Top News
1074 prikaza

Kolinda kaže da je ruše oni koji kažu da ona ruši Plenkija

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odlučno je odbacila insinuacije koje je navodno iznio Franjo Varga

Odnosi između predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića posljednjih mjeseci predmet su mnogih rasprava, posebno sada nakon što je njezino ime, navodno, upotrebljeno u izjavama informatičara Franje Varge, koji je navodno rekao da Kolinda Grabar Kitarović stoji iza "zavjereničke grupe" koja bi trebala rušiti premijera uz pomoć Milijana Brkića i Vlade Galića, njezina savjetnika.   

Bilo kakvu mogućnost, ili navodnu umiješanost u navodno rušenje Vlade premijera Plenkovića, predsjednica odlučno odbacuje, kako stoji u današnjem priopćenju iz njezina Ureda

''Predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade Andreja Plenkovića. Predsjednica drži da je sama ta konstrukcija, na temelju izjava čiju vjerodostojnost ni istinitost nisu potvrdile nadležne institucije, izravan politički udar na državne institucije Republike Hrvatske, a posebice na instituciju Predsjednice Republike Hrvatske'', stoji u priopćenju. 

Predsjednica ističe kako je na temu afere SMS ''još 26. listopada predložila premijeru sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali do danas nije dobila nikakav odgovor'', naglašava se.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Ali bi htjela? Top News Kolinda: Trenutno ne planiram preuzeti vođenje HDZ-a

Predsjednica smatra ''nedopustivim što je do danas izostala mjerodavna reakcija nadležnih državnih tijela na objavljivanje informacija koje su još predmet tajne istrage. Stoga očekuje da sva nadležna tijela na Sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijeste o svim poduzetim radnjama u svrhu raščišćavanja ove afere i otkrivanja njezinih nositelja i ciljeva, a bez namjere narušavanja tajnosti istrage''.

''Svima nam je stalo da se što prije podvuče crta, da se vidi ima li u tim aferama istine i koliko te da se ovisno o tome snosi odgovornost'', rekao je ministar i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević komentirajući istragu oko afere SMS. 

Kuščević ističe da su svi neugodno iznenađeni svim informacijama koje izlaze u javnost te ponavlja kako im je zaista stalo da se to što prije okonča. Kazao je i kako se s Milijanom Brkićem nije susreo na posljednjih nekoliko sastanaka. Na pitanje postaje li Milijan Brkić teret za stranku, uzvratio je: 

''Pustimo da se sve dovrši'', poručio je. 

Na pitanje misli li kao potpredsjednik HDZ-a da informacije koje cure vezano za aferu SMS i Milijana Brkića, drugog čovjeka te stranke, ugrožavaju njegovu poziciju i samu stranku, ministar gospodarstva Darko Horvat odgovara:

''Ja moram priznati da vi takvih informacija imate puno više nego ja. Do mene puno takvih informacija ne dolazi. Ja sam vam zahvalan što me uopće upoznajete s njima'', poručio je.  

Predsjednica je u niz navrata komentirala svoj pomalo zategnut odnos sa hrvatskim premijerom, a kako je pisao Express, pomak prema konstruktivnoj suradnji, demonstriran je na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju. Dobro upućeni izvori u Predsjedništvu HDZ-a, ali saborski zastupnici, koji poznaju oboje, navode kako je korak naprijed u normalizaciji odnosima ostvaren na Dan državnosti. Premijer i predsjednica RH, kažu, na ručku su se dogovorili o budućoj suradnji.

Sinj: Okupljanje prije početka 299. Sinjske alke Desnilo i saveznici Top News Vaso i Kolinda ostaci su ere Karamarka, mali 'orbani'

"Taj dan bio je ključan za stvaranje atmosfere razumijevanja. Oboje su shvatili da im međusobne konfrontacije štete", kažu. Oni s kojima smo razgovarali uvjereni su da će posljednji dogovor Plenkovića i Grabar Kitarović imati snažan utjecaj na njihove daljnje odnose.

"Oni su u ovom trenutku stavili karte na stol, jer je interes im je smiriti loptu", uvjeravaju naši sugovornici.

Činjenica je kako je premijer nakon Dana državnosti najavio sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, na koju je pozvana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Na sjednici je iznio plan vladinih mjera, ali i bez sustezanja rekao je kako podržavaju "niz aktivnosti koje je predložila predsjednica".

Kao gestu dobre volje za daljnjom zajedničkom suradnjom, premijer je najavio kako će u rad Vijeća za demografsku revitalizaciju uključiti savjetnika predsjednice, demografa Anđelka Akrapa, koji je s njom radio na demografskim mjerama, koje je nakon Plenkovićeve "košarice" predstavila javnosti.

"Sve što planira Vlada u velikoj mjeri poklapa se s onim što sam predložila. Ohrabruje me ono što planira Vlada kako bismo stvorili iste uvjete kao i države u koje nam se iseljavaju ljudi", poručila je predsjednica nakon sjednice vijeća, a do nedavno je demografija bila oštrica uperena prema Vladi.

Zaoštravanje odnosa između Pantovčaka i Markova trga bio je, kažu, plan ljudi iz desne struje HDZ-a, koja je predsjednicu uvjeravala kako bi trebala preuzeti funkciju predsjednice HDZ-a, a potom i premijerke, no uvjeravaju kako ona takvu odluku nikada nije donijela. Desnoj struji kao argument za ostvarenje cilja, prvo je bio da će Andrej Plenković pasti zbog inzistiranja na ratifikaciji Istanbulske konvencije iako su prema tom dokumentu postojali otpori u samoj vladajućoj stranci. Nakon što je postalo jasno da taj scenarij nije izgledan, krenuli su s pričama kako neće doći do nagodbe za Agrokor te da će upravo to biti kraj stolovanja Plenkovića na Trgu žrtava fašizma.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović Marakeš Top News Zašto Kolinda ratuje protiv Plenkija zbog - migranata?

Nakon što je Plenković sa stranačkih funkcija političkog i međunarodnog tajnika smijenio Davora Ivu Stiera i Miru Kovača te na njihova mjesta stavio Lovru Kuščevića i Davora Božinovića, izvori iz HDZ-a napominju kako je Plenković time ojačao svoju funkciju u stranci, a pravi test bit će izbori za Europski parlament.

Čini se da bi na njima mogao bivšeg prijatelja - a sad se čini i bivšeg protivnika - Davora Ivu Stiera vratiti nazad u Bruxelles kao "robu s greškom", a na isti se način riješiti i Mire Kovača, koji je "njurgao" protiv Plenkovića, ali nikad posve jasno i otvoreno, pa nije uspio zaraditi čak ni etiketu pučista, nego više nekakvog "ki bi da bi" oporbenjaka... Miro Kovač bio je do Stierova žovijalnog nastupa u Lisinskom vedeta, uživao je osjetnu popularnost na terenu - HDZ-ova ga baza voli - no Stier mu je ukrao šou, ali ni on u tolikoj mjeri da bi mogao zaljuljati, a kamoli srušiti Plenkovića.

Na vrhuncu sukoba oko demografije, podsjetimo, u HDZ-u su tvrdili da se jasno iščitava rukopis savjetnika predsjednice za unutarnju politiku Matu Radeljića, kojega su apostrofirali i kao jednu od glavnih prepreka normalizaciji odnosa između predsjednice i premijera. Iz HDZ-a su pozivali predsjednicu da makne Radeljića koji joj samo nanosi štetu gurajući je u svađu s Vladom i premijerom, no Kolinda se to nije usuđivala jer se boji razornih napada s desnice, od utjecajne TV emisije Velimira Bujanca naniže.

Demografija nije bila prva tema oko koje su izbili sukobi.

Povijest njihovih odnosa obilježena je sukobima i mirenjima. Iskusni aktivni diplomati koji poznaju predsjednicu i premijera s početka političke karijere podsjetili su na njihove glavne sličnosti, ali i različitosti, o čemu može ovisiti daljnji razvoj odnosa.

Milijan Brkić i Andrej Plenković RAT U HDZ Top News Vaso - rješava li ga se Plenki zauvijek?

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković politički su stasali u Ministarstvu vanjskih poslova, dok je šef diplomacije bio Mate Granić. Dolaskom na Pantovčak predsjednica ga je postavila za savjetnika, a on slovi za iskusnog, staloženog, ali ponajviše diskretnog čovjeka. Iako nemaju službenu suradnju, činjenica je i da je Granić prijatelj i Andreja Plenkovića, što je premijer i potvrdio u jednoj od ranijih izjava.

Na pitanje kakav ima odnos s Matom Granićem, kratko je poručio "prijateljski", a svojedobno je priznao da se, osim uz Vladimira Šeksa, najčešće savjetuje upravo s Granićem. Je li Mate Granić bio most u novim odnosima između svojih "učenika" koji vladaju na Pantovčaku i u Banskim dvorima, kako tvrde drugi izvori upućeni u odnose Pantovčaka i Banskih dvora, ostaje nagađati, jer se Granić drži osnovnog postulata - diskrecije. Ipak, nisu svi oko njega diskretni pa su nam prepričali priču prema kojoj je Granić bio arhitekt nove suradnje dva brda. 

"Granić je Plenkovića uvjeravao da mu rat s predsjednicom neće donijeti ništa dobro, da je to stepenica gdje će dobiti etiketu taštog nedemokrata. Posebno mu je to objašnjavao na primjeru Istanbulske konvencije, ali ga je upozorio i na to da napad muškarca na ženu u politici neće biti primljen s pljeskom", kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Navodno je Granić u seansama objašnjavao jednom i drugom sve pozitivne strane koje pomirba nosi te one negativne posljedice svađe koje u HDZ-u kolektivno nisu odobravali. "Istodobno s realizacijom pomirbe Mate Granić je odigrao dupli pas između Pantovčaka i Banskih dvora u stilu Ante Rebića, napadao je iz pozadine", objašnjava nam drugi sugovornik vidno sretan što su predsjednica i premijer zakopali ratne sjekire. Istodobno, utjecaj bivšeg savjetnika predsjednice, Vladimira Šeksa, na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nekako je opadao. Tako barem kažu naši sugovornici, posebno oni bliski Plenkoviću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.