Kako Putin koristi Mađarsku za uništenje Europe

LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL
Kremlj je uložio puno energije u desničarske pokrete po EU, u jednoj zemlji nije morao niti malo...
Vidi originalni članak

Prošlog mjeseca Viktor Orban je otvorio konferenciju "za progonjene kršćane", na kojoj je na pasja kola izgrdio Europu zbog "nijekanja vlastitih kršćanskih korijena" i zato što dopušta ulazak "opasnim ekstremistima". U članku "Kako Putin koristi Mađarsku za uništavanje Europe", Anna Nemtsova za Daily Beast piše da je Orban tom prilikom Georgea Sorosa, čovjeka čija je sredstva prije puno godina i sam koristio za svoj politički aktivizam, nazvao "Sotonom".

Orban je Sorosa optužio da svojim financiranjem jednog od najvećih mađarskih sveučilišta želi uništiti Europu tako što će u nju puštati muslimanske imigrante. Takve izjave oduševile su, kaže, podjednako i mađarske i ruske ekstremne desničare, a na isti način i krameljske vladine službenike u Moskvi. Oni su podjednako pljeskali Orbanu i kada je podizao svoju ogradu protiv izbjeglica i posebno cijene kritizerstvo Budimpešte protiv europske demokracije.

Tajni pakt "Kurir" oporbe: Kolinda je Orbanu nosila HDZ-ov gospodarski plan!

Kremlj je potrošio puno energije kako bi diskreditirao politiku EU-a na Baltiku, na Balkanu i u Zapadnoj Europi. U Mađarskoj, međutim, za to nije bilo potrebe. Vladimir Putin i Viktor Orban sa svojim idejama stoje na istim linijama. Tako se dogodilo da su mađarski političari posjećivali i anektirani Krim i pobunjeni Donbas kao znak lojalnosti Kremlju. Putin i Orban slažu se i oko Sorosa. U Rusiji je tužiteljstvo 2015. godine zabranilo organizacije koje su primale Sorosevu pomoć.

Za Daily Beast savjetnik administracije u Kremlju Sergej Markov rekao je sljedeće: "Održavamo bliske veze sa svim desničarskim ideologijama u Mađarskoj, jer smatramo da je to jedino mjesto u EU kojom inače upravlja Washington, gdje su vođe toliko hrabri da javno progovaraju ono što svi misle o imigrantima i liberalima." U lipnju je Mađarska dobila novu stranku, ekstremniju i desniju čak i od Jobbika, "Sila i odlučnost", otvoreno i krajnje rasističku, pronacističku.

U Budimpešti danas teško da ćete sresti nekog s Bliskog istoka. Ali ćete zato vidjeti svu silu plakata protiv Georgea Sorosa. Orban je čak naložio mađarskim obavještajnim agencijama da istražuju "Sorosevo carstvo" nevladinih organizacija koje kritiziraju Orbanovu politiku. Zoltanu Fenyvesiju, vlasniku lokalnog pansiona u mjestu Ocseny na jugozapadu Mađarske, ove je jeseni gnjevna gomila izbušila gume na automobilu i urlala okupljena pred pansionom nakon vijesti da bi u pansion moglo doći nekoliko djece izbjeglica.

'Prijatelj Hrvatske' Orbanova hobotnica: Gradi potpuno korumpiranu državu

Urlali su da su izbjeglice životinje, da ubijaju vlastitu djecu, da siluju vlastite žene... Slično se godinama događa u Rusiji. Prošlog tjedna ruske specijalne snage pohapsile su 400 poklonika nacionalističkog lidera Vjačeslava Malceva, čovjeka s otvoreno ultranacionalističkim stavovima. Razlog su bili planovi za svrgavanje Putina. No, prošle godine najmanje devet je ljudi pobijeno i 72 ranjeno u napadima neonacista na strance u toj zemlji.

Kako bi razumio Orbana, Daily Beast posjetio je Andrasa Bencsika, urednika desničarskog magazina Demokrata u uredu ukrašenog mačevima, oklopima i starom kartom Kraljevine Mađarske. "Soros je opasan, protukršćanin, opasan je i za Mađarsku i za Europu kojoj prijeti da će uništiti", rekao je. Bencsik je pun divljenja za referendum koji su Orban i njegova stranka Fidesz proveli protiv imigranata. Iako je na referendum izišlo samo 44 posto ljudi.

Bencsik je u odličnim odnosima s Moskvom, sretan je što Putin tako rado navraća u Budimpeštu. A i Orban voli putovati u Moskvu. Prije tri godine tamo je dobio zajam od 12 milijardi dolara kako bi proširio pogone nuklearke Paks u Mađarskoj. Tamošnji Transparency International tuži se da o detaljima zajma nitko ništa ne zna, da ga se tretira kao državnu tajnu. "Orbanov režim nije tako rigidan kao onaj u Azerbejdžanu, čak niti kao onaj u Rusiji.

Žižek upozorava "Stvara se nova osovina zla, unutra je i Hrvatska"

Ali je negdje između liberalne demokracije i diktature, nekakav hibrid u kojem nominalno imamo slobodne izbore i nezavisne institucije, ali izbori nisu pušteni, a institucije su pod kontrolom vlasti", kazao je Jozsef Peter Martin iz TI-a. Osim klasične desničarske retorike protiv izbjeglica, muslimana, pa i židova i Sorosa, glavni neprijatelj ovakvih snaga u Mađarskoj je "liberalizam". To otvoreno govori i vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs.

"Pogledajte svijet oko sebe. On nije liberalan. Mi smo tu da takve liberale zaustavimo u monopoliziranju svega, kao da su baš oni sami stvorili vladavinu zakona i izbore." Takav protuliberalan stav odajemo dojam da su ga osmislili sami agenti u Kremlju. Leonid Rešetnikov, umirovljeni general pukovnik ruskih obavještajnih snaga, tuži se što, za razliku od Mađarske, Rusija još nije dobila snažnu desničarsku stranku.

"Mi uzimamo Orbanovu desničarsku stranku kao primjer za našu idealnu politiku", kazao je. Rešetnikov je inače i šef uprave Cargrad TV, kanala koji je 2015. osnovao ekstremni nacionalist Aleksander Dugin uz pomoć oligarha Konstantina Malofejeva. Misija Cargrada je promoviranje protuukrajinskih i protuzapadnih pobunjeničkih pokreta u Donbasu. I sada tvrdi da ima više od 10 milijuna gledatelja.

Posjeti Express