Ekonomix
3754 prikaza

Finance: Ruski milijarder važe preuzimanje Agrokora

Sergej Galicki, ruski tajkun milijarder
Capix/CC BY-SA 3.0
Sergej Galicki posjeduje bogatstvo od sedam milijardi dolara, u 14.000 trgovina zapošljava 271.000 radnika

O problemima u koje je zapao Agrokor s Ivicom Todorićem na čelu slovenski list Finance piše navodeći da je za preuzimanje zainteresiran najveći lanac maloprodajnih trgovina Magnit. Sjedište Magnita je u Krasnodaru na obali Crnog mora. Riječ je o trgovačkom divu s godišnjim prometom od 17,5 milijardi eura, a slovenski list navodi da bi preuzimanjem Agrokora Magnit postao najveća takva kompanija na tržištima Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Time bi, naime, jednim jedinim preuzimanjem postao vlasnikom i Mercatora i Konzuma i Idee. O kompaniji kakvih razmjera je riječ pokazuju brojke. Agrokor zapošljava 60.000 ljudi, Magnit 271.000, s tim što u Rusiji u vlasništvu drži 14.000 trgovina i burzovna mu je vrijednost 21 milijarda eura. Za razliku od Agrokora Magnit ne muči prekomjerna zaduženost.

Omjer duga i dobiti u posljednjih 12 mjeseci kod Magnita je 1,1, dok je 2012., u trenutku kad je posrnuo Mercator, slovenski trgovački lanac imao omjer od 9,2. I dok je vijest o ozbiljnom zanimanju Magnita za Agrokor prenio čak i Reuters, Russia Beyond Headlines prenosi priopćenje Magnita da ruski div nije razmišljao o kupnji Agrokora. Inače je poznato da je Agrokorov problem neodrživi dug.

OGLASILI SE RUSI Ekonomix Sberbanka: Upravljat ćemo Agrokorom i nešto prodati

Finance ističe da je Sberbanka prije nekoliko dana posudila Agrokoru dodatnu pozamašnu količinu novca kako bi tvrtka riješila problem nelikvidnosti, da je banka najavila postavljanje svojih ljudi u upravu Agrokora, te da sve skupa nalikuje na pripreme za preuzimanje Mercatora, Konzuma i Idee. Magnit je 1994. osnovao njegov današnji prvi čovjke Sergej Galicki, Armenac rođen u Sočiju 1967. koji je rusko prezime preuzeo od svoje supruge.

Galicki danas posjeduje 36 posto dionica Magnita, otkako je 2006. proveo javnu ponudu dionica i tako dobio dvije milijarde dolara. Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na sedam milijardi dolara, mediji koji prate ekonomiju diljem svijeta ne smatraju da je riječ o jednom od tajkuna odanih Vladimiru Putinu, ali isto tako ističu da se Galicki nikada s Putinom nije sukobljavao, kao i to da se nikada nije petljao u politiku.

Pasionirani je ljubitelj nogometa, pa je tako 2008. osnovao Nogometni klub Krasnodar koji je prošlu godinu završio na četvrtom mjestu vrlo snažne ruske Premijer lige koja ima samo 16 klubova. Takav streloviti uspon NK Krasnodara ne čudi ako se zna da je Galicki samo u stadion i pripadajuću nogometnu akademiju uložio 250 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.