Milanom Bandićem.

Bandić je izrastao na javnim sukobima s moćnim HDZ-ovcem i predstavljao je, koliko god to čudno zvučalo danas, pravu lijevu alternativu HDZ-u. Glasovit Bandićev “puč” kojim je preko noći skupio ostavke zastupnika u Skupštini i izazvao nove izbore 2000. godine početak je Bandićeva uspona na tron Zagreba. A Canjugin kraj. Šeks je kiptio od ljutnje i maknuo ga je sa svih pozicija i od tad se “Cezar” rijetko pojavljivao u javnosti. No čak i tad, u vrijeme najžešćih sukoba Bandića i Canjuge, njih dvojica su dobro surađivala iza kulisa, svjedoči u knjizi “Ja, Milan” tadašnji zastupnik HDZ-a Tomislav Jelić. 

Dogovarali su sinekure, a Bandić je kao oporbeni političar zarađivao od brojnih članstava u skupštinskim i nadzornim odborima. Njih dvojica su snimljena i kako u Dubrovniku ležerno raspravljaju o tome hoće li Stjepan Mesić osvojiti drugi mandat. Suradnja ima i svoju opipljiviju varijantu. Dio zemljišta na kojem je danas Canjugina vila u Tuškancu nekad je bila zeleni pojas. 

Glasovitim ispravcima Generalnoga urbanističkog plana koje sada istražuje Uskok, građevna parcela je proširena. “Ispravak” za Canjugu je jedan od njih 215 za koje pada sumnja za pogodovanje. Znanci obojice tvrde i da je Canjuga pomagao Bandiću u kampanji, ali barem formalno, tomu nema nikakvog traga. I Canjugina supruga Piruška je istaknuta u Agrokoru koji je pomagao Bandiću u predsjedničkoj kampanji s poslovnim prostorom i jabukama.

I niz Konzuma u Zagrebu ne bi niknulo, uključujući i onaj najveći u Hrvatskoj, da Bandić nije stavio trgovački lanac na listu gradskih prioriteta, mijenjao zemljišta za gradnju i namjenu u Generalnom urbanističkom planu.  Kada se pratilo Bandića i suradnike prije uhićenja, navodno je uhvaćen i jedan Piruškin poziv. U svakom slučaju, godine nakon političkog pada Canjuga je proveo u debeloj hladovini - bez repova javnih afera i skandala koji su pratili njegove kolege iz Tuđmanova dream teama. Živi poznati san – budi bogat, budi anoniman.

Posjeti Express