Top News
7124 prikaza

"Stvara se nova osovina zla, unutra je i Hrvatska"

Slavoj Žižek
Petar Glebov (PIXSELL)
Ugledni slovenski filozof u novoj kolumni osvrnuo se na antisemitizam koji se rađa u tranzicijskim državama

U novoj kolumni u 'The Independentu', slovenski filozof Slavoj Žižek ukazao je na problem antisemitizma koji se rađa u tranzicijskim zemljama poput Mađarske, Poljske, Češke, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske. Povod mu je bio govor mađarskog premijera Viktora Orbana na proslavi mađarske revolucije 23. listopada 2017. godine. 

Viktor Orban nazvao je srednju i istočnu Europu "zonom bez migranata" jer su uspjeli odbiti ilegalne migracije i to je, kako je rekao, jedina zona na europskom kontinentu bez migranata. 

Zona bez migranata

"Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari trebaju se udružiti u ovom procesu", tvrdi Orban koji je uvjeren da će svaki sljedeći izbori u Europi pokazati da birači dijele njegovo mišljenje. 

"Želimo sigurnu, pravednu, kršćansku i slobodnu Europu", zaključio je i upozorio: "Nikad ne smijemo podcjenjivati ​​moć mračne strane", pozivajući se na 'Ratove zvijezda'  i aludirajući na zavjeru onih koji stoje iza “migrantske invazije”, za koje smatra da “nemaju čvrstu strukturu već duboke mreže”.

Svaka povezanost između Orbanovih "zona bez migranata" i nacizma koji je nastojao stvoriti "zone bez Židova" je, naravno, vrlo bliska, smatra Žižek i piše:

Europski bijeli čovjek

- U antisemitskoj mašti, "Židov" je nevidljivi gospodar koji potajno povlači konce i on stoji iza 'muslimanske invazije na Europu'. To je bio slučaj u tekstu koji se nedavno pojavio u jednom od glavnih slovenskih desničarskih časopisa u kojem smo mogli čitati: "George Soros je jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena", odgovoran za "invaziju  negroidnih i semitskih hordi, a time i za sumrak EU, on je smrtonosni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i bijelog, europskog čovjeka ".

Njegov je cilj izgraditi "dugine koalicije koja se sastoji od socijalnih margina poput homoseksualaca, feminista, muslimana i kulturnih marksista koji preziru rad", koji bi "obavili dekonstrukciju nacionalne države i pretvorili EU u multikulturalnu distopiju Ujedinjenih Država Europe ".

Ova odvratna fantazija okuplja antisemitizam i islamofobiju i suočava nas s paradoksom cionističkog antisemitizma. Zapamtite Anders Breivik, norveški protu-imigrantski masovni ubojica bio je proizraelski antisemit, jer smatra da je država Izrael prva obrambena linija protiv muslimanske ekspanzije - on čak želi obnovu Jeruzalemskog hrama.

Židovski problem

Njegovo je stajalište da su Židovi u redu sve dok ih nema previše - ili, kako je napisao u svojem "manifestu": "Nema problema sa Židovima u zapadnoj Europi (s izuzetkom Velike Britanije i Francuske) kad imamo samo milijun u zapadnoj Europi, dok 800.000 od tih milijun živi u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

"Sjedinjene Države, s druge strane, s više od šest milijuna Židova (600 posto više od Europe) zapravo imaju značajan židovski problem."

Ubrzo nakon što je također napao Sorosa, Orban je posjetio Netanyahua, a uskoro su pronašli zajednički jezik: napad na Sorosa je OK ako podržavate Izrael. Netanyahuov pakt s cionističkim antisemitima jedan je od najnižih i najtužnijih trenutaka njegove karijere, smatra ugledni slovenski filozof.

Osovina protiv Katara

Značajno je da je Trumpovo prvo putovanje u inozemstvo bilo Tursku, Saudijsku Arabiju i Izrael. Ako to kombiniramo s pobjedničkim prijemom egipatskog predsjednika Al-Sisija u Bijeloj kući, možemo vidjeti kako se stvara novi Srednji Istok "zla" uz punu podršku SAD-a - Turska, Saudijska Arabija, Izrael, Egipat.

Posljednji brutalni pritisak na Katar bio je prvi veliki čin ove osi, vjerojatno kazna za pozitivnu ulogu Al Jazeera u arapskom proljeću. Na sličan način, skupina država koje je Orban nabrojio i koji odbijaju prihvatiti izbjeglice, predstavlja drugu novu "osovinu zla": Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Poljsku, baltičke zemlje - a sada se treba dodati čak i Austriju.

Najveći problem je prema Žižeku, nevoljkost Europe da se izjasni o toj osovini - odnosno, ili da svojim državama članicama dopusti da usvoje vlastitu politiku u pogledu izbjeglica ili da poduzme učinkovite mjere protiv onih koji krše zajednička pravila.

Orban kao uzor

Orban, koji je prije par godina bio tretiran kao iznimka, sad ne samo da se tolerira, već postaje model, i to je vrlo opasan znak za Europu, smatra Žižek i podsjeća:

- Činjenica da je Orban održao svoj govor na proslavi obljetnice mađarske revolucije odzvanja ironijom. Jedan od tužnih trenutaka ustanka 1956. godine dogodio se kada je sovjetska vojska zatvarala pobunjenike, koji su Beču poslali očajničku poruku: "Ovdje branimo Zapad".

Sada, nakon raspada komunizma, kršćansko-konzervativna vlada vidi glavnog neprijatelja u multikulturnoj konzumerističkoj liberalnoj demokraciji zapadne Europe i poziva na novi poredak koji će zamijeniti "turbulentnu" liberalnu demokraciju u posljednja dva desetljeća. Orban već iskazuje simpatije za "kapitalizmom s azijskim vrijednostima", pa ako se nastavi s pritiscima na Orbana, lako ga možemo zamisliti kako  šalje poruku na Istok: "Ovdje branimo Aziju!"

Ksenofobija

Ono što je u pitanju u ovom sukobu je upravo duh Europe - dvije suprotstavljene strane europskog identiteta. S jedne strane, to je prosvjetiteljsko naslijeđe univerzalne slobode i emancipacije; s druge strane, to je politika partikularizma i zaštite vlastitog identiteta.

Ako ostanemo vjerni prosvjetiteljskoj ostavštini, moramo zaključiti da su prava prijetnja Europi upravo njezini "branitelji" koji šire ksenofobiju i strah.

Prostor za te širitelje panike otvorili su gospodarski i politički kompromisi europskih centara moći - populisti ispunjavaju prazninu koju je otvorila europska neoliberalna tehnokracija, tako da samo nova lijeva vizija može spasiti Europu od svojih vanjskih i osobito unutarnjih neprijatelja, napisao je Slavoj Žižek. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.