Top News
19407 prikaza

Dali su Todoriću milijune prije nego je pobjegao

Ivica Todorić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Iako je imao brojne dugove koje treba podmiriti, Todorić je odmah od vraćenog novca čak 6,5 milijuna eura proslijedio u Švicarsku

Ako nagodba Agrokora prođe na sudu, u koncernu će ključnu ulogu sa 47 posto vlasništva imati ruske banke Sberbank i VTB, vlasnici obveznica imat će oko 25 posto, od čega američki Knighthead 12 posto. Domaće banke predvođene Zagrebačkom bankom imat će također 12 posto. Novost je da će i oni koji su kreditirali Agrokor za vrijeme Ivice Todorića poput Saponije, Francka, Sokol Marića i Adrisa imati četiri posto, od čega se najviše odnosi na Adris. Ostali dobavljači s četiri posto vjerojatno će prodati svoje udjele, pa je moguće da Rusi postanu aposolutni gospodari.

Kako je Todorić za sobom ostavio 58 milijardi kuna dugova, a cijeli koncern vrijedi 21 milijardu kuna, ruske banke i ostali financijaši su morali pristati na velike otpise, ali zato su dobili najveći hrvatski koncern. Pred Agrokorom je sada bitka za opstanak na tržištu, prvenstveno maloprodajnom na kojem Konzum sve više gubi poziciju. Treba im i 1,5 milijardi eura za isplatu roll-up kredita i vjerovnika koji su upisani na nekretnine. Ako novi vlasnici uspiju podići vrijednost tvrtke i postaviti je na zdrave noge, onda će ga vjerojatno prodavati tvrtku po tvrtku. No, ono što je ključno je da Rusi i banke nikada ne nastave model poslovanja koji je imao Ivica Todorić a koji se često temeljio na ucjenama, dogovornom kolanju novca, poslovanju mjenicama kroz skriveno kreditiranje, lažiranje poslovnih izvješća kako bi uspio dobiti nove kredite...

Ivan Crnjac i Ante Todorić Afera lex Agrokor Top News Dalićkin mejl otkrio da je Gazdu cinkao kum i prijatelj

Nakon što smo prošli puta otkrili da je u jeku krize, početkom ožujka prošle godine, Ivica Todorić poslao pet milijuna eura na račun u Dubai, sada otkrivamo i dodanu, posljednju prevaru kojom je Todorić došao do milijuna od kojih je dio u jeku krize poslao u arapsku oazu.

Model je nevjerojatan i mogao bi ga osmisliti tek um poput Matana iz kultne serije Prosjaci i Sinovi Ivana Raosa. Dosad se samo spekuliralo da su neki dobavljači vraćali novac Agrokoru nakon što im je Sberbank isplatio milijunske dugove. Osim što sada ekskluzivno donosimo popis dobavljača koji su vratili novac i tako pomogli da ga Todorić prebaci u arapsku poreznu oazu, otkrivamo i nove, nevjerojatne detalje ovog prevarantskog modela, za koje, čini se, ni istražitelji ne znaju!

- Dižem kaznenu prijavu čim je pripremimo. Ne mogu vjerovati da nas je tako prevario i u čemu smo mi sudjelovali - kaže nam jedan od onih koji je vraćao milijune u Agrokor.

Možda neki doista nisu znali što rade, ali mnogi su, posve sigurni, računali na deal s Gazdom. Pa su- iako im je Todorić odlučio platiti dio dugova- oni odmah, isti dan, novac vratili Todoriću. Iako je grcao u dugovima, nije mogao skupiti za plaće radnika i porez državi, Todorić tvrdi da je pet milijuna eura poslao u Dubai kako bi kupio izvore vode Costella u Sloveniji. Arapska tvrtka koja je formalni vlasnik te tvrtke je osnovana samo za tu svrhu, a njen je vlasnik, pak, jedna druga arapska tvrtka i istražitelji sada pokušavaju raspetljati trag novca. Dok to traje, objavljujemo nove i ekskluzivne dokumente kako je obavljena ta posljednja Todorićeva manipulacija. Sve je počelo krajem veljače 2017. godine kada su Todorići izmolili ruski Sberbank za posljednjih 100 milijuna eura kredita. U Moskvi su Putinovim bankarima rekli da im “treba za stabilizaciju”.

Dalija Orešković Crna Dalija Top News 'Martina Dalić okupila je pravu ortačku skupinu'

Za taj kredit Agrokoru se osobno založio drugi čovjek Sberbanke Maksim Poletajev. Slučajno ili ne, on je dan nakon što smo objavili prvi tekst o povratu novca maknut s mjesta zamjenika predsjednika uprave i postao je savjetnik za Agrokor.

Sberbank nije vjerovala Todoriću, pa mu nisu htjeli direktno isplatiti kredit, nego su s Todorićem ugovorili da će Sberbank platiti sve na račun dobavljača kojima je Todorić dugovao. No, njihov oprez je bio uzaludan. Todorić ih je preveslao.

Kada je pregovarao s njima, Todorić je složio listu prioritetnih dobavljača kojima su tvrtke iz koncerna dugovale. Radi se o 56 dobavljača i vidi se da se radi o renomiranim tvrtkama. Primjerice, najviše novca je trebao dobiti TDR, čak 40 milijuna kuna, Phillip Morris i Orbico 30 milijuna kuna, Hrvatski telekom 20 milijuna kuna, Croatia Šped 20 milijuna kuna ili Medika 20 milijuna kuna.

No, nakon 10 dana, zadnji dan ožujka, Todorić šalje novi, ispravljeni popis Sberbanku. Naši sugovornici pretpostavljaju da se u tom međuvremenu dogovorio s nekim dobavljačima ili ubacio neke od onih kojima uopće ne duguje.

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

Svi oni koji smo gore naveli ili su ispali s popisa ili su im iznosi koje trebaju dobiti znatno smanjeni. Primjerice, TDR kojem je Todorić dugovao za cigarete je pao na tek osam milijuna kuna isplate, Phillip Moris i Orbico tek na 11 milijuna kuna, Croatiašped i distributer lijekova Medika potpuno ispadaju sa popisa, HT pada na tek osam milijuna kuna. Prijevoznik AWT koji je otišao u predstečaj je trebao dobiti 10 milijuna kuna, ali su izbačeni s drugog popisa za isplatu dugova. Zanimljivo, nisu svi vratili novce u Agrokor. Od većih tvrtki, novce kojima je Sberbank platio dugove nisu Todoriću vraćali niti tvrtke Unex Media, Transeuropean Pro, Zott, Ina, Violeta logistika, Stjema promet pa i niz drugih...

Zato su na tajni, novi popis koji je poslan Sberbanku upali neki dugogodišnji partneri Todorića poput Vira, Granolia. Nekim drugima, poput Iločkih podruma je povećan iznos koji treba uplatiti za skoro dvostruko. I oni su vraćali novac. Na oba popisa se našlo i Prvo plinarsko društvo, Pivac, Mlinar, Todorićev partner Karisma, Sokol Marić, Unex. Sberbank je tijekom prva tri dana ožujka isplatio ukupno 56 dobavljača s tog popisa! Uplatili su im ukupno 455 milijuna kuna. A na račun Agrokora je isti dan kada su dobivali uplate, vraćeno više od 247 milijuna kuna!

Uz već spomenute velike tvrtke, novce nisu vraćali ni mali dobavljači, kojima je Agrokor dugovao milijun-dva kuna. I svoj novac su zadržali.

Petnaest tvrtki (podaci o uplatama i vraćenom novcu su u tablici) je Todoriću poslužilo kao protočni bojler kojim je namagarčena Sberbanka. Rusi su mislili da pomažu u plaćanju dugova, a nisu znali da se novac vraća Todoriću. Račun Agrokora se tako u prva dva dana naglo puni svježim novcem koji vraćaju dobavljači!

Premda je Agrokor tada imao 485 milijuna raznih dugova koje je trebalo platiti, Ivica Todorić već 2. ožujka šalje 6,5 milijuna eura u Švicarsku na račune Agrokora AG. Kako smo već pisali, nitko nije znao zašto se novac šalje na taj račun. Ivica Todorić sa sinom Antom odlazi zatim privatnim avionom u Švicarsku. Put od 11.000 eura je podmirio Agrokor. Pet milijuna eura osobno nalaže da se prebaci na račun u Dubaiju. Ostatkom od 1,5 milijuna eura su podmireni određeni krediti, ali istražitelji još kopaju radi li se o nekim privatnim obvezama jer su već utvrdili da je Todorić upravo preko Švicarske izvukao 64 milijuna kuna prethodnih godina.

Iako nam nije htio komentirati te transakcije, Todorić je nakon objave teksta tvrdio da je kupio punionicu i izvor vode Costella u Sloveniji. U to mu istražitelji ne vjeruju i sumnjaju da je dio novca otišao na privatne račune.

Martina Dalić, Ante Ramljak, Davor Božinović Hotmail Top News Novi mailovi: Grupa Borg je htjela prodati i HEP

No, do danas je bilo nejasno zašto su zapravo, pred sam slom Agrokora, kada su napokon uspjeli naplatiti dio svog duga, dobavljači odlučili vratiti novac Todoriću. Pogotovo jer za novac koji su vratili nisu imali nikakvo sredstvo osiguranja poput mjenice, hipoteke na nekretninama i slično. Poslali smo upite 10 najvećih tvrtki koje su vratile najveće iznose. Samo neki su nam odgovorili prije zaključenja broja. Potpuno iznenađeno nas je nazvao jedan direktor i rekao da oni nisu imali nikakav odnos sa Sberbankom i dobivali novac. Rekli smo mu da imamo dokumente i on je odlučio provjeriti u računovodstvu. Javio se pola sata kasnije i priznao da je šokiran.

- Pa nije ni čudo da se ne sjećam. Dobili smo obavijest od Agrokora da se radi o pogrešnoj uplati isti dan i odmah smo automatizmom vratili većinu novca. Nismo imali pojma da smo na popisu Sberbanka. Oko ovog ću podnijeti kaznenu prijavu - kaže nam.

Poslao nam je i dokument u kojem ih rano ujutro iz Agrokora obavještavaju da će na račun u svojoj banci primiti novac.

- Radi se o krivoj uplati i molim vas da izvršite povrat - stoji u dopisu.

U istom dopisu iz Agrokora tvrde da je većina novca otišla greškom u njegovu tvrtku, ali kažu da dio mogu zadržati na ime duga. Isti dan, sav višak od nekoliko milijuna ta tvrtka vraća Agrokoru! Uskoro smo dobili još tri skoro identična odgovora!

- Navedenog datuma je bila uplata od strane Agrokor d. d. na tvrtku Marinada d. o. o. ,ali se radilo o krivoj uplati u iznosu od 20 milijuna kuna, stoga je isti iznos u cijelosti vraćen - odgovorio nam je iz tvrtke Marinada koja se bavi otkupom, pakiranjem i skladištenjem voća i povrća predsjednik uprave Slavko Mađarić. I on kaže da nije znao da je bio na popisu koji je poslan Sberbanci jer je poslovao s Konzumom, a ne Agrokorom.

Ivica Todorić Bijeg u Dubai Top News Zbuksao novac: Todorićev tajni račun u arapskoj banci

Iz Prvog plinarskog društva Pavla Vujnovca, koje je vratilo 20 milijuna kuna, veoma sličan odgovor. Oni kažu da ne mogu komentirati i potvrditi navode iz našeg upita, ali...

- PPD nije nikada imao potraživanja od Agrokora d.d., stoga primitak bilo kakve uplate od strane Agrokora mi ne možemo primiti ili zadržati, a u slučaju da takva uplata i dođe, očito je riječ o krivoj doznaci koja se mora vratiti. Osim toga, na dan 1. ožujka kojeg navodite, PPD nije imalo dospjelih potraživanja niti prema drugim članicama Agrokor grupacije - odgovaraju iz PPD-a uz napomenu da postoji samo dug Agrokor trgovine i prodaje koji je evidentiran iz prijavljenih tražbina. Detalje nisu mogli komentirati.

Sokol Marić koji je od 17 milijuna kuna vratio 11,6 milijuna, također kaže da su obaviješteni da se radi o krivoj uplati.

- Radilo se o podmirenju potraživanja za usluge zaštite od 5,4 milijuna. Obaviješteni smo da se za ostatak radi o krivoj uplati koju treba vratiti, što smo i učinili - odgovorili su nam.

Mesna industrija Braća Pivac ima poslovno obrazloženje. Oni su dobili 20 milijuna kuna, a vratili polovicu iznosa.

- U slučaju koji spominjete riječ je o ugovoru o kupoprodaji nekretnina, no ne možemo Vam dati više informacija jer nemamo običaj komentirati naše ugovore i poslovne odnose - odgovorili su nam iz Pivca.

Neslužbeno saznajemo, radilo se o pozajmici koju je tvrtka dala Agrokoru, ali su u međuvremenu kupili nekretnine od njih. Pa, kad im je novac sjeo, vratili su razliku u vrijednosti nekretnine.

Ostali nam nisu odgovorili. Ostaje sumnja na koju su upozorili upućeni sugovornici, da se kod nekih tvrtki definitivno radilo o dogovoru s partnerima. A Todorić je očito uz Ruse preveslao i one s kojima nije imao takav dogovor s obavijesti o krivoj uplati. Tako je elegantno milijune koje mu Rusi nisu htjeli dati, ipak dobio na svoj račun.

Martina Dalić Uspon i pad Top News Ovako je Dalićka postala jedna od najbogatijih ministrica

Ovo nisu jedine čudne transakcije. Dokumenti pokazuju da je primjerice Franck pred sam kraj ožujka uplatio na račun Agrokora 28 milijuna kuna. Tada se već sve raspadalo pa je nevjerojatno da su oni išli pomagati Gazdi. Na kraju im je Agrokor ostao dužan čak 59 milijuna eura. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško je kritički ustvrdio da se oni nisu ponašali kao proizvođač kave, nego kao banka.

Ivica Todorić ima mozak Matana Špaladrina, junaka Raosovih Prosjaka i sinova, čovjeka koji je čak i židova Šaloma nasanjkao uvalivši mu kao jamstvo za kredit kuću (“bile dvore Matanove”) koju je na vrijeme prepisao svojoj ženi Nuši pa je hipoteku učinio bezvrijednom. Povijest Matanovih muljaža ipak nije ništa prema Todoriću, koji je grosist, on radi na veliko. Ono što je  napravio Sberbanci, jednoj od najvećih novčarskih ustanova svijeta, dostojno je te epizode, pak je i nadmaša.  U ruskoj literaturi ima nekoliko antologijskih varalica (Gogoljev Hlestakov, revizor, Iljf i Petrov Ostap Bender) ali našem se geniju malo tko od njih može približiti.

Mnogi nasanjkani sve do našeg poziva nisu imali pojma što im je Todorić napravio! Kako to da je Gazda računao da njegova prijevara nikad neće biti otkrivena? Vjerojatno na to nije ni pomislio. Čini se da je naumio uzeti i zadnji novac koji može prije bijega, a onda, kako bog da. Konačno, onaj londonski bijeg pred novinarima  - kad ga je kolega Ivan Buča okrstio “gepardom iz Zmijavaca” - o njegovom karakteru govori više nego sva njegova skupa odijela.

1. Viro
Vratili svih 27 milijuna koje su dobili
2. Iločki podrumi
Vratili 23 milijuna kuna od 25 koje su dobili
3. Prvo plinarsko
društvo
Vratili svih 20 milijuna koje su dobili
4. Marinada
Vratili svih 20 milijuna koje su dobili
5. Karisma
Vratili svih 20 milijuna koje su dobili
6. Granolio
Vratili svih 20 milijuna koje su dobili
7. Meteor Đakovo
Vratili 18,5 milijuna od 19 koje su dobili
8. Dines duo
Vratili 18 milijuna kuna od 19 koje su dobili
9. Agrofructus
Vratili 17 milijuna kuna od 20 koje su dobili
10. Mlinar
Vratili 15 milijuna kuna od 20 koje su dobili
11. Pet-prom
Vratili 15 milijuna kuna od 20 koje su dobili
12. Sokol Marić
Vratili 11,6 milijuna kuna od 17 koje su dobili
13. Braća Pivac
Vratili 10 milijuna kuna od 20 koje su dobili
14. Ricardo
Vratili 8 milijuna kuna
od 10 koje su dobili
15. Mondo tera
Vratili svih pet milijuna kuna koje su dobili
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ursuss 19:17 26.Lipanj 2018.

    Naravno, sve je dogovoreno i odrađeno prema planu, a za ovce malo sudsko-istražiteljskog igrokaza. Da su htjeli mogli su ga odmah uhititi i zatvoriti..ali tajnica je napisala otkaze za neposlušne i željne pravde ministre...zna se tko je glavni..

  • Milicic 13:31 26.Lipanj 2018.

    Komentar će dati odvjetnici...