Ekonomix
407 prikaza

Frka američkih banaka dosad je značila sigurnu recesiju

Dado Ruvić/Reuters/Pixsell
Tehnološke kompanije otpuštaju. Kao i veliki američki dućani. Teže je dobiti kredit. A i opaki pad cijena dionica banaka dosad je gotovo sigurno značio recesiju

Nema dobrog naslova za izjavu proroka sudbine Wall Streeta, Petera Schiffa. Gorka lucidnost, ulozi u američkim bankama su sigurni, koliko je na računima, toliko će štediše sigurno dobiti, ali - ulozi zapravo nisu sigurni jer će zbog štampanja love i inflacije vrijediti manje. Spašavanje banaka opet će platiti američki narod.

Ovih dana intenzivno čitam analize i prognoze raznih gurua. Većina je, sportskim jezikom, naslov osvojila samo jednom, ali to je dovoljno da ih se iznova i iznova pita za mišljenje. Neki su osvojili i nekoliko "Liga prvaka", to jest ima ih se više razloga slušati. I svodi se na skoro sigurnu recesiju.

Dakle, kad god bi u prošlosti američke banke bile u problemima, to jest kad bi im cijene dionica padale, jednako su strmo padali i indeksi. Počne s problemima, završi u recesiji. Tehnološki giganti otpuštaju. Zanemarimo li šišanje ovaca u inicijalnim javnim ponudama dionica mahom tehnoloških kompanija, od kojih su kockari previše očekivali jer su u nazivu ili opisu posla imale riječi kripto, umjetna inteligencija ili blokchain, čije su cijene pale osamdeset ili devedeset posto, direktori i srednji menadžment masovno prodaju i ovih dana.

Otpuštaju i najveći trgovci.

Dolari i euri, ilustracija | Author: Pixabay Pixabay

Sve je teže dobiti kredit. Manje američke banke možda neće uspjeti naplatiti četvrtinu kredita za komercijalne nekretnine. Da ne duljim, ako na kontrolnoj ploči ima pet lampica za najavu recesije, a problem je gori li samo jedna, upaljeno je svih pet.

Savjet ne tražim niti bih ga dao, čekam da Span objavi koliku će dividendu isplatiti. Kolika god da bude, bit će veća od kamate u banci, a usudim se reći da postoji i potencijal za rast vrijednosti - ne cijene, nego vrijednosti! - kompanije, dakle dionice. Nova ljubljanska banka, za nešto sirotinje sam kupio i njene dionice, najavila je da u iduće tri godine planira isplatiti 5,5, pa 6,5 i 8 eura dividende. Bude li tako, i bez rasta cijene dionice vratio bih gotovo 28 posto uloženog.

Joel Greenblatt, jedan od tih koji su na Wall Streetu osvojili više "Liga prvaka", kaže da je malima poput mene možda bolje investirati na malim tržištima. Naime, toliko su plitka da se velikim igračima ne isplati ni platiti istraživanje kompanija, a kamoli zaigrati. A - savjet ne tražim niti bih ga dao - što je manje dečkića u preskupim odijelima koji se pokušavaju uvjeriti da su pod stresom i moraju se kokainizirati da sve to podnesu, to bolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.