Top News
3965 prikaza

Trumpovi zrakoplovi ubijaju djecu po Siriji

Računalna simulacija bespilotne letjelice
screenshot/youtube
Američke bespilotne letjelice pogodile su džamiju u kojoj je u tom trenutku boravilo tristotinjak civila

Bila je prohladna proljetna noć 16. ožujka ove godine u Alepu. U obližnjem seocetu al-Jinah, tristotinjak vjernika okupilo se na noćnoj molitvi u džamiji Omara ibn al-Khattaba. Američki zrakoplovi nešto prije 19 sati pogodili su baš tu džamiju i ubili 38 osoba. Američka vojska priznala je napad, ali su govorili da su gađali sastanak članova Al-Qaide. "Proveli smo ekstenzivno istraživanje prije napada i primijenili smo izvanredne mjere kako bismo smanjili šanse za pogibiju civila", rekao je glasnogovornik vojske. 

Nova istraga Human Rights Watcha pokazuje da američke vlasti nisu provele sve radnje predostrožnosti kako bi izbjegli ili minimizirali civilne žrtve, što je jedan od preduvjeta pod pravilima ratovanja. Amerikanci su također priznali da su svjesni da je u blizini napada izgrađena džamija, ali da je meta napada bila društvena zgrada. Dostupne informacije s terena pak kažu da je bila riječ o džamiji. Istini za volju, džamija nije imala minaret ili prepoznatljivu kupolu, ali dugotrajno nadgledanje trebalo je pokazati da se ljudi tamo okupljaju u vrijeme molitve. Osim toga, lokalno stanovništvo kaže da je džamija bila poznata i često korištena.

HRW kaže da se čini kako su Amerikanci potpuno krivo shvatili namjenu građevine, ali i način života lokalnog stanovništva. U raznim izjavama, američke vlasti govorile su da je do napada došlo nakon završetka večernje molitve. Javno dostupne informacije pak demantiraju njihove izjave.

Naime, američka vojska tvrdi da je do napada došlo u 18:55 što je samo petnaestak minuta prije početka molitve prema lokalnom vremenu. Čak i ako su analitičari bili potpuno uvjereni da će piloti bombardirati običnu zgradu, a ne džamiju, morali su imati u vidu da napadaju u blizini džamije točno u vrijeme molitve.

Lokalno stanovništvo ispričalo je HRW-u da se već neko vrijeme svakog četvrtka u isto vrijeme održavaju predavanja s vjerskim temama i to baš u vrijeme napada.

Osim toga, nezavisne istrage nisu otkrile dokaze da su u pripadnici Al-Qaide održavali sastanke u džamiji.

Pripadnici Sirijske civilne obrane, popularnih Bijelih kaciga, rekli su da su pronašli 38 tijela u ruševinama džamije. Rodbina je uspjela identificirati 28 žrtava, a među njima je bilo i petoro djece. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.