Top News
1294 prikaza

Objava HDZ-a dokaz je da Beru više nitko ne shvaća ozbiljno

Vatreno u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
Čelnik SDP-a pokušao je poentirati kritikom, ali čini se da mu ni vladajući više ne pridaju pažnju

Andrej Plenković pere savjest jer su poreznom reformom povećali plaće sebi i za 15.000 najbogatijih. Sada kao malu kompenzacijsku mjeru su minimalno povećali minimalnu plaću, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući odluku Vlade o rastu minimalne plaće na 3000 kuna. 

Bernardić ističe da minimalna plaća ne može biti manja od 4000 kuna.

- Vladino povećanje su mrvice sa stola - ustvrdio je Bernardić, a prenosi 24sata.

Na Bernardićeve kritike HDZ je odgovorio na Facebooku. I to je vjerojatno ultimativni dokaz da šefa SDP-a više nitko ne shvaća ozbiljno.

"Ukupno je „minimalac“ u dosadašnjem mandatu predsjednika Andreja Plenkovića porastao za 504 kune neto. Vrijedi usporediti: u cijelom mandatu SDP-ove Vlade (od 2012. do 2016.), minimalna je plaća ukupno povećana za 269,77 kuna neto. Dakle, mi smo je na polovici mandata povećali skoro dvostruko više nego oni u pune četiri godine! SDP-ovci, vidite da se može!", napisali su.

Nataša Novaković Takva je stranka Top News Maknuli su Daliju, a sad u fikus pretvaraju i nasljednicu

Iako stoji tvrdnja da je rastao minimalac, važno je neke stvari staviti u kontekst. U ovo vrijeme darivanja, bi se taj iznos od 248 kuna mogao iskoristiti za kupnju možda neke igračke, ili djeci potrebnih odjevnih predmeta. No ipak neće biti dovoljno u slučaju dvoje djece, ako se prisjetimo da samo pidžama, jedna obična prosječna pidžama, košta oko 70 kuna. 

Da neće biti mjesta za neke ekstravagantne promjene u budžetu, pokazuje i naša košarica u kojoj smo izračunali da će s tim povećanjem od 248 kuna naše sugrađanke i sugrađani moći kupiti tek neke sitnice. 

Oko kilogram mesa, koji stoji nešto više od 35 kuna, ovisno o vrsti i akcijama u trigovima koje posjećujete, dovoljno je za jedan obrok četveročlane obitelji, za jedan dan. Kruh za jedan ručak četveročlane obitelji košta 10-ak kuna. Ako se ljudi na minimalcu odluče kupiti i salatu za ručak, to će ih koštati oko osam do 10 kuna,.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Odlučno odbacila Top News Kolinda kaže da je ruše oni koji kažu da ona ruši Plenkija

Ako na voće potrošimo oko 20 kuna, i isto toliko na kavu, sredstva za čišćenje i nešto više od 20 kuna na toaletni papir, već smo potrošili 100 kuna, tog najavljenog povećanja. No zaboravili smo na mlijeko, jogurt, sirni namaz, sir, što našu košaricu, ako u nju ne stavljamo neke skupe proizvode poput suhomesnatih salama, pršuta pa čak i paštete, povećava za najmanje 50 kuna, ovisno o našim sposobnostima praćenja akcijskih cijena.

A gdje su još osnovne higijenske potrepštine, poput paste za zube, sapuna, gela za tuširanje i slično. Njih ne bi trebali kupovati svakog mjeseca ako bi željeli da tu povećanje potraje barem za dva obroka, možda čak i za tri, ako je riječ o samcu, sa slabim apetitom. I ako ne konzumiramo ribu, koja košta prosječno 70 kn po kilogramu.

A 37.000 naših sugrađana i sugrađanki mora preživljavati s takvim plaćama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.