Ekonomix
2230 prikaza

Plenković: Agrokor mora još jako puno toga riješiti

Andrej Plenković na konferenciji za novinare povodom afere Dnevnice
Patrik Macek/ PIXSELL
Hrvatski premijer tek kratko se osvrnuo na krizu Agrokora i moguća rješenja problema u koje je zapala najveća hrvatska kompanija

Radimo sve što možemo, i mi želimo da se Agrokor konsolidira, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon konferencije Hrvatska kakvu trebamo. 

- Agrokor je privatna kompanija, najveći poslodavac koji zapošljava 60 tisuća ljudi, vodimo dijalog, odgovornost je na vodstvu i na menadžmentu. Danas ili sutra će se potpredsjednica Vlade Dalić sastati s dobavljačima. Razgovarat će se i s međunarodnim vjerovnicima, tražimo rješenje. Sve što smo do sada učinili ide prema tome da sve ne utječe na gospodarsku stabilnost zemlje. Država radi da tome da održimo ekonomsku i gospodarsku stabilnost, i želimo konsolidaciju poslovanja Agrokora - rekao je Plenković, a prenosi N1 televizija.

Novinari su ga pitali da li je svejedno tko će preuzeti Agrokor, a Plenković je rekao:

- Nećemo o tome sada razgovarati, jer ima jako puno toga što kompanija može učiniti, nije to na meni. 

Ivica Todorić Agrokor Ekonomix Za Konzum su mu rekli: "Prodaj ili ćemo ti ga uzeti silom"

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana, piše Večernji.

Zovu ministre i lobiraju

Pozicije Sberbanka su poznate: žele svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki. S druge strane grada, u tvornici Kraš, dobavljači će dogovarati svoju strategiju jer bi zahtjevi Rusa o značajnim otpisima dugova prema Agrokoru mogli poprilično uzdrmati njihovo poslovanje. Važno im je i da budu uključeni i proces restrukturiranja. Zato su i dogovorili zajednički nastup jer je ipak riječ o najmanje 16,5 milijardi kuna potraživanja.

Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov Ekonomix Opraštao je dugove Africi, ali prvi je prozvao Agrokor

Za pomoć su se obratili i premijeru Andreju Plenkoviću kojem su pisali u petak, a kako doznaje Večernji iz Banskih dvora, pojedini čelnici najvećih tvrtki u Hrvatskoj svakodnevno nazivaju ministre i mole ih za pomoć te lobiraju da se posluša njihov plan. U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati što će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane. Velik dio dobavljača žali nam se da ni nakon novih kredita Sberbanka Agrokor nije platio isporučenu robu. Bez obzira na to, roba se, iako u manjim količinama, i dalje plasira prema Konzumu. Vlada se od početka ožujka aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.

Vlada s dobavljačima

– Vlada aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru. Ovaj tjedan će započeti razgovore s predstavnicima deset najvećih dobavljača Agrokora. Pritom, Vlada traži od svih sudionika da se rješenjima očuva stabilnost samog Agrokora, radnih mjesta te poslovanja dobavljača i svih Agrokorovih partnera – za Večernji list je izjavila potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Pojasnila je da su se u više navrata sastali s menadžmentom koncerna kao i s domaćim i stranim vjerovnicima. Ponovila je da su uprava i vlasnik Agrokora odgovorni za rizike poslovanja i da u suradnji s najvećim vjerovnicima moraju naći rješenje. U ovom trenutku teško je pogoditi što će se odviti u Agrokorovu tornju, ali izgledno je da će Todorić morati pristati na veliki dio ruskih uvjeta jer o podršci Sberbanka ovisi i sindicirani kredit koji bi osigurao otplatu dugova do 2020.

OGLASILI SE RUSI Ekonomix Sberbanka: Upravljat ćemo Agrokorom i nešto prodati

Cijena koju se za taj novac mora platiti je velika zbog gubitka kontrole nad tvrtkom. Rusi u duljem roku žele novog vlasnika, što otvara pitanje hoće li Hrvatska izgubiti kontrolu nad prehrambenom industrijom. – Pozicija i opstojnost Agrokora nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze.

Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao na štetu naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima. Važno je naglasiti da u tom procesu imamo snažnu podršku svojih ključnih dionika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.