Top News
11978 prikaza

Snimili američke saveznike kako muče zatvorenike u Siriji

Kurdski militanti u Siriji muče zarobljene Arape
Agencije Anatolija/ screenshot
Pripadnici snaga koje predvodi SAD u borbi protiv ISIL-a imali su noževe u rukama, a onda snimka staje...

Ne može se sa sigurnošću znati što su vojnici činili s tim noževima nakon što je isključena kamera. Agencija Anatolija objavila je video koji prikazuje vojnike u odorama Narodnih jedinica zaštite (YPG), snaga Kurda u Siriji i američkih saveznika, kako udaraju i gaze dvojicu mladih Arapa zarobljenih kod grada Raqqa u Siriji. Jedan od zatočenih leži na podu ispod drvenog stolca, na kojem sjedi i skače vojnik YPG-a, gazeći mu nogama po leđima. Potom mu razbija stolac o glavu.

"Reci mi gdje su militanti Daesha. Govori", kaže jedan vojnik, koristeći pogrdni arapski akronim za Islamsku državu. "Kunem se da ne znam", odgovara mu zarobljenik. "Ako me i ubiješ, neću ti reći jer ne znam." Dvojica zatočenika odjeveni su u tradicionalne dželabije, odjeću koju nosi stanovništvo tog kraja, a ne odjeću kakvu uobičajeno nose ISIL-ovi militanti. Drugi vojnik prikazan je kako udara nogom po leđima drugog zatočenika.

Život u Raqqi Iz Raqqe Life Ekskluzivni dnevnik: Moj život u prijestolnici kalifata

Obojica vojnika nose granate, noževe i strojnice, govore arapski s beduinskim naglaskom, što ukazuje na to da su ili regrutirani ili su dobrovoljci koji su pristupili YPG-u. Video ostavlja mnoštvo pitanja, ali je nesumnjivo autentičan. Kurdske vlasti u Siriji su potvrdile da se incident dogodio, a međunarodna koalicija koji predvodi SAD, navele su da slučaj istražuju. Prema turskim medijima koji su prvi objavili video, ovo je snimljeno krajem svibnja u distriktu Mansura, zapadno od Raqqe.

Jedno od pitanja je kako su dvojica zatočenih završila u rukama boraca YPG-a. Operaciju Raqqi, koju predvodi SAD, provode Sirijske demokratske snage (SDF), miješane kurdsko-arapske jedinice, koje predvode kurdski zapovjednici, koje je organizirala vojska SAD-a krajem 2015. SDF je zapravo nastao fuzioniranjem dijelova kurdskog YPG-a i niza sitnih pobunjeničkih jedinica u rasponu od sekularnih nekoć iz sastava Slobodne sirijske vojske do nekih čisto i nimalo umjereno islamističkih.

Jedan od razloga za stvaranje SDF-a bilo je odvajanje od YPG-a, koji je neka vrsta sirijske podružnice Kurdske radničke partije (PKK) koja već desetljećima operira u Turskoj, a koju i EU i SAD i Turska smatraju terorističkom organizacijom. Ako je video nekakva indikacija, on onda potvrđuje da SDF radi rame uz rame s YPG-om. Lako je moguće da je dvojicu ljudi zarobio SDF i potom ih izručio YPG-u, a YPG je moguće nastavio raditi na vlastitu ruku.

Vojska SAD-a je odbila sa sobom voditi novinare u operacije na terenu tijekom operacije u gradu Raqqa koja traje već neko vrijeme. Raqqa je još uvijek uglavnom pod kontrolom ISIL-a, nalazi se u okruženju SDF-a i borbe će sigurno trajati još neko dulje vrijeme. No, u toj bici uloga YPG-a vrlo je nejasna. Zapravo se i inače jako malo zna o bilo kojem aspektu operacije jer američka vojska odbija komentirati tvrdnje o nekoliko stotina civilnih žrtava i štetama na civilnoj imovini, na džamijama, pekarnicama i tržnicama.

Abu Bakr Al Baghdadi Zločinac je gotov Top News Rusi Suhojima ubili šefa ISIL-a Al-Baghdadija

SDF je čini se izbacio ISIL iz nekih četvrti, ali je bitka daleko od završene. U južnoj Siriji, u međuvremenu, borbe su se u nedjelu uvelike smirile. Bio je to prvi dan primirja koje su dogovorili Donald Trump i Vladimir Putin u Hamburgu. Sirijska vlada je u ponedjeljak granatirala nekoliko gradova, što bi značilo da je primirje u najboljem slučaju privremeno. Video o mučenju YPG-a pojavio se 30. lipnja. Agencija Anatolija je poluslužbena agencija turske vlade.

Mučenje se dogodilo u kantonu Jazira na sjeveru Sirije, javila je kurdska agencija u Siriji ARA koja tvrdi da je sasvim neovisna. Lokalne kurdske vlasti scene su opisale kao "apsolutno neprihvatljive i u suprotnosti s etičkim i humanitarnim vrijednostima kurdske samouprave". ARA je citirala lokalne vlasti koje su rekle da je bila riječ o "dvojici ISIL-ovih plaćenika koje su uhitili". Mada, nije jasno kako su lokalne kurdske vlasti došle do zaključka da su obojica "ISIL-ovi plaćenici", a samo jedan je mučen.

Omar Alloush, glasnogovornik Stranke demokratske unije (PYD), političkog krila YPG-a u Siriji koji nosi većinu vlasti u kurdskoj samoupravi u Siriji, kaže da se kršenje međunarodnih normi moglo dogoditi iz osvete, ali da je još uvijek riječ o osobnom činu, te da će počinitelji snositi odgovornost ukoliko ih se identificira. On je također pozvao bilo koju delegaciju ili objektivnu međunarodnu organizaciju da dođe o otvori istragu.

Ranije je YPG odbijao razultate istraga izvana koje su pokazale da je ta militantna skupina kršila ratno pravo, uključujući veliko istraživanje Amnesty Internationala s kraja 2015. u kojem se dokumentiralo da je YPG masovno protjerivao Arape iz područja pod svojom kontrolom.

Računalna simulacija bespilotne letjelice ZRAČNI UDAR Top News Trumpovi zrakoplovi ubijaju djecu po Siriji

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om, koja predvodi bitku protiv ISIL-a u Raqqi i opskrbljuje SDF oružjem, vojnim savjetnicima i podrškom iz zraka, kaže da je te tvrdnje proslijedilo "elementima koalicije na tlu" kao i tijelu koalicije koje istražuje ratne zločine. "Koalicija ne odobrava nikakva kršenja ratnog prava i vrijedno radi na treningu kojim partnerske snage čini svjesnim zahtjeva za poštivanjem poštene borbe i u skladu s tim zakonim", kazao je za Daily Beast pukovnik Ryan Dillon u e-mailu.

Pitanje je koliko će se istraga provoditi. Nitko nije natuknuo o ikakvom planu da se istraži kurdski zapovjedni lanac je li možda netko dopustio ili čak i zapovjedio mučenja. Pri kraju snimke se vidi da prvi vojnik signalizira da se kamera izgasi, pri čemu je u desnoj ruci držao nož. Nepoznato je što se dogodilo nakon gašenja kamere.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.