Ekonomix
1427 prikaza

Ako političari njuše da tu “nečega ima”, onda je to sigurno pravo mjesto

Davor Javorović/PIXSELL
Ipak se kreće. Što su birači više zainteresirani za olakšavanja života punjačima proračuna, to se političari više trude pomoći poduzetnicima

Inovator koji je, inzistirajući da tvornica uređaja za zaprašivanje komaraca bude u Hrvatskoj, odbio investitora iz Dubaija, Zlatko Sviben iz Kutine, svoj je poslovni put i posljednji u nizu projekata na Danu poduzetništva Hrvatske u Ogulinu među ostalima predstavio i gradonačelnicima Ogulina, Zaprešića, Varaždinskih Toplica i Pakraca. Gradonačelnici su i sami sudionicima skupa prezentirali pogodnosti koje njihovi gradovi daju poduzetnicima početnicima, i poduzetnicima neovisno o stažu i veličini. Od oslobađanja plaćanja komunalija dok ne stanu na noge, do stvaranja poduzetničkih zona, ili darovanja svog slobodnog vremena, pa i novca kako bi pomogli punjačima proračuna da se razviju.

Naravno da bi poduzetnik, mali ili veliki, pa i nezainteresirani ili zainteresirani kibic očekivao da se bace na čovjeka koji želi zapošljavati ljude, i to baš u Hrvatskoj. Pola milijuna ljudi je iselilo, ali eto, ovaj naprosto ne da da se njegovi potomci isele, cijeli život se bori, nekoliko je puta bio na rubu bankrota, ali firma je živa, uspješna, njegovi će ostati u domovini, a želi i drugima omogućiti da zarađuju kod kuće. Logično bi bilo da mu gradonačelnici odmah nešto ponude. Zemljište, neke pogodnosti. Da pred sudionicima skupa, a bilo ih je iz više regija, uživo, ako ne prvu lopatu, zakopaju prvo slovo nekakvog ugovora, sporazuma, pisma namjere... Nisu.

 

Međutim, učinili su sasvim dovoljno da im Poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku dodijeli Povelju grad prijatelj poduzetništva. A i to je, ha, ne nekakav početak, recimo da je to i više od – nekakvog početka. Gradonačelnica i tri gradonačelnika učinili su dovoljno da ih jedna od poduzetničkih organizacija prepozna kao prijatelje, i da im to javno prizna. A raduje i da sve više političara voli da ih se povezuje uz riječ poduzetništvo. Svatko je od njih mogao birati s kim će provesti dan i slikati se, ali svaki je na svoj način, pa i grabljenjem iz proračuna za pomoć poduzetništvu, pomogao koliko je mogao, i slikali su se s poveljom poduzetnika u rukama.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, ali usudim se svima preporučiti da dođu na neki od skupova Udruge Glas poduzetnika, Poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, i drugih srodnih organizacija. Budi mi dopušteno našaliti se, ako političari njuše da tu “nečega ima”, onda je to sigurno pravo mjesto. Kreće se. Ipak se kreće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.