Top News
5199 prikaza

Kad Vučić krene Plenkiju gdje će se sakriti Medved?

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović
Boris Ščitar/ PIXSELL
Aleksandar Vučić u Zagrebu, vođe šatoraša sada su na rezervnim položajima u vlasti

Na kraju je ispalo da je prosvjed na Markovom trgu, koji su iz sigurnosnih i organizacijskih razloga službe osiguranja posjeta Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj preselili na Trg bana Josipa Jelačića, zapravo organizirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nitko drugi. Maltene sama Rozalija Matulić osobno.

Josip Đakić kao predsjednik HVIDRA-e i HDZ-ov saborski zastupnik na taj način nije morao na skupu govoriti kao jedan od organizatora, nego kao jedan od gostiju, što je ionako opozicijska pozicija u odnosu i na predsjednicu i na premijera Republike Hrvatske. "Ako je Vučić uvjetovao da ne bude prosvjed na Markovu trgu onda je i to sramotno kao i Vučićeva velikosrpska politika", kazao je Đakić.

Tomislav Karamarko, Tomo Medved, Đuro Glogoški | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Skup je otvorio Željko Sačić, umirovljeni general bojnik, koji je uoči posjeta pozivao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da posjet otkaže. I dok na prosvjedu u publici nije nedostajalo i zastava s natpisima "za dom spremni" i "ZDS", takvih ekscesa nije nedostajalo niti na pozornici. Kad je glumac Božidar Alić stupio pred mikrofon, pozdravio je okupljene ustaškim pozdravom, a oni su mu odgovorili: "Spremni!" Alić se potom obrušio na zastavu koju je prokazao kao "srpsku", a koja krasi pročelje Hotela Dubrovnik.

Nitko mu nije stigao objasniti da je riječ o povijesnoj zastavi Dubrovačke Republike koja se od početaka državnosti Republike Hrvatske nalazi na službenom nacionalnom grbu RH. Osim toga, na skupu su se puštali preko razglasa govori Aleksandra Vučića iz doba Domovinskog rata, vjerojatno iz njegovih putovanja po okupiranim područjima Republike Hrvatske iz prve polovice 90-ih. Nakon govorancije na Trgu, prosvjednici su se zaputili prema Markovom trgu "dokle ih puste", točnije, do "Kamenitih vrata".

Inače je povijesno nesporno da je Vučić, kao mladić, 1995. u Glini obećavao da "srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći". Pozivao je da glasaju na izborima za Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja, čovjeka za kojega je 2012. tijekom jednog posjeta Bruxellesu, ponukad skandiranjem jednog građanina, rekao: "Da, živio Šešelj."

NATO samit, svibanj 2017. Njena diplomacija Top News Kolinda iskapa ratne sjekire samo kako bi ih zakapala

Posjet Aleksandra Vučića pada u vrijeme kad je na vlasti opet jedna HDZ-ova vlada, isto kao i 2011. kada je Hrvatsku posjetio Boris Tadić, doduše, političar koji, za razliku od Vučića, nikad nije imao baš nikakve nacionalističke, kamoli ekstremne ispade. I za vrijeme Tadićevog posjeta prosvjeda je bilo. Kao i sad za Vučićevog, istog intenziteta iako je riječ o sasvim drugačijim slikama Srbije.

U međuvremenu, tijekom vlade Zorana Milanovića i lijevog centra, ovakvih posjeta nije bilo, ali je unatoč tome 555 dana logorovala pred Ministarstvom branitelja u Savskoj u Zagrebu politički isturenija scena braniteljskih udruga, pri čemu su u šator dolazili i Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović.

Među onima u šatoru tada se isticao današnji ministar branitelja Tomo Medved, koji je trpio kritike da ruši legalno izabranu hrvatsku vlast. U doba posjeta Aleksandra Vučića, kojega – istina mlako – provjednici s braniteljske scene prozivaju kao nekoć Šešeljevog stranačkog čovjeka, Medved je danas u Vladi Republike Hrvatske kao ministar i, kako je rekao, posjet "ne želi komentirati". Medijski bi bilo krajnnje zanimljivo kad bi se s njim slučajno osobno susreo, makar da ga pita za potragu za nestalim hrvatskim braniteljima iz 90-ih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.