Objava HDZ-a dokaz je da Beru više nitko ne shvaća ozbiljno

Patrik Macek/ PIXSELL
Čelnik SDP-a pokušao je poentirati kritikom, ali čini se da mu ni vladajući više ne pridaju pažnju
Vidi originalni članak

Andrej Plenković pere savjest jer su poreznom reformom povećali plaće sebi i za 15.000 najbogatijih. Sada kao malu kompenzacijsku mjeru su minimalno povećali minimalnu plaću, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući odluku Vlade o rastu minimalne plaće na 3000 kuna. 

Bernardić ističe da minimalna plaća ne može biti manja od 4000 kuna.

- Vladino povećanje su mrvice sa stola - ustvrdio je Bernardić, a prenosi 24sata.

Na Bernardićeve kritike HDZ je odgovorio na Facebooku. I to je vjerojatno ultimativni dokaz da šefa SDP-a više nitko ne shvaća ozbiljno.

"Ukupno je „minimalac“ u dosadašnjem mandatu predsjednika Andreja Plenkovića porastao za 504 kune neto. Vrijedi usporediti: u cijelom mandatu SDP-ove Vlade (od 2012. do 2016.), minimalna je plaća ukupno povećana za 269,77 kuna neto. Dakle, mi smo je na polovici mandata povećali skoro dvostruko više nego oni u pune četiri godine! SDP-ovci, vidite da se može!", napisali su.

Takva je stranka Maknuli su Daliju, a sad u fikus pretvaraju i nasljednicu

Iako stoji tvrdnja da je rastao minimalac, važno je neke stvari staviti u kontekst. U ovo vrijeme darivanja, bi se taj iznos od 248 kuna mogao iskoristiti za kupnju možda neke igračke, ili djeci potrebnih odjevnih predmeta. No ipak neće biti dovoljno u slučaju dvoje djece, ako se prisjetimo da samo pidžama, jedna obična prosječna pidžama, košta oko 70 kuna. 

Da neće biti mjesta za neke ekstravagantne promjene u budžetu, pokazuje i naša košarica u kojoj smo izračunali da će s tim povećanjem od 248 kuna naše sugrađanke i sugrađani moći kupiti tek neke sitnice. 

Oko kilogram mesa, koji stoji nešto više od 35 kuna, ovisno o vrsti i akcijama u trigovima koje posjećujete, dovoljno je za jedan obrok četveročlane obitelji, za jedan dan. Kruh za jedan ručak četveročlane obitelji košta 10-ak kuna. Ako se ljudi na minimalcu odluče kupiti i salatu za ručak, to će ih koštati oko osam do 10 kuna,.

Odlučno odbacila Kolinda kaže da je ruše oni koji kažu da ona ruši Plenkija

Ako na voće potrošimo oko 20 kuna, i isto toliko na kavu, sredstva za čišćenje i nešto više od 20 kuna na toaletni papir, već smo potrošili 100 kuna, tog najavljenog povećanja. No zaboravili smo na mlijeko, jogurt, sirni namaz, sir, što našu košaricu, ako u nju ne stavljamo neke skupe proizvode poput suhomesnatih salama, pršuta pa čak i paštete, povećava za najmanje 50 kuna, ovisno o našim sposobnostima praćenja akcijskih cijena.

A gdje su još osnovne higijenske potrepštine, poput paste za zube, sapuna, gela za tuširanje i slično. Njih ne bi trebali kupovati svakog mjeseca ako bi željeli da tu povećanje potraje barem za dva obroka, možda čak i za tri, ako je riječ o samcu, sa slabim apetitom. I ako ne konzumiramo ribu, koja košta prosječno 70 kn po kilogramu.

A 37.000 naših sugrađana i sugrađanki mora preživljavati s takvim plaćama.

Posjeti Express