Top News
75981 prikaza

Zbuksao novac: Todorićev tajni račun u arapskoj banci

Ivica Todorić
Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
Ivica Todorić privatnim je avionom letio u Švicarsku kako bi brdo eura prebacio u arapsku banku u tajni sef

Iako je britanski sud odlučio da nema prepreka za izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, on će se još koji mjesec šetati i živjeti u elitnim londonskim kvartovima. Kako smo saznali, viši sud još nije odlučio hoće li mu uopće odobriti žalbu protiv tog izručenja. Ako je i odbije, mora se zakazati ročište, pa onda i na tu odluku ide pokušaj žalbe. Ako je prihvati, potrajat će još koji mjesec do odluke prema njoj.


Sve u svemu, možda se napuni i godina dana od bijega Gazde Todorića od hrvatskog istražnog zatvora koji mu je odredio sud jer istražitelji opravdano sumnjaju da je kroz godine izvukao oko 1,14 milijardi kuna iz Agrokora u svoj džep i džepove članova svoje obitelji.
Za to vrijeme su mu blokirani poznati računi, na kojima je ostala sića, pa je pravi misterij kako Todorić plaća sve svoje troškove. Osim stana u elitnim kvartovima, koja je dosad promijenio barem dva, on ima ergelu odvjetnika.

Ivica Todorić Krhko je znanje Top News Optužbe: Gazda je milijune izvukao preko Škegrina izuma

A sat najboljih britanskih odvjetnika košta i do 1000 funti. Ima i tim koji se bavi njegovim objavama na blogu jer nam je potvrđeno da ih on ne piše sam nego samo provjerava i daje sugestije. Upravo je otvorio i profil na Twitteru, koji također ne vodi sam. Posve je jasno da se u Londonu teško može išta ručati za manje od 30 funti. Skromni Todorić je tvrdio da on dnevno za sve to troši 15 funti, a kad mu dođe supruga, i 50 funti.

Informacija da je njegova supruga prodala stan u Zagrebu kako bi sve to financirali nije se pokazala točnom. Dakle, pretpostavka je da Todorić živi od novca koji je uspio maknuti na vrijeme s računa i od blokada. Za tu pretpostavku nije bilo dokaza, sve do sada.
Istražitelji su lani u zahtjevu za istragu spomenuli samo inkriminacije koje se odnose na ranije godine jer druge podatke nisu ni imali do lanjskog rujna.

Osim toga, neki strani računi se nisu mogli niti provjeriti dok zemlje poput Švicarske nisu priznale "lex Agrokor" i banke napokon dostavile podatke. 
Express sad ekskluzivno objavljuje vjerodostojne dokumente, a razgovarao je i s dva neovisna izvora koji su nam potvrdili da je Todorić prije samog sloma Agrokora u inozemstvo s računa tvrtke poslao pet milijuna eura! Sve je to predano i istražiteljima Uskoka, koji je preuzeo slučaj. Raspliće se tako i drugi krak goleme istrage.

Ivica Todorić | Author: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL Tatjana Tadic/PD/PIXSELL

U ožujku prošle godine bilo je jasno da će kriza u Agrokoru biti razorna. Todoriću je tad trebao novac i za plaće, strane agencije su objavile da neće moći vraćati dugove. Dobavljači su već počeli najavljivati blokade zbog stranih dugova. Todorić je očajnički tražio nove kredite, a prije toga je tražio i pomoć od Vlade, milijardu i pol kuna, ali je odbijen.

Dakle, panika se počela širiti i bilo je jasno da nema dovoljno novca za opstanak tvrtke. U ožujku ruski Sberbank, nakon teških pregovora, ipak odlučuje Todoriću dati dodatnu injekciju od 100 milijuna eura kredita da pokušaju stabilizirati tvrtku. Ali nakon što su već dali 1,1 milijardu eura Todoriću, i oni su naglo postali skeptični. Pa nisu htjeli proslijediti novac u Agrokor nego su rekli da će oni podmiriti goruće obveze uplatom tog novca dobavljačima.

Ali, kako će se kasnije pokazati, ni taj osigurač nije bio dovoljan da ih Todorić ne prevede žedne preko vode! Ruske milijune su hrvatski dobavljači, najvjerojatnije u strahu od Todorića i ucjene da će biti micani s polica, proslijedili u - Agrokor! Dakle, milijuni su ipak završili u Agrokoru, gdje ih Rusi nisu htjeli uplatiti. Čelnik Sberbanka Herman Gref koji mjesec kasnije izjavio je da ih nitko nije tako izvarao kao Ivica Todorić te da će podignuti i kaznenu prijavu protiv njega.

Maksim Poletajev Maksim Poletajev Ekonomix Gazdina noćna mora: Ovo je ruski čovjek za Agrokor

A kad su ruske milijune dobavljači velikodušno proslijedili Gazdi, počelo je i Todorićevo izvlačenje novca iz Agrokora! Dakle, dok se sustav koji je gradio 40 godina potpuno raspadao, a 60.000 radnika u Hrvatskoj i regiji strepilo hoće li završiti na ulici, on je krenuo u akciju spašavanja sebe i najuže obitelji. Kako nam je potvrđeno iz dva izvora, bez ikakvog posebnog obrazloženja, svrhe ili računa, Todorić baš u to vrijeme izdaje nalog da se pet milijuna eura prebaci s računa Agrokora u Hrvatskoj na tvrtku kćer Agrokor AG u švicarskom Zugu.

Švicarski Agrokor je i ranijih godina služio kao kompanija na čije račune je iz hrvatske Todorić slao novac, a zatim su milijunski iznosi služili za pokrivanje troškova obitelji, što ćemo kasnije detaljno opisati. Premda ovakve transakcije nisu bile neuobičajene u ranijim godinama, u Agrokoru su se neki manje upućeni ipak začudili zašto taj novac usred krize odlazi u Švicarsku.

Nakon što je novac sjeo na švicarski račun, 5. ožujka Ivica sa sinom Antom odlazi u Švicarsku. Uzeli su i službenog vozača koji ih je odvezao do Graza u Austriji. A onda unajmljuju privatni mlažnjak za odlazak u Zürich i banku UBS, gdje polažu novac. Kako se vidi iz izvoda računa, osobno po nalogu I. T. (dakle Ivice Todorića), dan kasnije, 6. ožujka, taj isti novac se isplaćuje s tog računa. Ivica ponovno sjeda u privatni mlažnjak i vraća se do Graza, gdje ih čeka vozač.

Ivica Todorić u V. Britaniji | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Posve nevjerojatno zvuči potvrđeni podatak da čak ni taj put Todorići nisu platili iz svog džepa! Dakle, s računa Agrokora plaćeni su i putni troškovi za tajno izvlačenje novca iz Agrokora! To se vidi iz računa koji je dostavila tvrtka LunaJets, specijalizirana za privatne čarter letove. Za let od Graza do Züricha 5. ožujka i zatim povratak sljedeći dan luksuznim avionom, naplatili su 11.080 eura ili oko 90.000 kuna.

Visoka cijena ne čudi jer LunaJets se hvali da onima koji to žele osigurava "vrhunsku uslugu s više vrsta zrakoplova". Na promotivnim materijalima vidi se komfor kožnih sjedala ispred kojih su radni stolovi s ekranima, a let se može kratiti najskupljim pićima i jelima. Dakle, za taj su put Ivica i Ante uzeli dnevnice i otvorili putni nalog na račun Agrokora.

U Agrokoru su znali da je novac ispario u Švicarsku, ali forenzičari koje je angažirala izvanredna uprava nisu mogli ustanoviti kamo se potom novac odlio sa švicarskog računa. Spekuliralo se da ga je možda osobno podignuo Ivica Todorić tijekom puta u Graz. Druga spekulacija je bila da su se milijuni možda vratili u Rusiju, kao "nagrada" nekom moćniku za nastavak pomoći ruskih banaka. Tek nakon što su prošli mjeseci i nakon što je Švicarska priznala "lex Agrokor", dobiven je uvid u račun, a švicarski Agrokor AG dobio je nezavisnog povjerenika.

Ivica i Vesna Todorić Otišlo u najam Top News Gazdin hobi: Iz helikoptera je gađao divokoze

Nakon uvida u dokumente, opet dolazi nova prepreka. Ivica Todorić nije podignuo novac nego je pet milijuna eura proslijedio na račun određene tvrtke u Dubaiju! Dubai je prava porezna oaza u koju se slijeva novac za koji se ne ispituje podrijetlo. Dubai ima veoma stroga pravila o tajnosti, kao što ih je nekoć imala Švicarska dok nije popustila pod pritiskom Europske unije i olabavila regule o bankarskoj tajni.

Tek lani je Europska komisija stavila Dubai na crnu listu poreznih oaza i atraktivnih otoka na kojima niču tzv. off-shore kompanije koje bogatašima iz cijele Europe služe za izbjegavanje plaćanja poreza, a raznim kriminalnim skupinama za prikrivanja traga novca. Uobičajeni obrazac je da se novac iz Dubaija i ostalih poreznih oaza dalje transferira na niz drugih kompanija kako bi mu se prikrio trag, a zatim se vraća u Europu i ulaže u legalni biznis.

Pravila u Dubaiju ne dopuštaju laganu provjeru i blokadu računa osumnjičenima za financijske malverzacije i kriminal. Sve utvrđivanje kamo je novac dalje otišao preuzeli su državni istražitelji, koji pokušavaju rasplesti tu kompliciranu mrežu. Kako je sve još u fazi izvida, provjere i prikupljanja informacija, dok se ne otvori istraga, istražitelji moraju šutjeti i držati u tajnosti sve ono do čega su došli.

Ivica Todorić | Author: Krunoslav Petric (PIXSELL) Krunoslav Petric (PIXSELL)

Ali to nije jedina nevjerojatna i sumnjiva transakcija koju je u ožujku, dok je tvrtka bila pred kolapsom, preko švicarskog računa obavio Todorić. Kao što smo objasnili, u ožujku je ruski Sberbank odlučio zadnji put pomoći Todoriću u uvjerenju da će sa 100 milijuna eura stabilizirati poslovanje. To je bio uvod u potpisivanje aranžmana krajem mjeseca, po kojem će upravu preuzeti stručnjak Antonio Alvarez, koji se na kraju veoma kratko zadržao, a tzv. Stand still aranžman nije uspio.

Za uvjete ruskoga kredita javnost nije znala jer je Todorić sve držao u tajnosti, a tek kasnije se doznalo da mu već tad nisu vjerovali i inzistirali su da oni sami podmire račune dobavljačima kojima Agrokor duguje.

"Točan iznos, mogu vam i to reći, od 75 milijuna eura, išao je na plaćanje dobavljača. Još je 21 milijun eura išao na plaćanje poreznih obveza, a 4 milijuna eura išlo je za plaće zaposlenika Agrokora. To je omogućilo stabilizaciju poslovanja i to je bio prvi korak prema zakonu koji je danas na snazi", rekao je u travnju prošle godine Mario Henjak iz hrvatskog Sberbanka o utrošku kredita.

Zatvor Remetinec Nakon Sanadera Top News Pripreme za Gazdu - on je najbogatiji Hrvat iz rešetaka

Osim što ta izjava potvrđuje da Todorić nije imao ni za plaće, dobavljače i porezne obveze (iako je isti taj mjesec poslao pet milijuna eura preko Švicarske u Dubai), ova izjava potvrđuje i da je Sberbank direktno plaćao dobavljače. Vjerovao je da će tako pomoći gospodarstvu, a izbjeći Todorića. No prevarili su se. Dva neovisna izvora upućena u sve transakcije i raspetljavanja slučaja objasnila su nam kako je sve funkcioniralo:

"Rusi su tražili od Todorića da im preda listu dobavljača koji su prioritetni za daljnji nastavak poslovanja s iznosima duga koji im trebaju platiti da ne obustave robu i ugroze poslovanje. Todorić im je dao listu svojih provjerenih dobavljača. No naivni Rusi nisu znali da je Todorić ranije s tim istim dobavljačima već dogovorio da sav taj novac koji dobiju od Sberbanka vrate u Agrokor", kaže nam naš sugovornik.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Tamara Rogic
  pravafreundin 12:07 18.Lipanj 2018.

  trebaju ga izruciti a ne izrucuju? ovo ima samo kod nas......a i u Engleskoj izgleda, koji kokot ga englezi lijepo ne deportiraju u Hrvatsku?

 • braco101 09:31 18.Lipanj 2018.

  imamo mi takvih Todorića- domoljuba na tisuće ,samo se o njima ne piše

 • Avatar dudek1
  dudek1 22:15 17.Lipanj 2018.

  pa i mamici su pocasni gosti u dubaiu