Ekonomix
4643 prikaza

Analiza: Najbogatije obitelji još su se više obogatile

Bogataši
Thinkstock
Kakav god dojam imate kamo ide svijet, nekima je u njemu uvijek dobro i sve im je bolje

Statistike za prošlu godinu pokazuju da je od najbogatijih obitelji svijeta njih samo četiri posto u prošloj godini izgubilo nešto od svog bogatstva. U brojkama, 10 od njih 262 tijekom 2016. lilo je gorke suze jer su izgubili nekakve vrijednosti. Nasuprot njima, tri četvrtine ili 74,2 posto s prosječnim bogatstvom od 1,45 milijardi dolara dodatno se obogatilo, a 22 posto ostalo je na razinama obilja iz 2015. Brojke su preuzete iz izvještaja Campden Wealtha i švicarske investicijske banke UBS.

Izvještaj primjećuje i to da je prosječan porast bogatstva ovog sloja čovječanstva bio oko 7 posto, i to unatoč tome što su prosječne kamate bile 0,35 posto. "2016. je apsolutno i bez dvojbe ispala dobrom godinom za bogate... Bez obzira na velike ekonomske izazove, velika bogatstva nastavljaju se gomilati diljem svijeta", stoji u izvještaju.

Najbogatiji Hrvati Bogata Hrvatska Life 200 obitelji koje imaju Hrvatsku i kako su se obogatile

2015. prosječna zarada bila je samo 0,3 posto, a ove godine, ono što je najviše utjecalo na skok, bila su kretanja na burzama diljem svijeta s povećanjem vrijednosti od 27 posto. Pritom se pokazalo da su milijarderi organizirani u obitelji skloni ulagati dugoročno, s manjim prihodima, ali stabilnije i sigurnije. Ove godine očekuje se da će im bogatstvo porasti isto kao i prošle. Obiteljsko organiziranje najbogatijih na svijetu sve je popularnije i danas se procjenjuje da ih je diljem svijeta 5300 koji obrću 30 milijuna dolara ili više.

Najviše ih je u Americi i Europi, potom u Aziji i njihova bogatstva sva na jednoj hrpi iznosila bi između 5000 i 10.000 milijardi dolara. Zanimljivo je i to da poslove 44 posto tih obitelji vode pripadnici same obitelji, a sve ostale netko sa strane. Prosječna mjesečna plaća na takvom radnom mjestu je 367.000 dolara, na što ide još i godišnji bonus od 45 posto. U samo osam posto obitelji biznis vode žene.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IgorZen 18:32 14.Rujan 2017.

    EAT THE RICH!