Top News
7668 prikaza

Orbanova hobotnica: Gradi potpuno korumpiranu državu

Viktor Orban
REUTERS
Sve kako bi zadržao vlast, postavio je prijatelje i poznanike na najbitnije pozicije, a često i svoju obitelj pomaže iz državne blagajne

Felcsút, gradić tridesetak kilometara od Budimpešte, ima dječji vrtić, dom za umirovljenike, 1.812 stanovnika i novi nogometni stadion s 3.800 sjedećih mjesta. Arena Pancho nadvisila je sve kuće u gradiću svojom pojavom. Bilo gdje drugdje bi taj stadion od drva i šindre bio skromni stadiončić, ali u rodnom mjestu Viktora Orbana, navijača i premijera, stadion se nalazi tek pedesetak metara od njegove kuće.

Kako piše Spiegel, od stadiona je samo kilometar udaljena stanica uskotračne željeznice doline Vali. Tračnice je pomogla graditi i Europska unija, a da bi pruga bila ekonomski održiva potrebne su stotine putnika svakog dana, ali stanica je najčešće prazna. Gradonačelnik Lörinc Mészarós, sada jedan od najbogatijih ljudi Mađarske, prije šest godina jedva je spajao kraj s krajem ugrađivanjem grijanja. Tada je Orban, njegov stari školski prijatelj, postao mađarski premijer. Mészaróseva tvrtka u međuvremenu je gradila stadion u Felcsútu, željeznicu i nogometnu akademiju za mlade igrače. Danas je on vlasnik lanca hotela i otvoreno priznaje da uspjeh zahvaljuje dobrom Bogu i Viktoru Orbanu.

Mađarski premijer na očigled javnosti gradi svoj san iz djetinjstva. Vlastiti stadion gdje će moći gledati utakmice u VIP loži, a da bi ušao na stadion mora samo prijeći cestu jer je ulaz Pancho Arene doslovno pedesetak metara udaljen o Orbanove kuće.

Tako Orban upravlja državom

Felcsút je i "Mađarska u malom" gdje se jasno vidi kako Orban upravlja državom. Otkako je prije sedam godina osvojio izbore, strpljivo je preuzimao kontrolu nad državnim aparatom. Progurao je kritizirani zakon o tisku, oduzeo je ovlasti ustavnom sudu i donio novi mađarski ustav. Krajem prosinca je uspio progurati izmjene zakona kojima odsad može zaobići državnu nuklearnu agenciju.

Možda i najvažnije je činjenica da Orban redovito postavlja svoje pobornike na najvažnije pozicije gdje god je to mogao. Često je čak i trajanje mandata produljivao kako bi osigurao kontrolu nad vlastitom strankom. Čak ni gospodarstvo mu nije moglo pobjeći. Premijer sustavno dijeli državne zajmove i javne poslove samo prijateljima iz stranke i samo on odlučuje tko će se obogatiti u Mađarskoj.

Gotovo svakog tjedna pojavi se neka nova korupcijska afera, a samo na jednoj snimci vide se političari kako raspravljaju o korištenju državne banke kako bi izvukli novac iz gradnje nuklearne elektrane. Nezavisno tijelo za praćenje korupcije kaže da sve češće gledaju natječaje sa samo jednim ponuđačem.

Traumatično Viktorovo iskustvo

Istraživački novinar András Decsö kaže da je Orbana najviše formiralo iskustvo iz mladosti. Tada su stari komunistički dužnosnici financirali stranke i kompanije koje su im bile sklone, iako su nominalno bili demokrati. Decsö nastavlja da je to bilo jako traumatično za mladog Viktora i da upravo zbog toga želi biti obaviješten o svim dogovorima.

Orbanova stranka Fidesz želi stvoriti domaću poduzetničku klasu kako bi Mađarska bila snažna u poljoprivredi i industriji. Povremeno takva politika pomogne i Orbanovoj široj obitelji kao što je primjer njegovog zeta Istvana Tiborcza. Mladi Istvan osnovao je vlastitu kompaniju nakon završetka studija i u prvoj godini je zarađivao sam 10.000 eura godišnje. Otkako je njegov punac postao premijer, Istvan sve bolje posluje. 2014. i 2015. godine je dobio ugovore vrijedne oko 65 milijuna eura za postavljanje ulične rasvjete u gradovima i općina pod Fideszovim načelnicima. 

Tu se Europa ispriječila zato što su svi projekti dijelom financirani i sredstvima EU pa se antikorupcijska agencija OLAF uplela u sve. Vlada uvjerenje da bi samo Olaf istraživao Orbanov klan zato što čitav mađarski sigurnosni aparat održava dobre veze s premijerom. Glavni tužitelj često je viđen gostu loži Felcsútova stadiona nazvanog prema Ferencu Puskasu, legendarnom mađarskom nogometašu.

Osim uplitanja u gospodarstvo, Orban se upliće i u medije. Godinama je Fidesz radio na poništenju zakona, a sada je kritički orijentirano novinarstvo u Mađarskoj gotovo ugašeno. Krajem prošle godine su čak i jedne od najvećih novina ugašene. Zamjenik glavnog urednika Márton Gergely kaže da je sloboda mađarskog naroda ugrožena. Njegovi šefovi nekad su bili iz Austrije, ali Mediaworks je prodan Mészarósu. Točnije, novi vlasnici su jedna mađarska kompanija koja je navodno u Mészarósevu vlasništvu iako je on sam rekao da nema nikakve veze s tom kupovinom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.