Top News
715 prikaza

"Kurir" oporbe: Kolinda je Orbanu nosila HDZ-ov gospodarski plan!

Kolinda Grabar Kitarović
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Prema izvorima Expressa bliskim HDZ-u, Kolinda Grabar Kitarović precizno je brifirana o svim sadržajnicama HDZ-ova plana, koje je, u detalje, izložila Viktoru Orbanu

Naši izvori upoznati s gospodarskim planom HDZ-a koji je stvoren u Munchenu kažu da je riječ o minucioznom, njemački preciznom operativnom hodogramu reformi kakav Hrvatska dosad nije vidjela. 

Plan se sastoji od tzv. modula koji razrađuju intervencije u pojedinim granama gospodarstva, a onda tako restrukturirane elemente povezuju u intermodalne cjeline.

Najprije se, recimo, obrađuje cestovni promet, kao jedan modul, potom se obrađuje plovni promet, potom željeznički, itd, a onda se te cjeline intermodalno spajaju...

Prema izvorima Expressa bliskim HDZ-u, Kolinda Grabar Kitarović precizno je brifirana o svim sadržajnicama HDZ-ova plana, koje je, u detalje, izložila Viktoru Orbanu.

HDZ-ov plan, naime, sadrži i intermodalno povezivanje nacionalnih gospodarstva u regiji - Mađarska će, kao i Slovačka, Poljska, Srbija, Slovenija, Bosna i Crna Gora - u slučaju HDZ-ove pobjede biti važan partner Hrvatskoj. 

To partnerstvo ima nekoliko “modula” - gospodarski, naročito energetski, sigurnosni i politički, ili geopolitički.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL) Marko Mrkonjić (PIXSELL)

Mađarska je, naime, dio Kolindine “uspravnice Jadran Baltik”, što nije ništa drugo nego američka zamisao o formiranju sanitarnog kordona naspram Rusije, koji bi obuhvaćao mlade demokracije od Hrvatske do Baltičkih država. 

U tom sklopu, očito će morati biti postignut i sporazum o Ini i MOL-u. Sjedinjene Američke Države ne žele, naime, ni na koji način u te energetske smjerove pripustiti Ruse, pa im je suradnja Mađara i Hrvata itekako važna.

U HDZ-u računaju i na to da je kapriciozni Milanović, svađom s većinom susjeda, izgubio dosta na svojoj međunarodnoj reputaciji, i da će im koperativnost donijeti bodove, kako u Budimpešti, tako i u Washingtonu.

Što se tiče Mađarske, za njih su hrvatski parlamentarni izbori već završeni - Orban i njegova vlada glasuju za HDZ. 

U tom je smislu jasnije zašto je Kolinda Grabar Kitarović tajne planove HDZ-a Mađarima otkrila prije nego Hrvatima... Razlozi tajnovitosti su jasni. 

Šef HDZ-a je prije nekoliko par mjeseci, dok je još kotirao kao siguran pobjednik izbora, opisao program stranke kao “dolinu suza”, no kako su ankete pokazale topljenje njegove prednosti, na tu je frazu posve zaboravio i prešao na Plan B, brda i doline. 

Sadrži li stvarni plan masovne otkaze, devalvaciju nacionalne valute, ukidanje brojnih općina i županija, zna samo nekoliko ljudi oko predsjednika najveće oporbene stranke. 

Stoga je prilično nedomoljubno da Budimpešta te stvari dozna prije nego Zagreb... Također, skandalozno je da predsjednica Republike služi kao teklič oporbene stranke.

No nije joj prvi put, a nije, čini se, ni zadnji. Dapače, čini se da nazočimo početku jednog ozbiljnijeg restrukturiranja.

Kolinda Grabar Kitarović osmislila je, očito, cijeli “orbanistički plan” kojim bi Hrvatsku zakrenula udesno, a sebe postavila za kormilara te priče. 

Ona je, prva u Hrvatskoj, rekla da bi naša zemlja trebala podići ogradu koja bi taj “jad, bijedu i mizeriju” trebala odvratiti od ulaska u našu zemlju.

"Mislim da će u budućnosti biti potrebna nekakva ograda ili fizička prepreka. Ali nemojte to zvati žicom. Nemojte to uspoređivati s jednom Srebrenicom ili koncentracijskim logorima", rekla je Grabar Kitarović.

Zanemarimo li načas politički aspekt te ideje - a Orbanova je ograda u većem dijelu Europe izazvala zgražanje - zamisao o gradnji ograde već na prvom koraku susreće se s teško svladivom preprekom, inženjerijske naravi.

Hrvatska kopnena granica prema Srbiji duga je 317 kilometara i ne bi bilo nemoguće ograditi je tzv. žilet bodljikavom žicom, no u tom slučaju, rijeka izbjeglica - MUP već ima na raspolaganju takvu analizu - skreće prema BiH. 

Naša granica s BiH duža je pak od tisuću kilometara - rijeka Sava predstavlja prepreku, ali nije nesvladiva, dok je najveći dio granice od krajnjeg juga zemlje do Korduna - lak za ilegalni prijelaz. 

Krene li na proljeće rijeka izbjeglica, zbog ograde na sjeveru, južnim rutama, kroz BiH ili Crnu Goru, ugrožen će biti naš turizam. 

O tome predsjednica nije mislila, ili jest, ali je svejedno odlučila utjecati na kampanju. Ideja o ogradi trebala bi prokazati Milanovićevu ekipu kao nedomoljubnu.

Uostalom, kažu da to nije kraj njezinim ambicijama. Kuloari tvrde kako je njezin plan referendum o proširenju ovlasti, te guranje Andreja Plenkovića kao šefa HDZ-a, ako Karamarko kojim slučajem ipak izgubi već dobivene izbore.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • 6666 12:04 17.Listopad 2015.

  Kako ju nije sramota i nju i njezine mentore HDZ-ovc to je za mene veleizdaja i sada neka vide svi oni koji su glasali za nju i koji će glasati 08.11. za HDZ!! Njihova politika se nije ništa promijenila i ... prikaži još! ostala i ista ko i za vrijeme Sanadera pljačka i samo pljačka vlastitog naroda!!

 • Nela 23:11 16.Listopad 2015.

  Ona neprekidno vrijeđa hrvatski narod i radi protiv Hrvatske i u korist svoje stranke koja nas je opljačkala do temelja,a Orban joj je saveznik u provokacijama.Svakim danom sve više dokazuje da nam neće donijeti ništa dobro.

 • Avatar una1
  una1 20:57 16.Listopad 2015.

  Da zaključimo,gospodarski plan HDZ-ovaca nije slučajno donijet u ruke Orbana,već ciljano i s razlogom.Što bi to moglo biti osim INE-e,tu je ključ svega.Ovaj nazovimo gaf je ravan veleizdaji.