Ekonomix
89 prikaza

9 iznenađujućih stvari koje je Livermore ostavio u naslijeđe trgovcima

Trgovanje na burzi
Thinkstock
Rano je saznao, kako je sam sažeo, da na Wall Streetu ne postoji ništa novo jer je špekulacija stara kao brdo

Prije nego li si je ispalio metak u glavu u garedorbi Sherry – Netherland hotela jednog studenog 1940. godine u New Yorku, napisao je poruku jednoj od svojih mnogobrojnih žena: "Stvari nisu prošle dobro za mene". No, iza njega je ostalo čitavo bogatstvo koje se može nazvati umjetnošću spekuliranja. On je Jess Livermore jedan od najvećih trgovaca na Wall Streetu ikada. Idol je mnogim velikim igračima. Njegovi podvizi, kao i priče koje su sažete u "Reminiscencijama", inspiracija su, ali i lekcije koje se prepričavaju i prenose na nove generacije trgovaca. Rano je saznao, kako je sam sažeo, da na Wall Streetu ne postoji ništa novo jer je špekulacija stara kao brdo. 

"Štogod se danas događa na burzi već se dogodilo i dogodit će se opet", rekao je Livermore.

Kada je diplomirao i imao svoj vlastiti kapital, mogao si je priuštiti da duže vrijeme ništa ne radi već samo drži poziciju. Business Insider donosi devet iznenađujući stvari koje je Livermore rekao u svezi prekomjernog trgovanja.

  • Novac nastaje dok sjediš, ne trguješ. 
  • Vrijeme je potrebno kako bi se zaradio novac. 
  • Nikada nisam razmišljao kako je veliki novac za mene, to je uvijek sjedenje. 
  • Nitko ne može uhvatiti sve promjene. 
  • Želja za stalnim djelovanjem bez obzira na osnovne uvjete odgovorna je za mnoge gubitke na Wall Streetu i među stručnjacima koji smatraju da svaki dan treba kući donijeti nešto novca, kao da su radili za redovitu plaću. 
  • Kupi pravilno, sjedi čvrsto. 
  • Muškarci koji mogu oboje, sjediti pravilno i čvrsto su rijetkost. 
  • Nemoj mi dati vremena, daj mi vrijeme. 

Te ono najvažnije:
Postoji vrijeme za sve stvari, ali to nisam znao. A to je upravo ono što «tuče» puno ljudi na Wall Streetu koji su daleko od naivaca. Tamo ima puno običnih budala koji rade pogrešne stvari, u svako doba i svugdje, a Wall Street je budala koja misli kako se mora trgovati cijelo vrijeme. Nema uvijek pravilnih razlooga za kupovinu i prodaju dionica dnevno – ni dovoljno znanja za inteligentnu igru. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.