'Kolindu i Vučića organizirali su Rusi, ne Amerikanci'

Boris Scitar/PIXSELL
A nakon svega joj još i ekstremisti koji su je gurali, poručuju da može tražiti drugi posao
Vidi originalni članak

Gotova je. Ovo joj nikad nećemo oprostiti, ni mi ni birači, rekao nam je jedan dojučerašnji vatreni Kolindin zagovornik s ljute hrvatske desnice dodajući kako Kolinda za dvije godine može tražiti novo radno mjesto.

"Vučić se nije čak ni pokajao, a ona ga je primila i dala mu priliku za trijumf. Budimo iskreni, Vučić je zabio hat-trick u gostima, obrisao je pod i s njom i s nama, a ona, za čiju smo pobjedu sve učinili, ne samo da nas nije pitala za mišljenje, nego nas je pred tim nereformiranim četnikom prozvala 'političkim marginalcima'. Osim toga, pored njega je djelovala izgubljeno", kaže naš sugovornik. Kolinda Grabar Kitarović, istini za volju, skupine desničara koji su prosvjedovali protiv Vučića nije nazvala "političkim marginalcima."

Ako laže koza... Snimka je dokaz da Vučić laže, slavio je 'veliku Srbiju'

Njezina izjava, odgovor na pitanje novinara TV PINK, glasi: "Demokratsko je pravo prosvjedovati, to je običaj u svim demokratskim državama, ali ono što ne mogu podržati jest bilo kakvo vrijeđanje, govor mržnje, jer ako netko doživljava da treba izraziti svoje mišljenje, onda to treba biti na kulturan, prihvatljiv način te da ne dolazi do ekscesa i bilo kakvih ispada ili narušavanja javnog reda i mira. Htjela bih reći poruku i srbijanskoj javnosti odavde.

Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja definiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose, moramo definirati mi državnici i, naravno, ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj, zato što moramo razgovarati o pitanjima koja narušavaju naše odnose".

Njezina je formulacija odmah interpretirana kao "nož u leđa vlastitoj bazi". Nije jasno koji je medij prvi lansirao frazu o "političkim marginalcima", no jedan od njih, koji se prepoznao u njoj, rekao nam je:

"Ovo joj stvarno nije trebalo. Nikad se neće oprati. Biramo trenutak kad ćemo u javnost plasirati detalje o jednoj donaciji, koja će je strašno kompromitirati. Ona je, osim toga, u pretjerano bliskoj vezi s Rusima. Ovaj posjet nije bio aranžiran od strane Amerikanaca, nego od Rusa. Oni spajaju Vučka i Kolindu jer njih zanimaju samo trase za njihove plinovode i poslovi s naftom. Zato je i došlo do tako neočekivanog posjeta Vučića Zagrebu. No sve će se saznati na vrijeme".

Moguće je da su sve to samo izrazi bijesa i isprazne prijetnje. no to ćemo saznati u dogledno vrijeme. Već sat, dva nakon Vučićeva odlaska Kolinda se počela ispričavati desnici objašnjavajući da je pogrešno shvaćena i da su je pogrešno citirali. No šteta je već počinjena, a njena mrvicu neoprezna izjava sjajno je došla nekolicini - inače vrlo heterogenih - političkih skupina. Prije svega Vladi, koju je zadnjih šest mjeseci svojim kritikama dovodila do bijesa.

Sad su je dočekali "na volej", da se zadržimo na nogometnoj terminologiji koju nam je sugerirao jedan od sugovornika. Vlada je sredinom prošlog tjedna grčevito tražila načine da aferu Agrokor gurne u drugi plan, pa joj je Aleksandar Vučić došao kao naručen jer je progutao sve druge događaje u ta dva dana. Vučić je, barem na neko vrijeme, spasio kožu i Martini Dalić. Nelogično je, naime, ići u bilo kakav obračun s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva dok ti je u državnom posjetu predsjednik Srbije.

Tijekom tog neočekivanog intermezza, političkog predaha od skandala koji žestoko trese Hrvatsku, sve su se snage u aferi Agrokor pokušale prestrojiti i izračunati što im je najpametnije. Martina Dalić, navodno, grčevito brani svoju kožu i odbija predati ostavku, a nagodba u Agrokoru, u prvom zakonskom roku, sve je manje vjerojatna.

Oni u sedlu Kad Vučić krene Plenkiju gdje će se sakriti Medved?

To znači da će na Plenkovićeva leđa pasti teret svakog zamislivog neuspjeha u postizanju nagodbe. To svakako neće biti ugodno, ni ako smijeni Martinu Dalić, a osobito ako i ona i Ramljak ostanu. Potrošeni su deseci milijuna eura, na način kakav Europa ne poznaje, napunjeni su privatni džepovi, a nagodbe nema - kako to braniti?

Nastavak na sljedećoj stranici...

Da će Vlada žestoko kontrirati predsjednici, bilo je jasno već kad je Plenković neočekivano nametnuo nepredviđenu temu ratne odštete, koja je razjarila Aleksandra Vučića, ali je neugodno iznenadila i Kolindu Grabar Kitarović. To je Plenkovića, koji inače kotira kao ljevičarski crv u HDZ-ovoj jabuci, pozicioniralo kao tvrdog suverenista i Hrvatinu, dok je Kolindu, koja je svjetonazorski bliža desnici, prikazalo kao liberalnu regionalnu pomiriteljicu - skoro suprotno agendi na kojoj je izabrana.

Njena diplomacija Kolinda iskapa ratne sjekire samo kako bi ih zakapala

Bude li taj sukob išao prema kulminaciji, a ne prema stišavanju, mogao bi dovesti do toga da HDZ ne podrži Kolindu na predsjedničkim izborima. Kao alternativa, u prikrajku čuči ministar obrane Damir Krstičević, koji slabo skriva ambicije te vrste, a s Kolindom je u jako lošim odnosima, kako zbog toga, tako i zbog različitih preferencija u nabavi borbenih zrakoplova.

On želi izraelske F-16, ona je sklona švedskim Gripenima, a ne treba zaboraviti ni to da je ljetos Krstičević zbog njenih izjava ponudio ostavku na mjesto ministra... Braniteljske skupine koje su vezane za HDZ brzo su se oglasile, napadajući predsjednicu. U predsjedničinoj se izjavi - premda nema logičnog objašnjenja - prvi prepoznao Josip Đakić. Čini se da je on to učinio jer je znao da će to odgovarati stranci i Plenkoviću.

"Ako je mislila na mene i Stevu Culeja, onda joj to nije baš trebalo. Mi nismo politički marginalci ni u kom slučaju, a naročito nismo u izborima politički marginalci“, izjavio je Đakić. Na direktan upit znači li to da će razmisliti o potpori Kolindi Grabar Kitarović Đakić je rekao: "O tome ćemo duboko razmisliti". Stevo Culej, međutim, nije se prepoznao u izjavi o "likovima s ruba političkog spektra".

"Jako dobro znam na što je predsjednica mislila kad je govorila o političarima s ruba političkog spektra koji se uredno pojavljuju kad je HDZ na vlasti i marširaju Zagrebom", rekao je Culej, objašnjavajući kako se radi o A-HSP-u Dražena Keleminca. "Đakić ima svoje emocije, a Stevo Culej ima svoje emocije. Sto posto sam siguran da predsjednica nije mislila na mene. Branitelji su uvijek imali podršku ove predsjednice, za razliku od drugih predsjednika.

Branitelji su jako puno kilometara, truda i volje potrošili da bi ona bila predsjednica i da bi uklonili prošlog predsjednika. Ako je došlo do nekih nesuglasica ili greške u koracima, to će se ispraviti. Branitelji su osjetljiva populacija i razumljiva je njihova reakcija", rekao je Culej, koji se – za razliku od drugih – prisjetio da je Vučić bio i na Kolindinoj inauguraciji.

"On je trenutno predstavnik Srbije, mada ja smatram da je on i dalje ono što je bio, četnički huškač iz '90. i '91. zajedno s Jovanom Paroškim i ostalima... Ali on je predstavnik Srbije i s nekim moraš razgovarati", rekao je Culej. Priliku za napad s desna iskoristio je i Most, koji je opalio i po premijeru i po predsjednici. Solo prodor na Markov trg izveo je vižljasti centarfor Miro Bulj, Mostov Horst Hrubesch.

"Vučić je huškao hrvatske Srbe, napravio veliko zlo, a onda je pobjegao u Beograd kad je zapucalo. To je takva četnička ideologija, takav je i Šešelj. A tako je bilo i na Markovu trgu kad smo se susreli", kazao je Bulj novinarima N1 te objasnio što se točno dogodilo: "Kad sam krenuo prema njemu, sigurnosne službe su me odgurnule. Postavio sam mu pitanje, a on je promijenio boju. Osjetio sam dužnost da mu kao saborski zastupnik postavim pitanje. Želio sam mu prići na metar. A kad se udaljio na pedeset metara, počeo mi je populistički odgovarati...

Hladni rat 'Tito vam nikad ne bi pristao na rusku bazu u Srbiji'

"Predsjednica je izjavila da marginalci neće kreirati politiku, no poslije je demantirala te riječi. To je jedna od gorih poruka otkad je Republike Hrvatske. Prosvjed su organizirale udovice i, kad sam vidio zabranu na Markovu trgu, to me dodatno motiviralo da reagiram. Ta poruka katastrofalna je i ponižavajuća.

Predsjednica bi se trebala ispričati, to bi bio minimum pristojnosti jer muževi i sinovi tih žena nisu živi, a oni su u temeljima Hrvatske - naglasio je Bulj te dodao: "Predsjednica je Vučića pozvala pod pritiskom i dokazala da je lutka na koncu. A njemu je to dobro došlo pred izbore..."

Posjeti Express