Snimili američke saveznike kako muče zatvorenike u Siriji

Agencije Anatolija/ screenshot
Pripadnici snaga koje predvodi SAD u borbi protiv ISIL-a imali su noževe u rukama, a onda snimka staje...
Vidi originalni članak

Ne može se sa sigurnošću znati što su vojnici činili s tim noževima nakon što je isključena kamera. Agencija Anatolija objavila je video koji prikazuje vojnike u odorama Narodnih jedinica zaštite (YPG), snaga Kurda u Siriji i američkih saveznika, kako udaraju i gaze dvojicu mladih Arapa zarobljenih kod grada Raqqa u Siriji. Jedan od zatočenih leži na podu ispod drvenog stolca, na kojem sjedi i skače vojnik YPG-a, gazeći mu nogama po leđima. Potom mu razbija stolac o glavu.

"Reci mi gdje su militanti Daesha. Govori", kaže jedan vojnik, koristeći pogrdni arapski akronim za Islamsku državu. "Kunem se da ne znam", odgovara mu zarobljenik. "Ako me i ubiješ, neću ti reći jer ne znam." Dvojica zatočenika odjeveni su u tradicionalne dželabije, odjeću koju nosi stanovništvo tog kraja, a ne odjeću kakvu uobičajeno nose ISIL-ovi militanti. Drugi vojnik prikazan je kako udara nogom po leđima drugog zatočenika.

Iz Raqqe Ekskluzivni dnevnik: Moj život u prijestolnici kalifata

Obojica vojnika nose granate, noževe i strojnice, govore arapski s beduinskim naglaskom, što ukazuje na to da su ili regrutirani ili su dobrovoljci koji su pristupili YPG-u. Video ostavlja mnoštvo pitanja, ali je nesumnjivo autentičan. Kurdske vlasti u Siriji su potvrdile da se incident dogodio, a međunarodna koalicija koji predvodi SAD, navele su da slučaj istražuju. Prema turskim medijima koji su prvi objavili video, ovo je snimljeno krajem svibnja u distriktu Mansura, zapadno od Raqqe.

Jedno od pitanja je kako su dvojica zatočenih završila u rukama boraca YPG-a. Operaciju Raqqi, koju predvodi SAD, provode Sirijske demokratske snage (SDF), miješane kurdsko-arapske jedinice, koje predvode kurdski zapovjednici, koje je organizirala vojska SAD-a krajem 2015. SDF je zapravo nastao fuzioniranjem dijelova kurdskog YPG-a i niza sitnih pobunjeničkih jedinica u rasponu od sekularnih nekoć iz sastava Slobodne sirijske vojske do nekih čisto i nimalo umjereno islamističkih.

Jedan od razloga za stvaranje SDF-a bilo je odvajanje od YPG-a, koji je neka vrsta sirijske podružnice Kurdske radničke partije (PKK) koja već desetljećima operira u Turskoj, a koju i EU i SAD i Turska smatraju terorističkom organizacijom. Ako je video nekakva indikacija, on onda potvrđuje da SDF radi rame uz rame s YPG-om. Lako je moguće da je dvojicu ljudi zarobio SDF i potom ih izručio YPG-u, a YPG je moguće nastavio raditi na vlastitu ruku.

Vojska SAD-a je odbila sa sobom voditi novinare u operacije na terenu tijekom operacije u gradu Raqqa koja traje već neko vrijeme. Raqqa je još uvijek uglavnom pod kontrolom ISIL-a, nalazi se u okruženju SDF-a i borbe će sigurno trajati još neko dulje vrijeme. No, u toj bici uloga YPG-a vrlo je nejasna. Zapravo se i inače jako malo zna o bilo kojem aspektu operacije jer američka vojska odbija komentirati tvrdnje o nekoliko stotina civilnih žrtava i štetama na civilnoj imovini, na džamijama, pekarnicama i tržnicama.

Zločinac je gotov Rusi Suhojima ubili šefa ISIL-a Al-Baghdadija

SDF je čini se izbacio ISIL iz nekih četvrti, ali je bitka daleko od završene. U južnoj Siriji, u međuvremenu, borbe su se u nedjelu uvelike smirile. Bio je to prvi dan primirja koje su dogovorili Donald Trump i Vladimir Putin u Hamburgu. Sirijska vlada je u ponedjeljak granatirala nekoliko gradova, što bi značilo da je primirje u najboljem slučaju privremeno. Video o mučenju YPG-a pojavio se 30. lipnja. Agencija Anatolija je poluslužbena agencija turske vlade.

Mučenje se dogodilo u kantonu Jazira na sjeveru Sirije, javila je kurdska agencija u Siriji ARA koja tvrdi da je sasvim neovisna. Lokalne kurdske vlasti scene su opisale kao "apsolutno neprihvatljive i u suprotnosti s etičkim i humanitarnim vrijednostima kurdske samouprave". ARA je citirala lokalne vlasti koje su rekle da je bila riječ o "dvojici ISIL-ovih plaćenika koje su uhitili". Mada, nije jasno kako su lokalne kurdske vlasti došle do zaključka da su obojica "ISIL-ovi plaćenici", a samo jedan je mučen.

Omar Alloush, glasnogovornik Stranke demokratske unije (PYD), političkog krila YPG-a u Siriji koji nosi većinu vlasti u kurdskoj samoupravi u Siriji, kaže da se kršenje međunarodnih normi moglo dogoditi iz osvete, ali da je još uvijek riječ o osobnom činu, te da će počinitelji snositi odgovornost ukoliko ih se identificira. On je također pozvao bilo koju delegaciju ili objektivnu međunarodnu organizaciju da dođe o otvori istragu.

Ranije je YPG odbijao razultate istraga izvana koje su pokazale da je ta militantna skupina kršila ratno pravo, uključujući veliko istraživanje Amnesty Internationala s kraja 2015. u kojem se dokumentiralo da je YPG masovno protjerivao Arape iz područja pod svojom kontrolom.

ZRAČNI UDAR Trumpovi zrakoplovi ubijaju djecu po Siriji

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om, koja predvodi bitku protiv ISIL-a u Raqqi i opskrbljuje SDF oružjem, vojnim savjetnicima i podrškom iz zraka, kaže da je te tvrdnje proslijedilo "elementima koalicije na tlu" kao i tijelu koalicije koje istražuje ratne zločine. "Koalicija ne odobrava nikakva kršenja ratnog prava i vrijedno radi na treningu kojim partnerske snage čini svjesnim zahtjeva za poštivanjem poštene borbe i u skladu s tim zakonim", kazao je za Daily Beast pukovnik Ryan Dillon u e-mailu.

Pitanje je koliko će se istraga provoditi. Nitko nije natuknuo o ikakvom planu da se istraži kurdski zapovjedni lanac je li možda netko dopustio ili čak i zapovjedio mučenja. Pri kraju snimke se vidi da prvi vojnik signalizira da se kamera izgasi, pri čemu je u desnoj ruci držao nož. Nepoznato je što se dogodilo nakon gašenja kamere.

Posjeti Express