Trumpu odgovorili zašto bi morao braniti Crnu Goru

Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Trump je najavio kako SAD nije baš spreman braniti Crnu Goru, zemlju hrabrih i agresivnih ljudi
Vidi originalni članak

Crna Gora našla se pod svjetlima reflektora nakon što je američki predsjednik Donald Trump odgovorio na novinarsko pitanje hoće li SAD doći u pomoć novoj članici NATO-a. Bilo je to u tijeku njegovih napada država članica NATO-a zbog premalog izdavanja za obranu. 

Trump je u tom razgovoru pokazao da nije baš spreman obraniti zemlju, a Crnogorce je nazvao "jakim i agresivnim" ljudima. Tako je nagovijestio kako bi upravo ta njihova "agresivnost" mogla SAD uvući u 3. svjetski rat, s obzirom da ih članak 5. obvezuje se uključe u obranu napadnute članice. Taj članak obvezuje svaku članicu da priskoči u pomoć bilo kojoj drugoj. 

Iako Trump ne bi branio Crnu Goru, trebamo se prisjetiti kako je spomenuti članak  bio samo jednom aktiviran. I to u slučaju podrške SAD-u nakon napada 11. rujna 2001. godine. Tada je NATO pokrenuo najveću vojnu operaciju u Afganistanu gdje su stotine tisuća europskih i kanadski vojnika nastupali zajedno. Njih više od 1000 nažalost nije preživjelo misiju. 

Intervju Foxu Trump: "Crnogorci bi mogli započeti Treći svjetski rat"

Cilj tog članka zapravo je odagnati mogućnost napada potencijalnih suparnika. Tijekom Hladnog rata glavna briga bio je Sovjetski savez, a posljednjih godina posebno su u fokusu ruske agresivne akcije u Istočnoj Europi. Ukrajina i Gruzija koje je Rusija napala nisu članice NATO saveza. 

"Naš članak o kolektivnoj obrani znači da je napad na jednu državu zapravo napad na sve. Predsjednik Trump sasvim je jasno dao do znanja kako je SAD predan NATO savezu i on je jači nego ikad prije", rekao je jedan službenik saveza u razgovoru za CNN. 

Crna Gora NATO savezu priključila se 5. lipnja 2017. godine. To je bilo prvo proširenje nakon 2009. godine, kada su članice postale Hrvatska i Albanija. Kako je riječ o sporazumnom savezu priključivanje nove članice dolazi nakon odobrenja američkog Senata, koji je odluku prihvatio većinom glasova. 

Nakon što je Crna Gora postala članicom sada je cijela obala Jadranskog mora u rukama NATO saveza i time osigurana.

Oštro i ljuto ulasku Crne Gore u NATO protivila se Rusija koja održava bliske odnose sa Srbijom, koja nije članica NATO saveza, a Rusi žele pojačati njihov utjecaj u regiji. Crna Gora bila je u savezništvu sa Srbijom sve do 2006. godine kada su proglasili neovisnost. 

Crna Gora je tada optužila Rusiji da je pokušala ubiti njihovog premijera kako bi osujetila njihov ulazak u NATO. John McCain iz američkog Senata naglasio je kako je svojim riječima o Crnoj Gori Trump "odigrao baš onako kako bi Putin htio". 

"Putin će učiniti bilo što kako bi razorio ovaj savez. 2016. godine gotovo je uspio svrgnuti njihovu demokratski izabranu vlast i ubiti premijera sve kako bi ih spriječio da uđu u NATO", dodao je McCain.

Iako imaju mali broj vojnika jako su aktivna članica saveza. Trenutačno imaju 20 vojnika koji službe u Afganistanu kao dio NATO trening misije. 

Crna Gora troši oko 1,58 posto svog BDP-a na obranu i time su jedna od NATO članica koja ne ispunjava njihova preporučena izdvajanja od 2 posto. No najavili su kako će taj iznos doseći do 2024. godine kako bi ispunili obećanje dano na samitu u Walesu

Više nije tajna "Kremlj je 2016. u Crnoj Gori htio ubiti premijera"

Bio je ovo i vrhunac Trumpovih prozivanja članica zbog "nedovoljnog ulaganja", no nije to bio prvi put da se Trump sjetio i obrušio na Crnu Goru. Prije godinu primjetno je gurao njihovog premijera Duška Markovića na NATO samitu netom prije službenog fotografiranja. 

Upravo on je i odgovorio na nedavna Trumpova prozivanja Crnogoraca. 

"Rekao je kako su Crnogorci hrabri i da on ne želi da se američki građani bore za druge NATO članice. Nije to rekao samo u intervju već je to rekao i na NATO samitu", naglašava Marković

Trumpove izjave u suprotnosti su sa službenim izjavama i stavom Bijele kuće izdanom nakon što je Trump potpisao dokument ratifikacije koji je podržao ulazak Crne Gore u NATO

"Predsjednik Trump čestita građanima Crne Gore na njihovoj odanosti demokratskim vrijednostima NATO saveza", stajalo je u toj izjavi Bijele kuće. 

Posjeti Express