I pitomi i divlji HDZ ima samo jednu svetinju - vlast

Patrik Macek (PIXSELL)
Razilaze se još od Tuđmana, ali ni sad si neće dopustiti da im Škoro sa svojim desničarima pobere vrhnje
Vidi originalni članak

Već uoči osnutka bila su dva HDZ-a: jedan Franje Tuđmana, a drugi braće Veselica. Igrom sudbine - i drugim igricama - pobjedu je odnio onaj prvi.

Devedesetih su također postojala dva HDZ-a: jedan tehnomenadžerski, a drugi nacionalistički. Oni su pod pokroviteljstvom Franje Tuđmana dijelili resore, ovlasti i - plijen. Potom, malo je falilo da dva HDZ-a nastanu u vrijeme rata i raskola Ive Sanadera i Ivića Pašalića. Pobjednik je odnio sve, poraženi se podvijena repa, nakon puno godina i izbornih neuspjeha, na kraju vratio kući.

U pravilu, uvijek postoje dva HDZ-a. Onaj koji trenutačno vodi stranku i onaj koji u prikrajku čeka da preuzme stranku.

A uvjerili smo se da i na političkoj sceni postoje dva HDZ-a: jedan HDZ u oporbi, a drugi HDZ na vlasti. Prvi se nacionalizmom, desničarenjem, šatorašima, stožerašima i pučistima sa splitske Rive bori za dolazak na vlast, a drugi se na vlasti održava korupcijom, klijentelizmom, sukobom interesa, grabeži i kriminalom.

Imajući sve to na umu, pomalo bizarno odjeknula je poruka SDP-ovca Predraga Freda Matića koji je početak unutarstranačkih izbora, odnosno bratoubilačkog rata u HDZ-u, zlurado prokomentirao tvrdnjom: “Od ove godine imat ćemo barem dva HDZ-a”. Kao da ih nikad do sada nismo imali. Uvijek su postojala (barem) dva HDZ-a. Jedan s pristojnim licem, a drugi s ružnim naličjem. Jedan umiveni, a drugi ukaljani. Jedan za domaću, a drugi za međunarodnu uporabu. Jedan na vlasti, a drugi u oporbi. Jedan lijevi, a drugi desni. Jedan pitomi, a drugi divlji. Jedan na sudu, a drugi na vlasti.

I tako unedogled.

Kazne za mrzitelje Stier i HDZ se javno posvađali zbog tajnih WhatsApp grupa

A sad, barem prema najavi SDP-ova europarlamentarca, kao i prema zabrinutim porukama nekih anonimnih HDZ-ovaca, brutalno otvaranje stranačkih izbora između Plenkovićeva i klana Mire Kovača sugerira kako HDZ neće u jednom komadu dočekati ishod ovog bespoštednog obračuna za dušu, tijelo i dominaciju strankom.

Pobjednik, kao i obično, dobiva sve. Pitanje je što će se dogoditi s gubitnikom. Hoće li samostalno napustiti stranku ili će biti potjeran? Hoće li se prepustiti sudbini ili uzeti političku sudbinu u svoje ruke? I hoće li gubitnička strana napokon osnovati svoj HDZ?

Pokušao je to Ivić Pašalić s Hrvatskim blokom, probali su Stipe Mesić i Josip Manolić s Hrvatskim nezavisnim demokratima, oprobali su se i Karamarkovi disidenti Milan Kujundžić i Drago Prgomet, ali nitko od njih nije ostavio važnijeg traga na političkoj sceni.

Osim, jasno, Mesića kao predsjednika države.

I svi su se na kraju vratili u HDZ, otprilike na tragu nedavne parole Milijana Brkića: “Vratimo dite materi”. Samo što je HDZ mater, a ostali su neposlušna djeca i sinovi razmetni. Pucanja HDZ-a bilo je, dakle, i u prošlosti, iz jednog takvog frakcijskog pucanja nastao je ovaj današnji, Tuđmanov HDZ, a HDZ je kao politički pokret tri desetljeća živio u slozi suprotstavljenih, ideološki i svjetonazorski različitih, ali zato interesno složnih opcija i pojedinaca. HDZ se mijenjao kako je prelazio iz ruke u ruku, odnosno iz oporbe na vlast i s vlasti u oporbu.

Svi uz Plenkija Vrh HDZ-a stao je uz šefa - što će sad Kovač, Stier i Penava?

Sanader je sa splitske Rive uletio na vlast s parolom: “Hristos se rodi”, Karamarko je s vlasti izletio u oporbu sa zapaljivim parolama o rušenju ćirilice, nenarodne Vlade i onih koji “ne vole Hrvatsku”, a Plenković je vratio HDZ na vlast umivenom, liberalnom politikom koja se još više pomaknula prema ljevici kad je pod šinjel uguran HNS, uz razne SDP-ove otpadnike.

Nikad nije postojao samo jedan HDZ koji bi se sad mogao raskoliti, podijeliti ili rasipati. Postojale su samo okolnosti koje su pojedinu frakciju stavljale u prvi plan ili bacale na marginu.

I kako je HDZ sad podijeljen na Plenkovićevu i Kovačevu-Stierovu-Penavinu frakciju, tako je bio podijeljen od osnutka. I obično je liberalna frakcija vladala, dok se nacionalistička-konzervativna-klerikalna frakcija borila za vlast, odrađivala kampanje i mobilizirala tvrdokorno biračko tijelo do kojeg liberali nisu uspijevali doprijeti. Bila je to politička simbioza: svatko je imao svoje mjesto, ispunjavao svoju funkciju i odrađivao svoje zadatke.

U slučaju da se danas HDZ raskoli na liberalnu i konzervativnu frakciju, ne samo da bi bio oslabljen organizacijski i osiromašen logistički, nego bi ostao bez one sinergije koja mu je omogućavala da vlada s ljevičarima i liberalima, poput Milorada Pupovca i Ivana Vrdoljaka, te opstaje na desničarskim radikalima, kao što je Stevo Culej.

U slučaja raskola liberalni HDZ ostao bi bez dobrog dijela biračke baze, desničarski HDZ ostao bi bez koalicijskog potencijala, bez međunarodne šminke i ugleda. Plenković bi imao svoju stranku, Kovač svoju, ali te stranke bi bile znatno osakaćene. Ali kad bi Plenković zadržao HDZ, najveći dobitnik bio bi Miroslav Škoro i njegova desničarska družina, koja bi se pohvatala za razočarane HDZ-ove birače. A možda i za ponekog ražalovanog dužnosnika.

Spin doktor Doveo je Zokija i Plenkija na vlast. Pitali smo ga je li mu žao

Kako bilo, jednako kao i u praksi razbijanja monopola u svrhu spašavanja tržišta, tako bi eventualno pucanje i raskoljavanje HDZ-a nakon unutarstranačkih izbora pridonijelo oživljavanju i dinamizaciji političke scene, one koja je već trideset godina u poziciji taoca HDZ-ove hegemonije. Poput goleme crne rupe HDZ je usisavao, a onda i uništavao sve što je mogao od lijevog centra do krajnje desnice, žrtvujući ideologiju, svjetonazor i principe na oltaru jedne i najvažnije svetinje - ostanka na vlasti.

Ako se HDZ treba raspasti, bit će to loša vijest za tu stranku, ali zato dobra vijest za hrvatsku politiku. Kao i obično.

Posjeti Express