Ekonomix
171 prikaza

Čak 51 posto ljudi na razgovoru za posao misli da će ga dobiti

Zavod za zapošljavanje
Zeljko Mrsic (PIXSELL)
Više od pola onih koji idu na razgovor za posao misle da će dobiti, ali njihove su prognoze netične

Čak 51 posto kandidata na razgovoru za posao mislilo je da razgovor ide u dobrom smjeru, ali posao nisu dobili, 33 posto ih je dobro procijenilo da će dobiti, a 11 posto da neće dobiti posao, dok je samo 5 posto ispitanika mislilo da je razgovor išao u lošem smjeru ali su ipak dobili posao, priopćio je u srijedu portal MojPosao.

MojPosao je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika istražio koliko je točna procjena da kandidati već tijekom intervjua predosjećaju hoće li dobiti posao ili ne. Pokazalo se da je na posljednjem razgovoru za posao više od polovice ispitanika smatralo kako razgovor ide dobro, ali posao ipak nisu dobili. Neki su posao odbili radi nezadovoljavajuće plaće, dok su drugi rekli kako "jednostavno ne znaju gdje je zapelo".

"Poslodavac je rekao da će se javiti jer mu se svidjelo moje radno iskustvo, no nakon toga nije se javio", rekao je jedan od ispitanika. Drugi je izjavio kako je "po riječima direktora za Hrvatsku, odluku o tome da drugi kandidat dobije posao donijela kolegica iz Belgije, iako je sam direktor prodaje tražio moj broj mobitela i obećao da će me kontaktirati ako ne uspije s odabranim kandidatom."

Prema procjeni 33 posto ispitanika, razgovor za posao je tekao dobro i posao su dobili. "Bio sam svoj na razgovoru i pokazao poslodavcu da sam baš ja prava osoba za to radno mjesto", kaže jedan ispitanik. Drugi savjetuje da se treba dobro predstaviti. "Ako imate samopouzdanje i znate ga primijeniti i drugi će to vidjeti u vama". 

Posao nije dobilo 11 posto ispitanika koji su bili u pravu kada su procijenili da razgovor ide u lošem smjeru. "Očekivali su da ću prihvatiti posao ispod svoje kvalifikacije, a ne posao za koji sam se javila na natječaj", kaže jedna ispitanica, dok drugi ističe da posao nije dobio jer se s poslodavcem nije uspio dogovoriti oko iznosa plaće tijekom probnog roka. 

Svega 5 posto ispitanika smatralo je da razgovor ide u lošem smjeru, ali su ipak dobili posao. "Bilo nas je četvero na razgovoru i nisu me skoro ništa pitali pa sam mislila da nemam šanse, ali izgleda da je dobar životopis prevagnuo", kazala je jedna ispitanica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.