Ekonomix
3843 prikaza

Ekonomisti upozoravaju Trumpa: Prijeti nam nova Velika depresija

Donald Trump
LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Trumpova retorika mogla bi cijeli svijet odvesti u veliku ekonomsku krizu koja je obilježila prošlo stoljeće

Više od tisuću stručnjaka i ekonomista, među kojima i 14 Nobelovaca poslali su pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u kojem ga upozoravaju kako je na pragu da ponovi iste greške koje su SAD, ali i cijeli svijet, 30-ih godina prošlog stoljeća dovele do velike ekonomske krize - Velike depresije.  

Posebno ih brine ponašanje američkog predsjednika koje se tiče 'ekonomskog protekcionizma'. Naime prepirke na relaciji SAD - EU posebno su se razvile oko pitanja nametnutih tarifa na uvoz čelika i aluminija, no odobrio je privremeno izuzeće za zemlje EU, Australiju i neke druge zemlje. 

U svom su pismu spomenuli Smoot-Hawley Tariff Act za kojeg se mnogi ekonomski stručnjaci slažu, kako je bio jedan od okidača velike ekonomske krize, piše The Guardian.  

Donald Trump Ugledni povjesničar Top News "Trump je bacio crv sumnje u svjetske odnose"

"Danas su Amerikanci izloženi novoj protekcionističkoj aktivnosti koja uključuje prijetnje povlačenja iz određenih sporazuma, pozivanje na uvođenje novih tarifa, pa čak i nametanje novih npr. na perilice rublja, solarne komponente, pa čak i na čelik i aluminij kojeg koriste američki proizvođači. Kongres nije poslušao savjet ekonomista 30-ih godina prošlog stoljeća i Amerikanci diljem zemlje su platili cijenu. Savjetujemo vam da grešku ne ponovite. Mnogo toga se od tada promijenilo, i trgovina je puno važnija za našu ekonomiju danas. No temeljni ekonomski principi nisu se puno promijenili", stoji u njihovom pismu. 

Od kad je Trump preuzeo predsjedničku dužnost najavljuje i prijeti kako će 'poništiti' desetljeća postojanja raznih trgovinskih sporazuma, uključujući i NAFTA-u, Sjevernoamerički sporazum u slobodnoj trgovini. Trump ih optužuje da su 'ispraznili' proizvođačku bazu SAD-a. 

Pismo su potpisali Nobelovci lvin Roth, Richard Thaler, Oliver Hart, Roger Myerson i James Heckman kao i Jason Furman, bivši ekonomski savjetnik Baracka Obame i James Miller, direktor budžeta u administraciji Ronalda Reagana. 

Angela Merkel i Donald Trump Kreće u napad Top News Evo zbog čega Trump objavljuje rat EU - u dobu Putina

Bryan Riley, direktor National Taxpayers Union (NTU) i koordinator pisma, rekao je kako su Trump i bivši demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders tijekom svojih kampanja govorili protiv slobodnog tržišta. Riley smatra kako njihova retorika ugrožava balans svjetske ekonomije. 

Kaže kako su njihovi argumenti protiv slobodnog tržišta poput 'flat earth economics'.

"Ljudi promatraju promjene koje su se dogodile na ekonomskom tržištu, pa tako slobodnu trgovinu okrivljavaju za pad proizvodnje, dok u većini slučajeva takve promjene zapravo imaju puno više veze s automatizacijom", rekao je. 

Poruke protiv ne dolaze iz javnosti, već sa samog vrha. 

U usporedbi s 30-im godinama prošlog stoljeća, Riley kaže kako je međunarodna trgovina sada puno važnija, nego ikad prije. Ako se Trumpova retorika premjesti i postane pravi trgovinski rat , posljedice bi mogle biti strašne. "Sada ovisimo o međunarodnoj trgovini puno više nego ikad prije u našoj povijesti", rekao je. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:15 06.Svibanj 2018.

    trump uništava ameriku