Top News
2644 prikaza

Igor Dekanić: Cijene nafte su predvidivo nepredvidive

1/2
Duško Jaramaz/Pixsell
Cijene nafte, pogotovo sirove nafte, formiraju se na burzi. O čemu pak ovise namjere brokera na burzi, to je enigma. Burze imaju svoja pravila

Ponajviše zbog bojazni da će visoke cijene smanjiti potražnju, cijene nafte su pale na najniže razine u više mjeseci - početkom tjedna su bile na najnižim razinama u više mjeseci - na londonskoj burzi na 94,37, a na američkoj na 88,25 dolara.

S ovakvim, ludim oscilacijama, nama laicima uvijek se čini da nas netko zapravo zafrkava?

Cijene nafte, pogotovo sirove nafte, formiraju se na burzi. O čemu pak ovise namjere brokera na burzi, to je enigma. Manipulacija ima, ali što to znači - ako špekulirate na tržištu, to je zakonito - kupiti jeftino, prodati skupo. Burze imaju svoja pravila. Stavite se u poziciju američkih regulatora - ako na njujorškoj burzi na cijenama nafte pretežito zarađuju američke kompanije, zašto bi regulator to ograničavao? Nije nemoguće ni to da američki globalni trgovci kupuju jeftiniju meksičku i kanadsku naftu, i prodaju je na europskim burzama.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Igor Dekanić Davor Puklavec/PIXSELL

Zašto su nafne burze toliko nepredvidive - kriza u Ukrajini je ista, a cijene prvo drastično rastu, sad padaju?

Na burzama se prodaju tzv. ‘futuresi’, sad se prodaju ‘futuresi’ za rujan. Vi kupite očekivanu cijenu u rujnu, i do rujna ćete tu naftu možda triput preprodati, još jednom kupiti... Zato stvari ponekad izgledaju tako kao da nas netko zafrkava i zbog toga je kretanje cijena na burzi nepredvidivo.

Što možemo očekivati kad je plin, i cijene plina u pitanju, usko vezan uz naftu?

Očekivati možemo skok cijena plina na jesen, i to ne mali. Sve ovisi kako će se Europa nositi sa sankcijama prema Rusiji. Ako pritisak zemalja istočne Europe, koje jako ovise o ruskom plinu, omekša sankcije u energetskom sektoru, skok cijena plina bit će manji. Ako najave ostanu kao što su sad, moguća su daljnja velika poskupljenja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:05 16.Kolovoz 2022.

    Hdzova krivica ...