Igor Dekanić: Cijene nafte su predvidivo nepredvidive

Duško Jaramaz/Pixsell
Cijene nafte, pogotovo sirove nafte, formiraju se na burzi. O čemu pak ovise namjere brokera na burzi, to je enigma. Burze imaju svoja pravila
Vidi originalni članak

Ponajviše zbog bojazni da će visoke cijene smanjiti potražnju, cijene nafte su pale na najniže razine u više mjeseci - početkom tjedna su bile na najnižim razinama u više mjeseci - na londonskoj burzi na 94,37, a na američkoj na 88,25 dolara.

S ovakvim, ludim oscilacijama, nama laicima uvijek se čini da nas netko zapravo zafrkava?

Cijene nafte, pogotovo sirove nafte, formiraju se na burzi. O čemu pak ovise namjere brokera na burzi, to je enigma. Manipulacija ima, ali što to znači - ako špekulirate na tržištu, to je zakonito - kupiti jeftino, prodati skupo. Burze imaju svoja pravila. Stavite se u poziciju američkih regulatora - ako na njujorškoj burzi na cijenama nafte pretežito zarađuju američke kompanije, zašto bi regulator to ograničavao? Nije nemoguće ni to da američki globalni trgovci kupuju jeftiniju meksičku i kanadsku naftu, i prodaju je na europskim burzama.

Zašto su nafne burze toliko nepredvidive - kriza u Ukrajini je ista, a cijene prvo drastično rastu, sad padaju?

Na burzama se prodaju tzv. ‘futuresi’, sad se prodaju ‘futuresi’ za rujan. Vi kupite očekivanu cijenu u rujnu, i do rujna ćete tu naftu možda triput preprodati, još jednom kupiti... Zato stvari ponekad izgledaju tako kao da nas netko zafrkava i zbog toga je kretanje cijena na burzi nepredvidivo.

Što možemo očekivati kad je plin, i cijene plina u pitanju, usko vezan uz naftu?

Očekivati možemo skok cijena plina na jesen, i to ne mali. Sve ovisi kako će se Europa nositi sa sankcijama prema Rusiji. Ako pritisak zemalja istočne Europe, koje jako ovise o ruskom plinu, omekša sankcije u energetskom sektoru, skok cijena plina bit će manji. Ako najave ostanu kao što su sad, moguća su daljnja velika poskupljenja.

Posjeti Express